Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ. 1.07 Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Karel Hynek Mácha Básník, prozaik, dramatik
Advertisements

PETR BEZRUČ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A0460BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_ČJ.6.15_Karel Jaromír Erben,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
¨-4-.
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
Srovnávací a vědomostní test
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
Výlet do české literatury
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
VY_32_INOVACE_ČJ. 7.19_Jan Neruda, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
František Ladislav Čelakovský
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Osobnosti národního obrození
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_LZ_01 Sada DUMLiterární žánry Předmět Český jazyk a literární výchova Název materiálu Balady Anotace V prezentaci.
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická.
GENERACE májovců – hálek, světlá, arbes
Český jazyk a literatura
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
VY_32_INOVACE_47_NE.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Karel Jaromír Erben Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Základní literární pojmy opakování.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Drda Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
největší literární osobnost 2. pol. 19.stol. novinář, básník, prozaik, literární a divadelní kritik pocházel z Malé Strany gymnázium,maturita, filozofie.
Balada. lyrickoepická báseň s ponurým dějem a tragickým koncem děj se točí kolem viny a následného trestu vystupují v ní nadpřirozené síly a bytosti.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_.
 Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Karlu Jaromíru.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_112 Téma hodiny: Jiří Wolker Doporučeno pro: 9. ročník základní.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_273_ČJ8 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Petr Bezruč NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková organizace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
  Karel Havlíček Borovský -novinář, politik, kritika (objektivní nezaujaté hodnocení) -Tyrolské elegie, Křest svatého Vladimíra, Král Lávra -epigramy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.4 Petr Bezruč Název sady: Český jazyk 9. třída Číslo projektu:
JAN NERUDA ( 1834 – 1891 ) - český básník, prozaik, novinář.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Básník Jiří … Básník Jiří …Básník Jiří …Básník Jiří … JEDNOTKA VÝKONU KOMBINÉZA.
JIŘÍ WOLKER Simona Coubalová C3B. Obsah O autorovi Život Dílo Těžká hodina Shrnutí Zdroje.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Literární riskuj národní obrození Jarmila Karlovcová 8. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
„Smrt není zlá, co zlé je, to umírání je.”
Jan Neruda - dílo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Petr Bezruč vlastním jménem Vladimír Vašek
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
Jan Neruda Open Presentation.
Naturalismus v české literatuře
Literatura 19. a 20. století VY_32_Inovace_19SJ - 1
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Májovci.
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
PŘÍRUČKA ČESKÝCH BÁSNÍKŮ, SPISOVATELŮ A HERCŮ
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Jiří Wolker životopis, literární.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
BALADY A ROMANCE VY_12_INOVACE_Rů_I_22
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_271_ČJ8
Transkript prezentace:

Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací oblastJazyk a jazyková komunikace Vzdělávací období3. PředmětČeský jazyk Téma hodinySociální balady OznačeníOP VK (III/2) – Čj/ VyučujícíMgr. Michal Oblouk

SOCIÁLNÍ BALADY PETR BEZRUČ JIŘÍ WOLKER JAN NERUDA

PETR BEZRUČ (1867 – 1958) -český básník SLEZSKÉ PÍSNĚ

autorova jediná básnická sbírka vznikala téměř 50 let básně s národní a sociální tematikou některé básně z této sbírky zhudebnil a nazpíval písničkář Jarek Nohavica Maryčka Magdónova – Maryčka je sirotek (otec byl opilec, který se zabil při návratu z hospody). Maryčka se stará o mladší sourozence. Jednou ji při krádeži dříví chytí Hochfelder, který ji udá. Když ji odvádí strážník do „Frydku“, spáchá sebevraždu skokem ze skály do řeky Ostravice. Kantor Halfar – příběh učitele, který nechtěl učit polsky (neposlouchal nadřízené, proto nemohl dostat placené učitelské místo), jeho děvče si našlo jiného, on se dal na pití, bezvýchodná situace ho dohnala k sebevraždě (oběsil se)

JIŘÍ WOLKER (1900 – 1924) -český básník, představitel tzv. proletářské poezie HOST DO DOMU TĚŽKÁ HODINA

autorova nejvýznamnější sbírka rozvinul zde sociální baladu (člověk bojuje proti sociálním problémům) balady se odehrávají v městském prostředí, líčí zde špatné sociální poměry Balada o snu - hlavní hrdinové Jan a Marie jsou představitelé dělnictva, Jan chce uskutečnit svůj sen o lepší společnosti, což, podle něj, půjde pouze revoluční cestou Balada o očích topičových - Antonín je topič v elektrárně, po letech oslepne a zemře, ale žije dál ve své práci Balada o nenarozeném dítěti - milenci nemohou mít z finančních důvodů dítě

JAN NERUDA (1834 – 1891) -významný český básník, prozaik, novinář, dramatik, literární a divadelní kritik a vůdčí osobnost generace májovců BALADY A ROMANCE

spolu s Erbenovou Kyticí nejvýznamnější česká epická sbírka 19. století sbírka poprvé vyšla v roce 1883 sbírka se skládá z 18 básní název básně vždy začíná slovem "balada" nebo "romance", ačkoli se o daný žánr poezie jedná pouze někdy klade veliký důraz na křesťanství (vystupuje Panna Marie, Ježíš), legendy, národní historii (Karel IV., Karel Havlíček), lidové tradice a problematikou dobra a zla objevuje se téma vztahů mezi matkou a synem

BALADY A ROMANCE Balada pašijová - Satan přináší Bohu svou žalobu. Nestačí mu Ježíšova oběť za spasení celého lidstva, požaduje víc. Andělé tedy Ježíšovi přidávají další utrpení. Nakonec Satan požaduje muka největší - aby Ježíš viděl, jak jeho matka lká pod křížem. Balada horská - Dítě se ptá babičky, jak vyléčit nemocného. Poradí mu, že jitrocelem a jahodníkem. Dítě byliny natrhá a snaží se vyléčit ukřižovaného Ježíše. Balada dětská - Pro nemocné dítě, jehož matka usnula, si přišla smrtka. Dítě nejprve nechtělo odejít, avšak nakonec matku přece opustilo. Balada česká - Rytíř Paleček potká lesní ženy. Jedna z nich, Vesna, mu je ochotna splnit jedno přání. Paleček si přeje, aby se mohl probudit každý rok na jaře, když je příroda nejkrásnější. Vždy pouze na osm dní. Romance o Černém jezeře Romance o Karlu IV. - Králi nechutnalo české víno. Kritizoval jej a přirovnával k českému národu. Nakonec mu však zachutnalo a i český národ si oblíbil. Romance o jaře Autor popisuje změny v chování společnosti během uvolnění režimu v revolučním roce. Balada italská Romance helgolandská Balada zimní - Čaroděj osvobodil tři muže z šibenice. Na oplátku pro něj mají sehnat polštář, víno a chléb. Druhého dne jsou všichni čtyři nalezeni mrtví. Balada stará Balada tříkrálová - Tři králové se chtěli po narození vnutit Ježíšovi. Ten jim odvětil, že až ho budou popravovat, nepřijde žádný z nich. Romance štědrovečerní - Sv. Petrovi ze zdá, že je spolu s celou vesnicí u zrození Páně. Nejhezčí dívka ze vsi líbá Ježíška a Petr se velmi zlobí, když Panna Maria nezakročí. Balada májová - Mladá dívka prosí svatou Petronilu, aby jí našla chlapce. Je jí jedno jakého, jen aby nebyl zrzavý. Když panna najde právě zrzka, dívka jej ráda přijímá. Balada rajská - Svatá Alžběta je patronkou věrných žen. Je však smutná, protože za pět set let nenašla jedinou. Balada o duši Karla Borovského Balada o polce Balada o svatbě v Kanaánu

ZDROJE %8D %AD_Wolker 08/12/kalendarium-leden/ _p%C3%ADsn%C4%9B nce