LIŠEJNÍKY ( LATINSKY LICHEN). CHARAKTERISTIKA LIŠEJNÍKU -Složené organismy, které podle systému řadíme do říše hub -- mají velmi rozmanitý vzhled a velikost,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ přírodopis 6 vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Advertisements

ORGANISMY PROVÁZEJÍCÍ ČLOVĚKA BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ VERONIKA STRAKOVÁ.
Lišejníky Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
MECHOROSTY.  nejstarší suchozemské vyšší rostliny (dochované do současnosti)  nemají pravá vodivá ani podpůrná pletiva  rostou ve skupinách a trsech.
Řasy zařazení do systému organismů celková charakteristika ekologie.
HOUBY Stopkovýtrusné vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
TŘÍDA: PLAZI 1. Šupinatí( ještěři, hadi) 2. Želvy 3. Krokodýli.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_22_Přírodopis 7.ročník_List Téma: List CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: prosinec 2011.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_27_PRVOUKA.
14 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Znečišťování ovzduší. Životní prostředí Globální problémy lidstva : Populační exploze a s ní spojená potravinová krize v rozvojových.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_10.
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_116_Listnaté stromy TEMA:
ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Přírodověda – 5. ročník, Půda
Živá příroda – houby Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Lišejníky 1. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Mechorosty Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E – Př4 – potravní vazby
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
HYDROBOTANIKA Prezentace sinic, řas a makrofyt
Lišejníky - Lichenes.
Lišejníky.
AUTOR: Lenka Hrnčířová
ZEMĚPIS - 6. ročník Pedosféra
CHARAKTERISTIKA HORNIN A NEROSTŮ
Ekosystém pole Savci Přírodověda 4. ročník
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_11
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
VY_32_INOVACE_03_Lišejníky
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
KOŘEN ROSTLINY - založen již v zárodku semene, při klíčení vyrůstá
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_113_PR4 Předmět: Přírodověda.
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
HYDROBOTANIKA Prezentace sinic, řas a makrofyt
Základní škola, Hradec Králové
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES. TROPICKÝ DEŠTNÝ LES V rovníkových oblastech Země se rozkládají tropické deštné lesy (tropické pralesy, džungle). Kterými světadíly.
VŘECKOVÝTRUSNÉ HOUBY VY_32_INOVACE_06_23.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Rostliny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Lesní patra.
Pedosféra = půdní obal země.
Tvoří pedosféru, studuje ji pedologie
JEDNOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
Příprava na písemku Obrázky 1.
VY_32_ INOVACE_ 01_ PŘÍRODOVĚDA 5
Cizopasné houby Klára Dominová 3.A.
Lišejníky - podvojné organizmy
VY_52_INOVACE_26_Jednobuněčné organizmy- rostliny- učební text
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
PEDOSFÉRA = půda na Zemi
Pedologie = půdoznalství
MNOHOBUNĚČNÉ ORGANIZMY Řasy, houby, lišejníky.
LIŠEJNÍKY tundra.
výživa rostlin autotrofie heterotrofie saprofytismus parazitismus
Transkript prezentace:

LIŠEJNÍKY ( LATINSKY LICHEN)

CHARAKTERISTIKA LIŠEJNÍKU -Složené organismy, které podle systému řadíme do říše hub -- mají velmi rozmanitý vzhled a velikost, některé jsou miniaturní, jiné obří (2,75m i více) -Jejich tělo /stélka/ tvoří: a) houbová vlákna b) jednobuněčné řasy nebo sinice

DRUHY LIŠEJNÍKŮ - známe asi druhů lišejníků a dělíme je do 4 hlavních skupin: 1. Lišejníky s lupenitou stélkou- rostou v oblastech s vydatnými srážkami 2. Korovité lišejníky- rostou pevně přichyceny k podkladu, jsou odolné vůči suchu 3. Lišejníky s keříčkovitou stélkou- pohlcují vodní páru a jsou přizpůsobeny vlhkému klimatu 4. Vláknité lišejníky- stélka je tvořena dlouhými vlákny

MAPOVNÍK ZEMĚPISNÝ -Patří mezi korovité lišejníky -Vytváří žlutozelené povlaky s černým lemem -Roste od nížin vysoko do hor, nejčastěji na žulových balvanech

TERČOVKA BUBLINATÁ -Patří mezi lupenité lišejníky -Je to nejčastější lišejník -Stélka je z vrchu šedavá, šedohnědá až šedozelená, naspod temně hnědá až černá, na okrajích s bělavějším lemem -Vytváří rozsáhlé povlaky na kmenech i na větvích stromů

DUTOHLÁVKA SOBÍ -Patří mezi keříčkovité lišejníky -Z jednoho místa vyrůstají dlouhé (až metrové) stélky -Často roste ve velkém množství v suchých borech a na vřesovištích, mnohdy s dutohlávkou lesní Dutohlávka lesní

PROVAZOVKA OBECNÁ -Patří mezi vláknité lišejníky -Je přirostlá vždy k jednomu místu je to kůra větví, kmeny nebo odumřelé dřevo -Nejdelší výhonky stélky měří cm

CO ŽIJE V LIŠEJNÍKU? - žijí v něm vlákna hub s řasami v trvalém soužití (symbióza)

CO POTŘEBUJÍ K VÝŽIVĚ ŘASY, CO HOUBY? - houbová vlákna nasávají vodu a zadržují ji po dlouhou dobu - houbová vlákna umožňují růst lišejníků i na místech, kde jiné rostliny pro nedostatek vody nerostou -řasy při fotosyntéze vytvářejí organické látky, kterými se houba živí - soužití přináší oboum částem lišejníku prospěch

JAK SE ROZRŮSTÁ NOVÉ TĚLO LIŠEJNÍKU? -Když lišejníky vyschnou, jejich těla jsou křehká a jejich úlomky snadno roznáší vítr -Ve vlhku houbová vlákna nasají vodu a z úlomku se rozrůstá nové tělo lišejníku

ZDROJ -Učebnice dějepisu pro 9. ročník =rq5&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwimhu- oubzPAhVIWxQKHVwaBOwQ_AUICCgB&biw=1366&bih= 658https:// =rq5&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwimhu- oubzPAhVIWxQKHVwaBOwQ_AUICCgB&biw=1366&bih= 658 Vypracovala: Ivana Karešová Patricie Krotilová Stanislava Šeráková V: SOU Sedlčany Petra Bezruče 364 Kdy:

Děkujeme za pozornost!!