Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Hana Hilscherová Název:VY_52_INOVACE_Z.8.8-17 Téma:Dunaj Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.0903.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropa-jeden ze světadílů
Advertisements

Česká republika-1 poloha, rozloha…
Maďarsko Aleš Jůn.
ŘEKY ČESKÉ REPUBLIKY.
Východní Evropa – Ukrajina
Po modrém Dunaji.
SRBSKO.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – vodstvo na pevninách autor VM:Ondřej.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 1- Slovensko
Česká republika: Ústecký kraj Hospodářský zeměpis
Vodní nádrže.
Česká republika: Řeky Hospodářský zeměpis
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
MORAVA.
Veronika Šturcová Druhá
Identifikátor materiálu: EU
AUTOREM MATERIÁLU A VŠECH JEHO ČÁSTÍ, NENÍ-LI UVEDENO JINAK, JE ZUZANA ŠTĚPÁNKOVÁ Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s částí Českomoravské vrchoviny,
STŘEDNÍ EVROPA Jan Dušek.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 26-opakování Evropy AnotaceOpakování Evropy AutorMgr. Kamila Bočková JazykČeština Očekávaný výstupŽáci si zopakují získané.
Geologický Vývoj Karpat
Česká Republika a její kraje
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Úloha dopravy v hospodářství
ICT VL Evropa – povrch 5.R.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s působením tekoucí vody na zemský.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Maďarsko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO.
Cesta po Dunaji Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji přírodovědných vědomostí o vodních plochách a zvířatech žijících u nich. AutorMgr. Zdeňka.
VY_32_INOVACE_17_22_HOSPODÁŘSTVÍ EVROPY ŠABLONA 32.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_13_22_SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ZEMĚPIS Téma: Moldavsko, Rumunsko, Bulharsko.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_173 Předmět: Český jazyk - Náš svět (Člověk a jeho svět)
Nej z Evropy. Nej z Evropy VY_32_Inovace_13 MJ-3 PaedDr.Jitka Mužíková ZŠ a MŠ Nedašov.
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Spojeným států americkým Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
Metodický list Název materiálu: Poloha a povrch ČR - kvíz Autor materiálu: Mgr. Markéta Tesárková Jazyk: český Zařazení materiálu Šablona: Inovace a zkvalitnění.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_16_22_VODSTVO EVROPY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_625.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_NAŠE_VODSTVO.
Rybníky: -největší rybník-Nesyt -nejstarší dochované rybniční soustavy na Moravě - Lednické rybníky, pocházející už z 15. století. -rybníky, které původně.
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová Jazyk : Čeština Očekávaný výstup : Poznávání přírodních.
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Kubě jako státu Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: lokalizuje na mapě stát.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_14_22_RAKOUSKO.
ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 8
Ukrajina Bělorusko Moldavsko
EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY - VODSTVO
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Slovenská republika Název školy: ZŠ Salvátor
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Sousední státy České republiky VY_32_Inovace_03KR-3
Ochrana krajiny a přírody ČR VY_32_Inovace_20KR-1
RISKUJ! VY_32_Inovace_01MT-3 autor: Mgr. Tereza Mačková
Poloha České republiky
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_22_SLOVENSKO.
JV Evropa - opakování.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Autor: Mgr. Iveta Váňová
ZAJÍMAVOSTI OBCE ANOTACE
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Drtinová Číslo
Po modrém Dunaji.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Evropa 1 Soutěž RISK Pokračovat ZŠ Hejnice
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
Po modrém Dunaji.
Transkript prezentace:

Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Hana Hilscherová Název:VY_52_INOVACE_Z Téma:Dunaj Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/

Anotace: Prezentace věnovaná řece Dunaj Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: žák získá podrobné informace o Dunaji Speciální vzdělávací potřeby: žádné Klíčová slova: Dunaj, Evropa Druh učebního materiálu: výkladová prezentace Druh interaktivity:Aktivita Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: let Celková velikost: 3443 kB

DUNAJ Obr.1

Dunaj německy Donau slovensky Dunaj slovinsky Donava maďarsky Duna chorvatsky Dunav srbsky Дунав bulharsky Дунав rumunsky Dun ă rea ukrajinsky Дунай  je po Volze druhá nejdelší řeka v Evropě  protéká nebo tvoří státní hranici celkem 10 zemí :  Německo, Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Chorvatsko, Srbsko, Bulharsko, Rumunsko, Moldavsko, Ukrajina  Délka toku km  Rozloha povodí je km²  zasahuje do 19 evropských států

Obr.2

Pramen Dunaje  Dunaj vzniká soutokem potoků Breg a Brigach,  Pramen se nachází pouhých 100 m od hlavního evropského rozvodí mezi Dunajem a Rýnem  Nadmořská výška pramene je 1078 m Horní tok Dunaje  Na horním toku je Dunaj typickou horskou řekou  Protéká územím Schwarzwaldu, Švábskobavorskou pahorkatinou a zúžením mezi Alpami a Českým masívem  má vysoké a prudké břehy  Místy je koryto obehnáno napřimovacími a protipovodňovými hrázemi

Obr.3

Střední tok Dunaje  Střední tok začíná u Vídně  končí v soutěsce Železná vrata  Řeka zde protéká Středodunajskou rovinou  V důsledku regulačních prací bylo koryto napřímeno v úsecích s meandry  kolem koryta byly postaveny ochranné hráze  Mezi málo pozměněné úseky středního toku řeky patří například národní park Donau-Auen v Rakousku Obr.4 Údolí Wachau

Dolní tok Dunaje  Na dolním toku teče jako rovinná řeka Dolnodunajskou rovinou  Šířka toku místy dosahuje 1 až 2 km  hloubka je průměrně 5 až 7 m  V deltě (rozloha 3500 km²) se řeka dělí na tři hlavní ramena Obr.5 Delta Dunaje

 evropská největší a nejzachovalejší říční delta  Delta se rozkládá na km² území, kde se Dunaj vlévá do Černého moře  Delta Dunaje leží na území Rumunska a z menší části Ukrajiny  Oblast delty je pokryta rákosím, mokřady a lužními lesy  Části delty jsou na jaře a na podzim zaplavovány  V mokřadech, stojatých a tekoucích vodách dunajské delty žije přes druhů rostlin, 300 druhů ptáků a 45 druhů ryb  Delta je významným hnízdištěm tažného ptactva  V oblasti delty žije přibližně lidí  Celkem km² území delty je chráněno  Delta Dunaje je od roku 1991 zapsána na Seznam světového dědictví vyhlašovaný organizací UNESCO

Obr.6 – delta Dunaje

Obr.7

Obr.8 Obr.9

Obr.10

Obr.11 Obr.12

Obr.13 Mapa delty Dunaje

Obr.14

Obr.16,17

Obr.17 Dunaj – Vídeň

Obr.18 Gliwický kanál a odbočení průplavu Dunaj-Odra

Obr.19.20

Obr.21 Mosty přes Dunaj

Obr.22

Obr.23 Dunaj v Bratislavě

Obr.25 Bratislava

Obr.26

Obr.26 Trasa Dunaje

Obr.27

Vodní režim  Řeka má složitý vodní režim - ýrazné tři fáze  Na jaře je nejvyšší vodní stav  v létě a na podzim dochází k nárazovým povodním  na konci podzimu a v zimě je vodní stav nejnižší  Hladina začíná stoupat v únoru až dubnu a na horním a středním toku se udržuje vysoká do května zatímco na dolním až do června  V říjnu a v listopadu deště způsobují podzimní povodně  Když je zima studená tak má řeka nejnižší vodní stav

Využití Doprava  Je jednou z nejvýznamnější vodních cest na kontinentě  Splavný je od Ulmu, resp. od Řezna pro větší lodě  Od Br ă ily jej mohou využívat i námořní lodě  V deltě je vodní doprava vedena Sulinským ramenem  V nákladní dopravě převažují rudné i nerudné suroviny a také šrot  Na řece se nachází více než 100 přístavů  Největší jsou Reni, Ismail, Budapešť, Linec, Bělehrad Energetika  Největší vodní elektrárna na řece je vybudována v soutěsce Železná vrata na hranicích Rumunska a Srbska  Další velká (Gabčíkovo) vznikla na Slovensku  V Rakousku bylo vybudováno několik vodních elektráren  V současné době není ve stavbě žádné vodní dílo  od některých projektů bylo po roce 1990 upuštěno, například od elektrárny v Nagymárosi v Maďarsku

Ostatní  Voda z řeky se využívá na zavlažování suchých oblastí zvláště v Bulharsku, Rumunsku, Maďarsku a Srbsku  Také se využívá na zásobování měst a průmyslových center vodou  Průměrný výlov ryb představuje 550 až 650 tisíc tun  V deltě roste skřípinec jezerní - výroba celulózy

Státy, kterými Dunaj protéká Dunaj protéká deseti státy Německo Rakousko Slovensko (Bratislavský, Trnavský, Nitranský kraj) Maďarsko Chorvatsko Srbsko (autonomní oblast Vojvodina) Rumunsko Bulharsko Moldavsko Ukrajina  Čtyři z nich mají přístup jen k jednomu břehu řeky – jsou to Chorvatsko, Bulharsko, Moldavsko a Ukrajina  37% délky toku (1 070,9 km) tvoří zároveň státní hranice :  Německo/Rakousko, Slovensko/Maďarsko, Chorvatsko/Srbsko, Srbsko/Rumunsko, Rumunsko/Bulharsko, Rumunsko/Moldavsko a Rumunsko/Ukrajina

Významná města Německo: Ulm, Ingolstadt, Řezno, Deggendorf, Pasov Rakousko: Linec, Mauthausen, Enns, Grein, Melk, Dürnstein, Krems, Tulln, Vídeň Slovensko: Bratislava, Komárno Maďarsko: Ostřihom, Vác, Budapešť, Baja, Moháč Chorvatsko: Vukovar, Ilok Srbsko: Bezdan, Sombor, Novi Sad, Bělehrad, Smederevo, Donji Milanovac, Kladovo Rumunsko: Moldova Veche, Orşova, Drobeta-Turnu Severin, Giurgiu, Br ă ila, Galaţi, Tulcea Bulharsko: Vidin, Svistov, Ruse, Silistra Ukrajina: Reni, Izmajil

Právní režim  Dunaj je mezinárodní řeka a pravidla jejího používání stanoví mezinárodní dohody  Po 2. světové válce se otázka Dunaje projednávala na Postupimské konferenci  Nový status plavby byl vypracován na Bělehradské konferenci v roce 1948 za účasti podunajských (Sovětský svaz, Rumunsko, Bulharsko, Československo, Maďarsko, Jugoslávie) i nepodunajských (USA, Velká Británie, Francie) zemí  Rakousko mělo poradní hlas  Nová konvence o plavbě byla podepsána 18. srpna 1948 a vstoupila v platnost 11. května 1949  Nedunajské země ji odmítly podepsat  Byla založena nová Dunajská komise, která se skládala ze zástupců podunajských zemí

Obr.28 - Dunaj u Nového Sadu

Obvr.29 - Dunaj v Pasově

Obr.30 - Dunaj u Visegrádu

Použité zdroje: Obr.1: Obr.2: Obr.3: action?LANGUAGE=en action?LANGUAGE=en Obr.4: Obr.5: Obr.6: images/ images/ Obr.7: rumunsku/ rumunsku/ Obr.8: Obr.9: Obr.10: Obr.11: revival/pelicans-danube-delta-romania?size=_originalhttp:// revival/pelicans-danube-delta-romania?size=_original Obr.12: donaudelta/krajina-a-rostliny-dunajske-delty-landscape-and-plants-danube- delta/1368-delta-dunajehttp://worldnaturephoto.com/galerie/dunajska-delta-danube-delta- donaudelta/krajina-a-rostliny-dunajske-delty-landscape-and-plants-danube- delta/1368-delta-dunaje Obr.13: Obr.14: Obr.15: odlozeno-fop-/ln_domov.asp?c=A090420_110220_ln_domov_gluhttp:// odlozeno-fop-/ln_domov.asp?c=A090420_110220_ln_domov_glu Obr.16: morava_a_dunaj_z_devina.htmlhttp://hiking.sk/hk/ga/6959/male_karpaty- morava_a_dunaj_z_devina.html Obr.17:

Obr.18: dunaj-odra-labe-a-vodni-ceste-oko/ dunaj-odra-labe-a-vodni-ceste-oko/ Obr.19: Obr.20: Obr.21: dalav/slovensko/bratislava-foto/mosty-pres-dunaj.htmlhttp:// dalav/slovensko/bratislava-foto/mosty-pres-dunaj.html Obr.22: Obr.23: Obr.24: must-a-Dunaj.htmlhttp:// must-a-Dunaj.html Obr.25: Obr.26: Obr.27: Obr.28: Obr.29: Obr.30: