Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Český jazyk pro 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_09_Skloňování obecných jmen přejatých Autor Fulínová Šárka

2 SKLOŇOVÁNÍ OBECNÝCH JMEN PŘEJATÝCH
Šárka Fulínová 2.ZŠ Dobříš

3 Mnohá podstatná jména obecná cizího původu
skloňujeme podle svého rodu a zakončení v první a druhé pádové otázce stejně jako slova domácí: auto (vzor město) demokracie (vzor růže)

4 U některých jmen, původu latinského a řeckého,
zakončení v 1. pádové otázce nerozhoduje. Jména rodu mužského zakončená na –us mají tvary podle voru pán nebo hrad. Většinou se zakončení -us odsouvá: např.: humanismus – humanismu (hradu) génius – génia(pána), géniovi, génia, géniovi, géniem - (mn.č. podle voru muž) géniové, géniů, géniům, génie, géniích, génii.

5 b) U některých podstatných jmen se koncovka
-us neodsouvá, např.: kaktus (kaktusu), humus (humusu). c) Mnohdy jsou možné oba dva způsoby, např.: virus (viru i virusu).

6 d) Jména rodu středního zakončená na
-eum, -ium, -uum mají tvary jednotného čísla a v pád. otázce mn. čísla mají tvary podle vzoru město, ostatní pádové otázky se skloňují podle vzoru moře. Zakončení –um se odsouvá: např.: muzeum (muzea), studium (studia), vakuum (vakua). e) Podstatná jména zakončená na –um mají tvary podle vzoru město a koncovka –um se odsouvá např.: datum (data) faktum (fakta).

7 f) Podstatná jména rodu středního zakončená v první
pádové otázce na –ma kmen rozšiřují o –at- a skloňují se podle vzoru město kromě 2. pádové otázky č.j.; např.: drama schéma dramatu schématu.

8 Zvláštní skloňování mají jména rodu ženského
typu IDEA (zčásti podle vzoru žena a zčásti podle vzoru růže): jednotné číslo množné číslo růže žena růže žena 1.p idea ideje idey 2.p ideje idey idejí 3.p ideji idejím ideám 4.p ideu ideje idey 5.p ideo! ideje! idey! 6.p. (o) ideji idejích ideách 7.p idejí ideou idejemi ideami

9 PODSTATNÁ JMÉNA V ZÁVORKÁCH DEJTE
DO NÁLEŽITÝCH TVARŮ. V (terárium) jsme měli dvě vylíhlé želvy. Sestra vyvolala tu (fotografie) a vložila ji do (album). Pojedeme na naučnou besedu do (planetárium). Pojedeme metrem k (muzeum). Kdo byl první v (kosmos). O tomto (téma) nebudu s tebou diskutovat, protože o tom nic nevíš. V (cyklus) krásných pohádek bude vystupovat i má kamarádka. Každý učený člověk se ve svých článcích vrací k (idea) starověku.

10 ŘEŠENÍ teráriu fotografii, alba planetária muzeu 5. kosmu 6. tématu 7. cyklu 8. idejím, ideám

11


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů"

Podobné prezentace


Reklamy Google