ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trh práce v Jihomoravském kraji – dosavadní vývoj
Advertisements

Česká republika KRAJE Klikni na správný kraj.
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Obyvatelstvo zaměstnaní nezaměstnaní.
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Český trh práce  V současné době na českém trhu práce funguje více než 1800 agentur práce, které vlastní povolení ke zprostředkování od Ministerstva práce.
Členění území naší vlasti
Darek Matwikow Jan Jelínek
Chce být ekonomie udržitelná resp. je toho vůbec schopna? Ing. Lubor Tvrdý, Ph.D. PROCES Centrum pro rozvoj obcí a regionů
RNDr. Josef Pitner, Ph.D. Hlavní charakteristiky trhu práce v Jihomoravském kraji EXPAK AT.CZ Slavonice
Česká republika: poloha, historický vývoj a obyvatelstvo a sídla
Mobilový průmysl v ČR Automobilový průmysl v ČR Souhrnné výsledky za rok 2009 Ing. Martin Jahn, prezident Sdružení AP SDRUŽENÍ AUTOMOBILOVÉHO PRŮMYSLU.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 EKONOMICKÉ ÚDAJE ZA ROK 2010 produkce, obchod, zaměstnanost Při příležitosti souběžné.
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
Trh práce a politika zaměstnanosti
RUD – rozpočtové určení daní přílohy zákona č. 243/2000 Sb,
Ing. Jan Mládek, CSc. Ministr Vývoj české ekonomiky 11.
Název krajePodíl kraje v %Podíl obce v % Praha14,39,0 Jihočeský2,85,6 Jihomoravský5,713,5 Karlovarský4,25,1 Královéhradecký10,37,6 Liberecký11,59,3.
Český stavební trh rozložení jednotlivých segmentů součastný stav a výhled.
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | Miloš Polák, Věra Varmužová, Ivana Dušková SENIOŘI V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Tisková.
VÝNOSY Z POPLATKU ZA SKLÁDKOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ 24. DUBNA 2013 BRNO SDRUŽENÍ PROVOZOVATELŮ TECHNOLOGIÍ PRO EKOLOGICKÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADŮ „ODPADY 2013.
Předběžné výsledky Sčítání lidu domů a bytů 2011 Hl. m. Praha.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 POČÍTAČE A INTERNET V ČESKÉ SPOLEČNOSTI DOMÁCNOSTI A JEDNOTLIVCI Využívání informačních.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Aktuální údaje o stavební výrobě a bytové výstavbě Tisková konference Stavebnictví.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Zpracovatel: Centrum pro regionální rozvoj Geografický ústav Přírodovědecká fakulta Masarykova.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
Krajská správa ČSÚ v Plzni | Slovanská alej 36, Plzeň | Miloslav Chlad CHARAKTERISTIKA A VÝVOJ PLZEŇSKÉHO KRAJE Tisková konference,
Policie České republiky Kriminalita za rok 2013.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jaký je dnešní nový byt? Aktuální údaje o stavebnictví a bytové výstavbě Tisková konference.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Aktuální údaje o stavebnictví a bytové výstavbě Tisková konference  Stavebnictví.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Základní tendence demografického, sociálního a ekonomického vývoje Středočeského kraje.
Inflace. Inflace míra změny cenové hladiny míra změny cenové hladiny K inflaci dochází, roste-li celková cenová hladina. K inflaci dochází, roste-li celková.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Český průmysl a stavebnictví v první polovině roku 2010 Tisková konference
Nezaměstnanost ve městě Brně Daniel Kovář. Cíle práce Hlavní cíl: - vyhodnotit nezaměstnanost ve městě Brně.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 Kraje ČR VY_32_INOVACE_C03 Sada 1 Člověk a příroda ZŠ Pačejov.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz Krajská správa ČSÚ ve Zlíně Třída Tomáše Bati Zlín PŘEDBĚŽNÉ VÝSLEDKY ZLÍNSKÝ.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/12 JAK SE DAŘÍ CESTOVNÍMU RUCHU V ČESKÉ REPUBLICE? Pavel Vančura Tisková konference,
Hospodaření obcí v roce 2016
Tisková konference ČMKOS
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Aktuální vývoj pracovní úrazovosti
Produkce odpadů obce ORP Šumperk
Charakteristika a vývoj plzeňského kraje
Výroční zpráva o plnění regionálních funkcí krajských knihoven na území ČR za rok 2015 Vícezdrojové financování – možný trend regionálních funkcí… PORADA.
Sčítání lidu domů a bytů 2011
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
POPULAČNÍ VÝVOJ V ČESKÉ REPUBLICE V ROCE & AKTUÁLNÍ ÚDAJE ZA ROK 2005
Migrační tendence v Moravskoslezském kraji
Trh práce a politika zaměstnanosti
PODÍL ŽÁKŮ, KTEŘÍ ÚSPĚŠNĚ SLOŽILI MATURITNÍ ZKOUŠKU Z CELKOVÉHO POČTU KONAJÍCÍCH MATURITNÍ ZKOUŠKU (ČISTÁ MÍRA ÚSPĚŠNOSTI) Nebudeme-li uvažovat ty přihlášené.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Sčítání lidu domů a bytů 2011
Česká republika územní členění.
Členění území naší vlasti
Tisková konference ČMKOS
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Vyjmenuj kraje ČR VY_32_INOVACE_01
ČERPÁNÍ DOTAČNÍCH PROSTŘEDKŮ Z OPERAČNÍCH PROGRAMŮ V ÚSTECKÉM KRAJI
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Vyjmenuj tři kraje ČR podle velikosti VY_32_INOVACE_03
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
ODBOR AZYLOVÉ A MIGRAČNÍ POLITIKY
Transkript prezentace:

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního a ekonomického vývoje krajů Ing. Jan Honner, odbor informačních služeb Tisková konference, 20. září 2011

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Demografický vývoj 1  ve Středních Čechách a v Praze pokračoval nadprůměrný růst počtu obyvatel, a to přirozenou měnou i stěhováním

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Demografický vývoj 2  podíl cizinců se snižoval ve většině krajů i v roce 2010, přesto v Praze zůstává nejvyšší; cizincem je každý devátý obyvatel Prahy  index stáří ve většině krajů stále roste, pouze ve Středočeském kraji a v Hlavním městě Praze se posledních dvou letech začal snižovat cizinci snižují věkový průměr obyvatelstva Prahy suburbanizace přispívá ve Středočeském kraji ke zvyšování podílu obyvatel ve věku do 14 let

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Zaměstnanost  hospodářská recese snížila ve všech krajích míru zaměstnanosti obyvatelstva  podle výsledků VŠPS se míra zaměstnanosti nejvíce snížila ve Zlínském a Olomouckém kraji  snížil se počet zaměstnaných cizinců, zejména ze zemí mimo EU snížil se počet cizinců – zaměstnanců dlouhodobě roste počet cizinců - podnikatelů  snížení míry zaměstnanosti se nevyhnulo ani Praze, přesto ve věku 20 – 64 let mají zaměstnání tři čtvrtiny Pražanů

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Nezaměstnanost  velké územní rozdíly v nástupu a intenzitě projevů recese Míra registrované nezaměstnanosti v krajích ČR podle MPSV v % (průměry měsíčních hodnot daného čtvrtletí)

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Míra nezaměstnanosti 2008 a 2010

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Mzdy  relativně vysoký růst mezd se zastavil v roce 2009; v šesti krajích mzdy dokonce poklesly  oživení ekonomiky bylo v roce 2010 provázeno růstem mzdového mediánu ve všech krajích s výjimkou Pardubického (pokles o 0,5 %) a Hlavního města Prahy (stagnace)  určitou dynamiku růstu mezd si po oba poslední roky udržel pouze Ústecký a Jihomoravský kraj; ve všech krajích byl v roce 2010 překročen mzdový medián z roku 2008, nejvíce v Jihomoravském kraji, a to o 4 procenta  rozpětí mezi mzdovým mediánem v kraji s nejvyšší a nejnižší úrovní mezd (Hlavní město Praha a Karlovarský kraj) se zvětšovalo jak před obdobím hospodářské recese, tak i v jeho průběhu, na Karlovarsku jsou nyní mzdy o 30 % nižší než v Praze

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Předčasné důchody  obtížné uplatňování osob starších 50 let na trhu práce vedlo ve všech krajích k častějším odchodům do předčasného starobního důchodu  nejčastěji se do předčasného důchodu odchází na Vysočině, nejpomaleji roste podíl příjemců předčasných důchodů v Praze

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Hrubý domácí produkt

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Ekonomický vývoj  zemědělská produkce v běžných cenách poklesla v roce 2009 pod úroveň let 2007 a 2008 ve všech krajích, regionální data za rok 2010 zatím jsou k dispozici pouze v naturálním vyjádření v České republice pokračoval pokles živočišné produkce při mírném růstu produkce rostlinné  nejrychlejší oživení průmyslu lze doložit růstem tržeb za prodej průmyslových výrobků v roce 2010 ve Středočeském, Pardubickém a Moravskoslezském kraji; přispěl k tomu zejména vývoz dopravních prostředků a elektroniky  objem stavebních prací v tuzemsku poklesl v roce 2010 o 12 %; na území Středočeského kraje dokonce o více než čtvrtinu; dlouhodobě je nízký objem stavebních prací v přepočtu na obyvatele lokalizován do Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického a Zlínského kraje  ke snížení počtu zahajovaných bytů došlo ve všech krajích, a to především bytů v bytových domech; intenzita zahajování výstavby bytů poklesla v roce 2010 v Hlavním městě Praze pod republikový průměr

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Děkujeme za pozornost Ing. Jan Honner –