Název školy: Základní škola a Mateřská škola Troskotovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Téma: Seznámení a užívání koncovek podle.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Podstatná jména procvičujeme rod pád číslo vzor
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN RODU STŘEDNÍHO
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Číslo v digitálním archivu školy
Vzory podst. jmen rodu středního
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět: Český jazyk Ročník:
MĚSTO, MOŘE, KUŘE, STAVENÍ
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN RODU STŘEDNÍHO Český jazyk 4. ročník ZŠ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
MĚSTO, MOŘE, KUŘE, STAVENÍ
Skloňování rodu středního
Český jazyk Vzor město Mgr. Renáta Slámová ZŠ Jenišovice
Český jazyk Vzor kuře Mgr. Renáta Slámová ZŠ Jenišovice
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 4.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_TVAR_09 Sada DUMTvarosloví Předmět Český jazyk Název materiáluSkloňování podstatných jmen rodu středního.
Autorem je PaedDr. Štěpánka Vondrášková Zdroj: Český jazyk, 4.ročník, Alter ISBN
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_502_Podstatná jména rodu středního AUTOR: Mgr. Michaela Rychnovská.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0105 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu středního
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu středního
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.1 Podstatná jména – vzory rodu středního a skloňování Název sady:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Jana Dočkalová NÁZEV:VY_32_INOVACE_ D 10 TÉMA: Vzory podstatných jmen rodu.
DUM / VYDMUCHOV /DUCHOVÁ / JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE / 003 TVAROSLOVÍ – PODSTATNÁ JMÉNA MGR. RENÁTA DUCHOVÁ KUŘE MĚSTO MOŘE STAVENÍ VZORY RODU STŘEDNÍHO.
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu středního
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Znáš…… ? Konec otázky se dozvíš v tajence 1.Chráněná krajinná oblast.
VZORY PODSTATNÝCH JMEN ROD STŘEDNÍ Jméno: třída: Zopakuj si: podstatné jméno vzor koření hnízdo prase hospodářství slunce rizoto dříví pole ucho vejce.
Podle vzoru kuře budeme skloňovat všechna podstatná jména rodu středního, která mají v 1. pádě jednotného čísla koncovku -e/-ě a v 2. pádě koncovku -ete/-ěte.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_21_ČJ4
Skloňování podstatných jmen
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Vzdělávací Jméno autora Mgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvoření
Skloňování podstatných jmen rodu středního
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_05_VZORY_PODSTATNYCH_JMEN_RODU_STREDNIHO
Název školy : ZÁKLADNÍ ŠKOLA NOVÝ KOSTEL,OKRES CHEB
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_ČESKÝ JAZYK
Vzdělávací Jméno autora Mgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvoření
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_11_04_podstatná jména (vzory rodu středního)
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová
Český jazyk – Skloňování podstatných jmen
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_30_Převody jednotek hmotnosti- procvičení.
Skloňování podstatných jmen
MOŘE.
VY_32_INOVACE_09_ Skloňování podstatných jmen rodu středního
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Název : VY_32_INOVACE_27CJ_5_PŘJM
Šablona 32 VY_32_INOVACE_06_30_ Převody jednotek objemu -procvičení.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_16_24_Podstatná jména
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_15 _Vzory podstatných jmen rodu středního, město, moře Autor: Regina Byrtusová Předmět: Český jazyk Třída: 4.,5. ročník.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Téma: Seznámení s přísudkem a podmětem
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_18_ Podstatná jména III
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
Skloňování podstatných jmen
ANOTACE Materiál je určen pro žáky 4. ročníku
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Název : VY_32_INOVACE_03CJ_9_VYJSLM
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Troskotovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Téma: Seznámení a užívání koncovek podle vzorů rodu středního Číslo projektu : 22Vytvořeno:

 Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo  Autor: Mgr. Vlasta Šujanová  Jazyk: Čeština  Očekávaný výstup: seznámení s vzory rodu středního a užívání koncovek  Speciální vzdělávací potřeby: notebook, interaktivní tabule  Klíčová slova: vzory rodu středního - město, moře, kuře, stavení  Druh učebního materiálu: prezentace  Cílová skupina: žák  Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – první stupeň 4. a 5. roč.  Typická věková skupina: let

 SEZNÁMENÍ SE VZORY RODU STŘEDNÍHO  URČOVÁNÍ VZORŮ  DOPLŇOVÁNÍ KONCOVEK PODLE VZORU  HLEDÁNÍ PRAVOPISNÝCH CHYB

 1.p. MĚSTO MOŘE KUŘE STAVENÍ  2.p. MĚSTA MOŘE KUŘETE STAVENÍ  Podle vzoru město se skloňují podstatná jména rodu středního zakončená v 1.p.č.j. na -o /auto/  Podle vzoru moře se skloňují podstatná jména rodu středního zakončená v 1.p.č.j. na -e,-ě /slunce, hřiště/  Podle vzoru kuře se skloňují podstatná jména rodu středního zakončená v 1.p.č.j. na -e, -ě /zvíře, štěně / v 2.p.č.j. na -ete, -ěte /zvířete, štěněte/  Podle vzoru stavení se skloňují podstatná jména rodu středního zakončená v 1.p.č.j. na -í /nádobí/

 Labe myšlení srdce káně  dříví metro morče štěně  děvče podnebí jídlo jmelí  Slovensko štěstí house hedvábí  jablko kakao nářadí klíště  přátelství divadlo hříbě rajče  pondělí nebe koleno rákosí  kotě uhlí koťátko dítě

 se světl- nad pol- konop-  sít obil- za skl- obdob-  za čerpadl- v Lab- nepřátelstv-  ve Vrchlab- dřív- za zrcadl-  se slov- pod kol- nádob-  se zel-m s letadl- na neb-  se strašidl- mezi obil-m žihadl-  mezi kuřat- v rákos- s hedváb-m

 se světly nad poli konopí  sít obilí za skly období  za čerpadly v Labi nepřátelství  ve Vrchlabí dříví za zrcadly  se slovy pod koly nádobí  se zelím s letadly na nebi  se strašidly mezi obilím žihadly  mezi kuřaty v rákosí s hedvábím

 V pondělí chodíme do cvyčení. Se strašidli nejsou žerti. Doprava letadly je rychlá. Mezi obylím roste chrpa. Nad údolým se vznášejí mlhi. Přejeme vám hodně zdraví. Pracujeme na poly. Vosy bodajý žihadli. Auta svýtí jasnými světly. Babičce přivezou uhlí a dřívý. Hercy se líčí líčidli. Nejkrásnějším ročným obdobím je jaro. Počasí v horách se richle mění. Pod chodidli jsem ucýtil písek a kamení.

 V pondělí chodíme do cvičení. Se strašidly nejsou žerty. Doprava letadly je rychlá. Mezi obilím roste chrpa. Nad údolím se vznášejí mlhy. Přejeme vám hodně zdraví. Pracujeme na poli. Vosy bodají žihadly. Auta svítí jasnými světly. Babičce přivezou uhlí a dříví. Herci se líčí líčidly. Nejkrásnějším ročním obdobím je jaro. Počasí v horách se rychle mění. Pod chodidly jsem ucítil písek a kamení.

 Ilustrace : office.microsoft.com