ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT2-1-22 Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co jsme již poznali.
Advertisements

ORGANISMY PROVÁZEJÍCÍ ČLOVĚKA BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ VERONIKA STRAKOVÁ.
Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Ch_056_Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_Buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Ch_055_Fotosyntéza v noci Ch_055_Přírodní látky_Fotosyntéza v noci Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Vylučovací soustava – ledviny. Možnost využití: interaktivní tabule.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Karolina Pátková Název : VY_32_INOVACE_7C_12_Téma_Člověk_a_zdraví.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
Fotosyntéza. Fotosyntéza je složitý proces probíhající v několika stupních v zelených částech rostlin. Účinkem světla za přítomnosti zeleného barviva.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_10.
Základní škola Kpt. Jasioka, Havířov-Pr. Suchá Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: ČÁSTI ROSTLIN Autor: Mgr. Irena Tomicová Výukový materiál zpracován.
1 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR Trávicí soustava - chrup 8. ročník Zpracovala: Mgr. Jana Richterová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Svalstvo člověka – teorie Název sady:Přírodopis – lidské tělo Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Energetická hodnota potravin (EH)
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_36_PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI - VZDUCH, PŮDA, TEPLO A SVĚTLO Autor: Mgr. Petra Kukuczková Předmět: Prvouka Třída: 3. ročník.
Test Čtvrtek, 2.3..
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ROSTLINY, ČÁSTI TĚLA - TEST
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E – Př4 – potravní vazby
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Buňka základní stavební a funkční jednotka organismů funkce buňky:
VY_32_INOVACE_04-16 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Cukry (sacharidy).
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Biologie člověka - KOSTRA
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
SPOLEČNÉ ZNAKY živočichů (výklad)
Různé podmínky života na Zemi
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Kam byste zařadili člověka? živá příroda neživá příroda
Název projektu: Moderní škola
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Koloběh dusíku VY_32_INOVACE_23_449
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
HMYZ STAVBA TĚLA.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
VY_52_INOVACE_19_Ekosystém- životní projevy
Výstupy školního vzdělávacího programu Škola neomezených možností
JEDNOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF
Růst a vývoj člověka VY_32_INOVACE_07
Rozmnožování organismů
POTRAVNÍ VZTAHY ORGANISMŮ
NEŽIVÁ PŘÍRODA Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_32_Člověk a příroda.
11 Kód materiálu: VY_32_INOVACE_15_KROUZKOVCI Název materiálu:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Získávání energie pro život
JEDNOBUNĚČNÉ ORGANISMY
Transkript prezentace:

ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída

ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 2 1.DRÁŽDIVOST 2.PŘÍJEM A VÝDEJ LÁTEK 3.DÝCHÁNÍ 4.POHYB 5.RŮST A VÝVOJ 6.ROZMNOŽOVÁNÍ A DĚDIČNOST

ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 3 1.Dráždivost = reakce organismu na podnět z okolního prostředí Např. : Lidské oko reaguje na množství světla dopadajícího do oka – rozšířením nebo zúžením zornice V případě, že vyrýpneme žížalu na povrch, bude se snažit přesunout rychle zpět do země, neboť je citlivá na světlo Květ tulipánu reaguje na změnu teploty – v chladu se uzavírá, při oteplení otevírá

ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 4 2. Příjem vody a živin, výdej odpadních látek Každý živý organismus potřebuje pro svůj život vodu a živiny a vylučuje nestrávené zbytky - odpadní látky. Rostliny si nutné látky k životu tvoří samy za pomoci fotosyntézy (přijímají oxid uhličitý a vylučují kyslík) Živočichové přijímají živiny nutné k životu v potravě, nestrávené zbytky vylučují z těla ven

ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 5 3. Dýchání -za pomoci kyslíku, který se do těla dostává s vdechovaným vzduchem, se v těle organismů rozkládají složité organické látky -při jejich rozkladu vzniká energie, kterou organismy využívají k životním funkcím 4. Pohyb - patří mezi základní projevy života (u rostlin je méně nápadný)

ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 6 5. Růst a vývoj -každý organismus během života roste a vyvíjí se -růst = kvantitativní změna (je stav nevratný) -vývoj = kvalitativní změna

ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 7 6. Rozmnožování a dědičnost - život každého živého organismu je časově omezen - rozmnožováním je zajištěno pokračování druhu, rostlinného i živočišného 2 základní způsoby rozmnožování živých organismů : a)POHLAVNÍ ROZMNOŽOVÁNÍ (dva rodičovské organismy) b) NEPOHLAVNÍ ROZMNOŽOVÁNÍ (nový jedinec vzniká oddělením části těla jednoho rodičovského organismu, u rostlin např.hlízy) DĚDIČNOST je předávání vloh z rodičů na potomky (typ srsti, barva květu, barva očí, vlasů apod.)

ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR e_33_020be_wp1.jpg/319px-A_Blume_33_020be_wp1.jpg red-squirell/739-veverka-obecna-sciurus-vulgaris-cesko.html DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST