SPOJKY, VĚTY VEDLEJŠÍ A VĚTY HLAVNÍ Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Advertisements

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (2. část)
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 08.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 07.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 09.
Archimédes byl řecký matematik, fyzik, inženýr, vynálezce a astronom. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších vědců klasického starověku.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Archimédův zákon.
Digitalizace výuky Příjemce
Na těleso ponořené do kapaliny působí tlakové síly
Hydromechanika Archimédův zákon, ponořený objem, ponor 19
Vztlaková síla a Archimédův zákon
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název materiálu: ARCHIMÉDŮV ZÁKON – výklad učiva.
Vztlaková síla v tekutinách
Název úlohy: 2.8 Archimedův zákon
Plavání těles.
Hydromechanika.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
VY_32_INOVACE_269 Název školy
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _648 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
ARCHIMÉDŮV ZÁKON Autor: RNDr. Kateřina Kopečná
Kapaliny.
Mechanika II. Tlak vyvolaný tíhovou silou VY_32_INOVACE_11-18.
Archimedův zákon Yveta Ančincová.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_VZTLAKOVA.
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
Název úlohy: 5.14 Archimedův zákon.
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Mechanické vlastnosti kapalin
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_FYZIKA
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:listopad 2011 Určeno:7. ročník.
Závislost hustoty kapaliny na teplotě Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Archimedův zákon.
Vztlaková síla. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Archimedův zákon – opakování a shrnutí. 1) Kuličky ze železa ponoříme do vody. Na kterou působí nejmenší vztlaková síla a proč ? Na třetí kuličku.
Archimédův zákon Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkSedmý - sekunda.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Skladba - opakování VY_32_INOVACE_52_Opakovani skladby II Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Co nám říká Archimédův zákon? (Účinky síly na těleso) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová.
Archimédův zákon rovnováha hydrostatická vztlaková síla: tíha kapaliny
Archimédův zákon VY_32_INOVACE_28_Archimeduv_zakon,_vztlakova_sila
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Příprava na závěrečnou prověrku
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
PŘEDLOŽKY, PŘÍSLOVCE Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
SYNONYMNÍ SPOJKY Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Vztlaková síla působící na těleso v atmosféře.
Chování těles v kapalině – procvičení 2
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Archimedes ze Syrakus (?287 – 212 př. n. l.)
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Rozbor souvětí VY_32_INOVACE_46_Rozbor souveti
Archimédův zákon.
PŘEDLOŽKY PŮVODNÍ A NEPŮVODNÍ
Archimédův zákon.
… Plování těles v tekutině 1) - tíhová síla - vztlaková síla
Spojky.
Archimédův zákon pro plyny
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Transkript prezentace:

SPOJKY, VĚTY VEDLEJŠÍ A VĚTY HLAVNÍ Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

V souvětích najdi spojky – poté rozliš, zda jsou souřadicí, či podřadicí. Následně rozhodni, zda se v jednotlivých případech jedná o věty hlavní, nebo vedlejší. Pokyny pro práci s následujícími snímky: -kliknutím na spojku se objeví 2 políčka (podřadicí, souřadicí). Klikne-li se na správnou možnost, políčko se zvětší, označí-li se špatná možnost, políčko odlétne (lze ho tedy nechat také zmizet, pakliže byla zvolena správná varianta – aby byl rozbor přehlednější) -kliknutím na jiný slovní druh se objeví smajlík s palcem dolů -kliknutím na hvězdu vpravo dole (někdy je potřeba kliknout víckrát) se nad jednotlivými větami objeví nabídka, zda jde o VV, či o VH. Správná možnost se opět zvětší, špatná odlétne

Podle pověsti požádal syrakuský král Archimeda, zjistil, jeho koruna je skutečně vyrobená z čistého zlata. abyzda souřadicí podřadicí VHVV VHVV VHVV souřadicí podřadicí ?

Archimédes znal hustotu čistého zlata věděl, je větší, je hustota všech levnějších slitin. a že než souřadicí podřadicí souřadicí podřadicí souřadicí podřadicí ? VHVV VHVVVHVV

Z tohoto poznatku vycházel, chtěl určit hustotu koruny. když ? souřadicí podřadicí VHVV VHVV

Zvážit ji bylo snadné její objem zjistil tak, ji ponořil do vody. a že ? souřadicí podřadicí souřadicí podřadicí VHVVVHVV VHVV

Pak změřil objem vytlačené vody hmotnost vydělil objemem. ? a souřadicí podřadicí VHVV VHVV

Velkým Archimedovým objevem bylo pochopení, tíha vytlačené vody je stejně velká vztlaková síla působící na ponořené těleso. ? že souřadicí podřadicí souřadicí podřadicí jako VHVV VHVV

těleso plave, tíha vytlačené kapaliny se rovná tíze tělesa. ? Pokud souřadicí podřadicí VHVV VHVV

Zdroje: HOŠNOVÁ, Eva a kol. Český jazyk 8 pro základní školy. 1.vyd.Praha: SPN, ISBN s cz/images/results.aspx?qu=palec+dol%C5%AF&ex=1&origin=FX #ai: MC |