19. kolo příjmu žádostí – PRV, OSA IV. Opatření IV.2.1. Realizace projektů spolupráce Záměr b) – Realizace projektů mezinárodní spolupráce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
CO VENKOVSKÉ KNIHOVNY UMĚJÍ A MOHOU
Žijeme aktivně a zdravě Motto: Kdo si hraje, nezlobí.
Představení Fichí I. Výzvy (2008/VYZ – 1) MAS sv. Jana z Nepomuku Místní akční skupina sv. Jana z Nepomuku.
GUIDE ME! Projekt mezinárodní spolupráce. Anotace projektu  Moderní technologie pro podporu cestovního ruchu  Propagace cestovního ruchu  Výměna zkušeností.
Spolupráce na venkově a další rozvoj metody LEADER v JMK výstupy setkání zástupců MAS JMK Milotice
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Projekt Místních partnerství zaměstnanosti
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
TÝMOVÁ SBOROVNA LEKTOŘI: Mgr. Tomáš Habart, Mgr. Adéla Lábusová
MEZINÁRODNÍ SROVNÁVACÍ STUDIE Produkt RP Podpora Romů v Praze.
TRNKOVÁ STEZKA Představení projektu. Trnková stezka obecně Předmětem projektu je rozvoj a propagace „Trnkové stezky“, specifického turistického produktu,
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
Projekt UNDP-GEF Název: Zachování biologické rozmanitosti trvalých travních porostů v pohoří Karpat v České republice prostřednictvím cíleného využití.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Komunitní centrum Římskokatolické farnosti Olešnice
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
VENKOVSKÁ TRŽNICE Informační systém pro zvýšení akceschopnosti venkovanů - 12 partnerských MAS - 2 projekty spolupráce (Opatření IV.2.1., PRV ČR)
DĚDICTVÍ NAŠICH PŘEDKŮ OBLASTI PODPORY: v. Udržení kulturního dědictví venkova realizací stálé výstavní expozice a muzea s nabídkou místních kulturních.
Spolupráce, která přináší plody
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto: „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“ Projekty spolupráce.
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto SPL : „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
Komunitní a otevřená škola
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Školení: vhodné fungování a zapojení nástrojů územních politik Ostrava,Hotel Brioni
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Místní partnerství zaměstnanosti Projekt Místních partnerství zaměstnanosti Ing.Tomáš Müller MAS Uničovsko,o.p.s. Informační seminář 19.2.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Rodina a zaměstnání inovace pro venkov registrační číslo projektu: CZ.1.04/5.1.01/ Michal Jarolímek 4. listopadu 2014.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Češi na černomořském pobřeží Krasnodarský kraj: česká národnost – oficiálně (podle sčítání lidu 2002) 732 obyvatel Neoficiální počty: různé údaje – od.
Observatoř trhu práce a konkurenceschopnosti Propagace řemeslných a technických oborů Centrum mezinárodního obchodu (CMO) při RHK Brno Integrace.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
S DRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV Nevládní a politická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR Vznik na počátku 2008.
Nízkonákladový mezinárodní projekt spolupráce Projekty pro podporu venkovské identity přinášejí novou kvalitu života do venkovských oblastí.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Zdravé MAS = aktivní a vzdělaný venkov Ing. Marta Krejčíčková, MAS Rozkvět zahrady jižních Čech Ing. Václav Kolář, MAS Blanský les – Netolicko, o.p.s.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Greenway Jizera Seminář Greenway Jizera Mladá Boleslav,
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Fond mikroprojektů Euroregionu Praděd Porovnání podmínek Fondu v rámci programu OPPS a nového programu Interreg V-A
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK Seminář pro žadatele z JMK , Hodonín.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Podopatření Rozvoj venkova (podopatření typu LEADER+) Ing. Lucie Lopatová.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Regionální rozměr podpory zemědělství Ing. Josef Ryšavý Litoměřice.
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Program rozvoje cestovního ruchu JMK ANALYTICKÁ ČÁST
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
Závěrečná konference projektu
Značka „Českosaské Švýcarsko
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
Prioritní osa 4 Spolupráce institucí a komunit
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Kariérové poradenství a podnikavost
Mezinárodní projekt ARTISTIC
Transkript prezentace:

19. kolo příjmu žádostí – PRV, OSA IV. Opatření IV.2.1. Realizace projektů spolupráce Záměr b) – Realizace projektů mezinárodní spolupráce

Celkový počet obyvatel na území spolupracujících MAS:

Celkový počet obyvatel na území MAS Vršatec:

Projekt si klade za cíl:  podpořit přirozený komunitní rozvoj obcí  posílit regionální identitu a udržitelný rozvoj venkova  posílit ochranu společného kulturního bohatství, uchovávání a rozvíjení lidových zvyků, tradic a národních kulturních hodnot  zapojit do života obce co nejvíce obyvatel při společném tvoření i slavnostech a to napříč všemi generacemi  podpořit živý venkov tj. venkov založený na tradicích využívající lidský potenciál

 Partnerské MAS dlouhodobě spolupracují na národní i mezinárodní úrovni  Všechny MAS jsou typickými venkovskými regiony  Pro všechny MAS je charakteristická snaha o udržování lidových tradic v oblasti tradiční lidové hudby, tance a zábavy, řemeslné výroby, divadla aj.  V regionech spolupráce funguje velké množství folklórních souborů, kulturních ochotnických a národopisných spolků  Ochrana movitého i nemovitého kulturního bohatství patří mezi hlavní priority všech MAS  Typickými aktivitami všech spolupracujících MAS je velký počet místních lidových slavností, které lákají svou spontaneitou

MasopustFašiangy

Projekt je zaměřen na:  přispění k zachování, podpoře a oživení tradic, upevnění lokální identity a mezilidských vztahů a zvýšení soudržnosti obyvatel  rozvoj spolkové činnosti a podporu tradiční řemeslné výroby  zajištění vybavení pro volnočasové aktivity místních společenských, kulturních a zájmových organizací a spolků, které přispívají k zachování tradic a upevňují lokální identitu a mezilidské vztahy  vytvoření podkladů pro rozvoj regionu spolupráce vytvářením studií  výměnu zkušeností v udržování tradic na venkově mezi spolupracujícími MAS, příklady dobré praxe  rozvoj mezinárodní spolupráce mezi obyvateli, neziskovými organizacemi a jinými subjekty na území obou MAS, vzájemný přenos nových informací, zkušeností a dovedností v oblasti udržitelného rozvoje

 Vesnice a její tradice -přednášky, semináře, workshopy a interaktivní dílny  Řemeslo má zlaté dno – Dny řemesel s ukázkami tradičních řemesel a prodejem tradičních výrobků  Řemeslné dílny pro všechny generace - venkovských vybavení prostor pro řemeslné tvoření  Za kulturou na venkov – vybavení pro volnočasové aktivity souborů a spolků (kroje pro folklórní soubory a baráčníky, vybavení do ochotníky a pro lidové slavnosti)  Tradiční řemesla – exkurze a získávání zkušeností  Kulturní dědictví – studie (krojů a baráčnické tradice)  Přehlídky a festivaly – mezinárodní přehlídky krojů a ochotnických divadel

44 přednášek, seminářů, workshopů a interaktivních dílen

4 Dny řemesel v ČR a 3 Dny řemesel na Slovensku – řemeslné trhy s ukázkami tradiční výroby

Vybavení pěti venkovských prostor pro tvořivé aktivity dětí i dospělých

Blatské kroje

Prácheňské kroje

Slovenské kroje

Ochotnická divadla – Pašijové hry v Hořicích na Šumavě – tradice sahá do 13. stol.

DožínkyKonopická

Doudlebská koleda při masopustu Stavění máje

Česká republikaSlovensko  Exkurze do výrobny krojů na Moravě  Exkurze do Muzea řeky Otavy a voroplavby  Exkurze MAS Vršatec do českého území spolupráce  Exkurze českých MAS do území MAS Vršatec  Získávání zkušeností z udržováním tradic na venkově (workshop)

 Analýza baráčnická tradice v regionu spolupráce Studie vznikne jako součást přípravy na zápis do Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Jihočeského kraje  Kroje jižních Čech a jejich užívání Mapování krojové tradice v regionu spolupráce,význam tradice krojů pro 21. století, vazby mezi baráčnickými a regionálními kroji atd.

Česká republikaSlovensko  Mezinárodní přehlídka krojů  Festival amatérských uměleckých sdružení – ochotnických divadel  Přehlídka českých a slovenských krojů

 Integrovaný přístup – projekt osloví obyvatele ale i návštěvníky napříč všemi věkovými kategoriemi na území všech spolupracujících MAS  Společné využívání výstupů projektu - většinu výstupů projektu bude možné využívat společně na obou všech MAS  Využití specifik spolupracujících MAS ve společném projektu – každá MAS má svá specifika, která budou ve společném projektu dobře kompatibilní  Vzájemné předávání zkušeností – všechny spolupracující MAS mají partnerům co nabídnout, neboť každá má bohaté zkušenosti z jiné oblasti tradic, které se zasíťují a propojí

 Dlouhodobá spolupráce mezi MAS na úrovni národní i mezinárodní, přátelské a korektní vztahy  Zájem všech partnerů o prohloubení spolupráce, vytváření sítí, rozšiřování platformy spolupracujících subjektů  Potřeba přenosu zkušeností a dobré praxe ze specifických oblastí rozvoje venkova  Zvýšení celkové atraktivity regionů spolupráce pro jeho návštěvníky prostřednictvím měkkých akcí

 projekt rozvíjí mezinárodního partnerství  projekt má integrující funkci – spojuje MAS při řešení společných problémů, vychází z místních potřeb  projekt je založen na získávání a předávání vzájemných zkušeností a dovedností  výstupy jsou pojaty na principech doplňkovosti a užitečnosti, což odpovídá základním požadavkům na tzv. udržitelný rozvoj  projekt podporuje zvýšení návštěvnosti regionů a jejich celkové propagace  projekt využívá dobrovolné práce v území spolupráce  projekt vychází z místních potřeb, řeší je individuálním přístupem a současně tyto dílčí prvky integruje

Je odlišná podle jednotlivých klíčových aktivit:  nákupem vybavení pro NNO jejich činnost ještě zintenzivní  nákupem vybavení pro volnočasové aktivity budou vytvořeny podmínky pro setkávání lidí napříč generacemi  měkké akce (trhy, přednášky) se mohou opakovat i po ukončení projektu  setkávání a vzájemná výměna zkušeností vychází z dlouholeté spolupráce (české i mezinárodní) a je zájem všech MAS v tomto trendu pokračovat  nejdůležitější pro udržitelnost nejen projektu je uchovávání a předávání tradic z generace na generaci

Prácheňáček ze StrakonicDěti z Dolné Súči