Vesmír je označení pro veškerý prostor, časoprostor, hmotu a energii v něm. V užším smyslu se vesmír také někdy užívá jako označení pro kosmický prostor,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vesmír.
Advertisements

Světelné jevy Je to část fyziky, která se zabývá světlem a jeho šířením. Také se používá názvu optické jevy. (optika) K pochopení souvislostí je zapotřebí.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
IBWS #V, Vlašim1 Račí oči pro vesmír Libor Švéda a,b ; René Hudec c ; Adolf Inneman b ; Ladislav Pína a,b ; Veronika Semencová b ; Michaela Skulinová c.
oblaka Venuše dobře odrážejí sluneční svit a proto je tato planeta ve vhodné poloze po Slunci a Měsíci nejjasnějším tělesem na obloze Večernice někdy.
Atmosférický tlak a jeho měření. Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé.
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Ekonomika organizací Pracovní výkon a jeho odměňování.
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_08 Název materiáluVznik a.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová OBJEVUJEME VESMÍR VESMÍRNÁ TĚLESA SLUNEČNÍ SOUSTAVA CESTY DO VESMÍRU.
Země ve vesmíru Vesmír – galaxie – sluneční soustava - Země.
 planetky  trpasličí planety  Pluto  komety  meteorická tělesa (meteor x meteorit)  kontrolní otázky.
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_09_32_SOUHVĚZDÍ, GALAXIE, SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
OMLÁDNUTÍ DÍKY CESTOVÁNÍ V KOSMU KATEŘINA KUBIČKOVÁ IX.A.
Neptun Neptun je osmá a od slunce nejvzdálenější planeta sluneční soustavy řadí se mezi plynné obry. Neptun má pravděpodobně modrou barvu.
Hvězdy - základní přehled Vypracoval: Jaroslav Prokop Garant práce: Mgr. Alexandra Zálešáková.
HVEZDY v. HVĚZDY Hvězdy jsou největší a nejdůležitější objekty ve vesmíru. Udává se, že v naší galaxii (Mléčné dráze) je 95% viditelné hmoty ukryto ve.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda Název: VY_ 32_INOVACE_1809_V.tělesa Téma: Vesmírná tělesa Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Kosmologické kapitoly 2 Jan Novotný, Jindřiška Svobodová Masarykova universita, Brno, JČU 2016.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
ČAS.
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
Vlastnosti plynů.
Slunce Juli Krejčí.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Podstatná jména jsou slova ohebná, skloňují se.
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Vesmír Co uvidíš, zvedneš-li svůj zrak k obloze? mraky, oblohu
Obecná teorie relativity
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
VESMÍR.
VESMÍR.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_27_VESMÍR TÉMA:VESMÍR
VY_52_INOVACE_31_ Slunce ČLOVĚK A JEHO SVĚT 5. ročník
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Člověk a vesmír – 5. ročník
Sluneční soustava - součást Galaxie
Skládání sil, rovnováha sil
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měsíční fáze
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Lisa Supermassive black holes
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
VY_32_INOVACE_14_32_POHYBY ZEMĚ – STŘÍDÁNÍ DNE A NOCI
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Karel Jahodík
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Pro žáky naší školy více – Na míru píšeme učebnice VY_32_INOVACE_VJ26 Excel – funkce Současná hodnota.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
SLUNCE Slunce – nejbližší hvězda a střed naší planetární soustavy – je ve srovnání se všemi světelných zdroji, které člověk za dlouhou dobu své existence.
Otáčivý účinek síly.
Země ve vesmíru.
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Vlastnosti plynů.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Standardní model K< 0 K = 0 K > 0
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VI. ročník ZŠ (praktická)
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
Přírodopis 9. ročník Téma: Vesmír a jeho vznik Obsah: 1. Big Bang
2. Centrální gravitační pole
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Transkript prezentace:

Vesmír je označení pro veškerý prostor, časoprostor, hmotu a energii v něm. V užším smyslu se vesmír také někdy užívá jako označení pro kosmický prostor, tedy část vesmíru mimo Zemi.

Vznik a stáří vesmíru Jedním ze zásadních kosmologických objevů učiněných ve 20. století bylo pozorování expanze vesmíru. Extrapolace tohoto pozorování do minulosti vede k závěru, že vesmír vznikl před konečně dlouhou dobou, a nedlouho po svém vzniku byl malý a horký. To je základem uznávané teorie Velkého třesku.

Dosud není jasné, zda má vesmír konečnou nebo nekonečnou velikost a objem. Nicméně veškerý pozorovatelný vesmír. Současná vzdálenost k pozorovatelného vesmíru se odhaduje na 78 miliard světelných let (7,4 × 1023 km).

Počet galaxií, hvězd a planet Počet galaxií se podle pozorování odhaduje na 120 miliard. Samozřejmě se musí počítat s tím, že i pozorovatelný vesmír se denně zvětšuje o pro nás lidi obrovské vzdálenosti. Ale vzhledem k vesmíru je téměř nulová.

Pravděpodobně má dnes vesmír nesrovnatelně více galaxií, než my vidíme pomocí teleskopů. Bude tím pádem také mnohem více prosvětlený. Přesto vše světlo nedokáže stíhat rozpínatelnost vesmíru. Tudíž světlo letící směrem k nám je zároveň unášeno expanzí vesmíru. Proto je prakticky nemožné vidět „konec vesmíru“. Počet všech hvězd je už těžké spočítat. V každé galaxii jsou stovky až tisíce miliard hvězd. Naše galaxie, zvaná Mléčná dráha, jich má přibližně 300 miliard ±100 miliard.

Zajímavosti Vesmíru

Supernova Termín supernova se vztahuje typům hvězdných explozí, kterými vznikají extrémně jasné objekty složené z plazmatu. K tomuto konci vedou dvě možné cesty: buďto se jedná o masívní hvězdu, která ve svém jádře vyčerpala zásoby paliva a začala se hroutit pod silou své gravitace, nebo o bílého trpaslíka.

V obou případech výsledná exploze supernovy rozmetá obrovskou silou většinu hmotu hvězdy. Exploze vytváří rázovou vlnu, která se šíří do okolního prostoru, interaguje se zbytky supernovy a mezihvězdnou hmotou.

Černá díra Černá díra je objekt natolik hmotný, že jeho gravitační pole je v jisté oblasti prostoročasu natolik silné, že žádný objekt včetně světla nemůže tuto oblast opustit. Černá díra byla teoreticky předpovězena v teorii relativity. Protože ji není možno pozorovat přímo, nemůžeme stanovit korektně nic jako její datum objevu.

Bylo zjištěno, že jde o těleso které má příliš velkou hmotu na to, být neutronovou hvězdou. Dnes považujeme za obecně prokázáno, že černé díry se nachází v centrech galaxií, aktivních galaktických jádrech, kvasarech i v centrech některých kulových hvězdokup.

Sci-Fi Podle Mayského kalendáře, který končí v roce 2012 můžeme usuzovat konec světa. Mohlo by to vypadat asi takhle.