Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pravopis vesele i vážně Datum vytvoření3. 4. 2013 RočníkNižší ročníky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 4 – přídavná jména Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Advertisements

ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková VY_32_INOVACE_05_Podstatná jména 4.ročník_Vzor moře Téma: Vzor moře CZ.1.07/1.4.00/
Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Integrovaná střední škola, Rakovník, Na Jirkově 2309,
Pravopis ů, ú Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření RočníkNižší.
Zobrazení kulovým zrcadlem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_13_02 Název materiálu Skloňování.
Procvičování podstatných jmen. Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Práce se spojnicovým diagramem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Pravopisná hlídka Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Skloňování obecných jmen přejatých II. Název sady: Český jazyk.
Název školy : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF Autor : Jaroslav Bezděk, 2012 – 12 – 01 Název : VY_32_INOVACE_05_Český jazyk Téma : Skloňování.
fotbalový mí č bílá r ůž e chutné ovoce P ř ídavná jména IT ve škole CZ.1.07/1.4.00/
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 3 – podstatná jména Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Zdeňka Kobrová Název: VY_32_Inovace_2A_01_Geometrické tvary.
Mnohočleny Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Matematika – výrazy s proměnnými Datum vytvoření
Věty o shodnosti trojúhelníků
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Pravopis tvarů zájmena já
Složené úrokování Tematická oblast
Podstatná jména hromadná, pomnožná, látková
Náš svět Tematická oblast
Člověk a vývoj civilizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název vzdělávacího materiálu
Sčítání a odčítání mnohočlenů
Autor: Mgr. Hana Novotná
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Pravopisné veršování Tematická oblast Pravopis vesele i vážně
Velká písmena / velké osobnosti
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vlastnosti zvuku - test z teorie
Mýty a pověsti Tematická oblast
Dělení mnohočlenů mnohočlenem
VY_32_INOVACE_2C_19_ZIVOTOPIS Životopis dubna 2012
Podstatná jména jsou slova ohebná, skloňují se.
Název vzdělávacího materiálu
Přejatá slova VY_32_INOVACE_03-18 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Ohyb světla na optické mřížce
Digitální učební materiál
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Konstrukce trojúhelníku podle věty sus
Konstrukce trojúhelníku podle věty Ssu
VY_32_INOVACE_01_Český jazyk_8.ročník 09_Určování podstatných jmen
Násobení lomených výrazů
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu mužského
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková Téma: Vzor stroj CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Coulombův zákon Tematická oblast FYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina
Dělení mnohočlenů jednočlenem
Život – pohledy na přírodu
Dělení lomených výrazů
Autor: Mgr. Milena Závorková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Konstrukce lichoběžníku
Zobrazení tenkou čočkou
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_ČESKÝ JAZYK
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Rod podstatných jmen Mgr. Iveta Vališková
Intenzita elektrického pole
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Činátlová Číslo
Český jazyk – Skloňování podstatných jmen
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Transkript prezentace:

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pravopis vesele i vážně Datum vytvoření RočníkNižší ročníky osmiletého gymnázia Stručný obsahCvičení jsou věnovaná přejatým slovům obecným. Způsob využitíSnímek 2, 4, 7, 8, 9 obsahuje teorii o přejatých slovech. Další jsou určeny k procvičení dané látky. AutorMgr. Martina Svízelová KódVY_32_INOVACE_14_CSVI18

 Psaní z ve slovech zdomácnělých (gymnázium, analýza, univerzita, pulz).  Psaní s ve slovech, která vnímáme stále jako cizí (disharmonie, laser).  Psaní s i z (romantismus i romantizmus). PRÓSA KURZ DEZERT REVERS MECHANISMUS PRESIDENT DESIGN

 Správně je napsáno: kurz, dezert, mechanismus (i MECHANIZMUS), design.  Chybně je napsáno: prósa (PRÓZA), revers (REVERZ), president (PREZIDENT). (V závorkách jsou uvedeny správné tvary.)

 Dlouhou samohlásku píšeme tam, kde ji vyslovujeme bez kolísání, např.: anténa, móda, filé, protéza, olympiáda, angína.  Délky samohlásek neoznačujeme u slov zakončených na -erie (drogerie), -on (citron, balon), -ura (kultura), -in (vitamin, penicilin).  Dlouhou nebo krátkou píšeme: chlor i chlór, jod i jód.

 Podle původního pravopisu se zachovává psaní: › i: historie, chirurg › y: fyzika, symbol  JE TO SPRÁVNĚ? TYTUL KRITIKA CIKLUS HIDRANT PIRAMYDA FYGURA KINOKINO

 Správně je napsáno: KRITIKA, KINO.  Chybně je napsáno: tytul (TITUL), hidrant (HYNDRANT), ciklus (CYKLUS), piramyda (PYRAMIDA), fygura (FIGURA). (V závorkách jsou uvedeny správné tvary.)

 Podstatná jména rodu mužského končící na -us se skloňují podle vzoru pán nebo hrad. Zakončení -us se většinou odsouvá. cyklus → bez cyklu  Některá podstatná jména zůstávají nesklonná, např. filé, kupé, alibi.

 Jména středního rodu končící na -eum, -ium, - uum mívají tvary jednotného čísla a 1. a 4. pádu mn. č. podle vzoru město, ostatní podle moře. Zakončení -um se odsouvá. stadium → bez stadia (j.č.), bez stadií (mn.č.)  Ostatní jména středního rodu končící na -um mají v obou číslech tvary podle vzoru město (bez zakončení -um).

 Jména středního rodu končící na -ma kmen rozšiřují a skloňují se podle vzoru město. drama → dramatu  Podstatná jména končící na -a, např. idea, Korea, mají skloňování zčásti podle vzoru žena, zčásti podle vzoru růže, v některých pádech podle obou.

 Trápí mě angina, beru penicilín.  Bedřich Smetana je jedním z největších géniusů hudbi.  Návštěva planetárija je součástí víuky astronomie.  Některým druhům jabloní se daří i v drsném klima.  Všechny závazky byly splněny před stanoveným datumem.

 Trápí mě angína, beru penicilin (penicilín).  Bedřich Smetana je jedním z největších géniů hudby.  Návštěva planetária je součástí výuky astronomie.  Některým druhům jabloní se daří i v drsném klimatu.  Všechny závazky byly splněny před stanoveným datem.

ALBUMKLIMACYKLUSGYMNÁZIUMDEMOKRACIE TÉMAKIWIORCHIDEAMUZEUMCIRKUS

ALBAKLIMATUCYKLUGYMNÁZIADEMOKRACIE TÉMATUKIWI ORCHIDEY (ORCHIDEJE) MUZEACIRKUSU

 Co si oblékám, když jdu do postele?  Do Prahy jsme jeli sami ve vlakovém…..  Novinář dělal s hercem rozhovor neboli……..  Lékař určil u pacienta ………  Ranní ………, jako čištění zubů, umývání obličeje, mě nebaví.  Doktorka mě poslala s bolavými zády na nápravné cvičení neboli……..  Na sloupu visí …….. o konání divadelního představení.

 Co si oblékám, když jdu do postele? PYŽAMO  Do Prahy jsme jeli sami ve vlakovém KUPÉ.  Novinář dělal s hercem rozhovor neboli INTERVIEW.  Lékař určil u pacienta DIAGNÓZU.  Ranní HYGIENA, jako čištění zubů, umývání obličeje, mě nebaví.  Doktorka mě poslala s bolavými zády na nápravné cvičení neboli REHABILITACI.  Na sloupu visí PLAKÁT o konání divadelního představení.

 Obrázky: Klipart Microsoft Office  MARTINCOVÁ, O. a kol. Pravidla českého pravopisu. 2. vyd. Praha: Fortuna, ISBN