Název projektuZlepšení podmínek vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Symbióza některých hřibovitých hub s kořeny vyšších rostlin
Advertisements

Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Urči, o kterou rostlinu se jedná
Společenstvo lesa Přírodověda 4. ročník.
Přírodní společenstva
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
LES – LESNÍ PATRA Patro mechové Patro bylinné
Kvetoucí rostliny Michaela Běhůnková.
Život v lese na podzim Mgr. Iveta Honzejková.
Rostliny A ŽivoČichové našich lesů Lesní patra
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
HOUBY.
Tajga, smíšené a listnaté lesy
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s významem, strukturou, využitím a druhy lesa Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – rozpoznání.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
LISTNATÉ LESY MÍRNÉHO PÁSU
LESNÍ PATRA.
Společenstvo les – test
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
VĚDOMOSTNÍ TEST – orgány a pletivo semenné rostliny Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Anotace – Pracovní list prověřuje znalosti o určitých druzích keřů, bylin, kapraďorostů, mechorostů, hub a lišejníků. Autor - Zuzana Pištová Jazyk -
ŽIVÁ PŘÍRODA ŽIVÉ ORGANIZMY.
Určování rostlin (les)
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Les-Lesní patra.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.8 Ekosystém les Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo projektu:
SPOLEČENSTVO LESA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Lesy a jejich význam Škola: SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hulejová VY_32_INOVACE_17_LESY A JEJICH VÝZNAM_HULEJOVÁ Člověk.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_07_Les_opakování Téma:
Název projektuZlepšení podmínek vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Přírodní společenstva v České republice Martin Chlumský Dis. 3. ročník BI-TV Pedagogická fakulta UK Kateřina Vaněčková PdF UK Praha Helena Jedličková.
ROSTLINY.
Ekosystém les Stromy Přírodověda 4. ročník
Les - rostliny, houby-prezentace
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny v lese Autor:
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA -prezentace
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_16_Les
Přírodní společenstva v České republice
Název projektu: Moderní škola
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Společenstva lesů - stromy
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Ekosystém les Houby Přírodověda 4. ročník
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny v lese Autor:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
SPOLEČENSTVO - LES Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
VY_32_INOVACE_17_PŘV_BYLINY
ZAJÍMAVOSTI OBCE ANOTACE
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Motyčková Číslo
Lesní patra.
Podzim v lese a plody. Jehličnaté a listnaté stromy.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_52_INOVACE_02_ Ekosystém park - rostliny
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Ekosystém les. Ekosystém biotop (neživá příroda) + společenstvo ( živá příroda) voda rostlinné - lesní patra vzduch živočisné půda sluneční záření.
Zpracovala: Mgr. Jana Ottová
PŘÍRODOVĚDNÁ SOUTĚŽ ROSTLINY B - CH.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Transkript prezentace:

Název projektuZlepšení podmínek vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ŠkolaZákladní škola a Mateřská škola Doksy – Staré Splavy, příspěvková organizace SadaVY_32_INOVACE_04 Český jazykPŘ -4.,5. roč ,t.s.,vzdělávací oblast- Člověk a jeho svět Klíč k zápisu sadyPředmět-ročník-pořad. Číslo DUM.autor DŮM, vzděl. oblast DUM vypracován dne: Ověřeno ve výuce dne:

ROSTLINY NAŠICH LESŮ ANOTACE Prezentace s procvičováním na téma LESNÍ PATRA.S důrazem na ekosystém lesa okolo Máchova jezera. Prezentace může být využita na modulu TŘÍDA. DATUM AUTORTereza Skálová JAZYKČeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP Získání a upevnění znalostí o typech lesních pater v ČR s důrazem na lesy kolem Máchova jezera. SPECIÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ POTŘEBY - KLÍČOVÁ SLOVA kořenové patro, mechové patro, bylinné patro, keřové patro, stromové patro DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLUPrezentace – pracovní list DRUH INTERAKTIVITY aktivita CÍLOVÁ SKUPINAŽák STUPEŇ A TYP VZDĚLÁVÁNÍZákladní vzdělávání- první stupeň TYPICKÁ VĚKOVÁ SKUPINA 9-11 LET CELKOVÁ VELIKOST 10,8 MB

ROSTLINY NAŠICH LESŮ Tereza Skálová

Živé organizmy v našich lesích žijí v několika lesních patrech - kořenové patro -mechové patro -bylinné patro -stromové patro BOROVÝ LES NAD JEZEREM BUČINY U BRANIBORSKÉ JESKYNĚ

KOŘENOVÉ PATRO Nachází se zde podzemní části rostlin a podhoubí hub. Podhoubí některých hub žije v soužití s kořeny určitých stromů.- SYMBIÓZA (mšice a mravenci). HŘIB SMRKOVÝ POD SMRKEM Houba zásobuje strom výživnými látkami a umožňuje mu snadnější příjem vody. Strom dává houbě to, co vyrobil fotosyntézou.

MECHOVÉ PATRO Nachází se zde mechy a houby. (RAŠELINIŠTĚ-SWAMP) Dokáží zadržovat a posléze postupně uvolňovat vodu. Chráněná oblast SWAMP

BYLINNÉ PATRO Jsou sem řazeny všechny dřeviny, jejichž výška je nižší než 1 m a všechny byliny (i větší než 1 m). VŘES ve SWAMPu BRUSNICE BORŮVKA VRANÍ OKO ČTYŘLISTÉ

KEŘOVÉ PATRO Jsou sem řazeny všechny dřeviny, jejichž výška v je vyšší než 1 m a nižší než 5 m. LÍSKA OBECNÁ u Nového rybníka OSTRUŽINÍK KŘOVITÝ OSTRUŽINÍK MALINÍK

STROMOVÉ PATRO LESY JEHLIČNATÉ SMÍŠENÉ LISTNATÉ SMRK ZTEPILÝ BOROVICE LESNÍ JEDLE BĚLOKORÁ BUK LESNÍ DUB LETNÍ A ZIMNÍ HABR OBECNÝ JEHLIČNATÉ A LISTNATÉ STROMY

PAMATUJEŠ SI ? Přiřaď k patru živé organizmy: MECHOVÉ BYLINNÉ KEŘOVÉSTROMOVÉ MUCHOMŮRKA ZELENÁ LÍSKA OBECNÁ VŘES DUB LETNÍ OSTRUŽINÍK MALINÍK SNĚŽENKA PODSNĚŽNÍK

PAMATUJEŠ SI? Proč jsou pro stromy důležité houby? Co je to symbióza? Jaké rostliny patří do bylinného patra? Houby zásobují stromy výživnými látkami a usnadňují stromům příjem vody. Oboustranně výhodného soužití. Všechny byliny (vraní oko, bledule jarní) a keře menší 1m (brusnice borůvka, vřes)

Jak je to u nás? 1.Jaké houby vidíme v našich lesích? 2.Jaké chráněné keře rostou v našich lesích? 3.Které chráněné byliny u nás rostou? Hřib smrkový, hřib žlutomasý (babka),muchomůrka červená a zelená, bedla jedlá. Rojovník bahenní, klikva bahenní Rosnatka okrouhlolistá, hrotnosemenka bílá, bublinatka obecná

OTESTUJ SI ZNALOSTI 1.Jaká lesní patra můžeme vidět v našich lesích? 2.Které živé organizmy patří do kořenového patra? 3.Co je to symbióza? 4.Které organizmy v lese žijí symbioticky? 5.Které organizmy patří do bylinného patra? 6.Které keře patří do bylinného patra? 7.Jaké typy lesů u nás můžeme vidět?

Odpovědi na otázky 1. Kořenové, mechové, bylinné, keřové a stromové patro. 2. Podhoubí hub a podzemní části rostlin (kořeny, oddenky, cibule). 3. Výhodné vzájemné soužití organizmů. 4. Houby a stromy, mšice a mravenci, 5. Všechny byliny a keře menší než 1 m. 6. Brusnice borůvka, vřes, brusnice brusinka. 7. Jehličnaté, listnaté, smíšené.

Použitý materiál nice_u_Loukova.jpg nice_u_Loukova.jpg 3%BD_rybn%C3%ADk,_ostru%C5%BEina_II.JPG 3%BD_rybn%C3%ADk,_ostru%C5%BEina_II.JPG C3%BAdol%C3%AD,_kvetouc%C3%AD_rostlina.JPG C3%BAdol%C3%AD,_kvetouc%C3%AD_rostlina.JPG avellana.jpg avellana.jpg Foto 1-7,13,15 : autor