Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Hana Novotná

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Hana Novotná"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec
Autor: Mgr. Hana Novotná Název : VY_32_INOVACE_3A13Čj9_Podstatná jména – obecná přejatá, cizí vlastní Téma: Podstatná jména – obecná přejatá, cizí vlastní Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 ANOTACE Pro 9. ročník Prezentace na interaktivní tabuli – procvičování skloňování obecných jmen přejatých a skloňování cizích vlastních jmen Pomůcky – stručná mluvnice česká, pracovní sešity, nástěnná tabule, učebnice Inovace – správné užívání tvarů přejatých slov, aktivní a názorné skloňování, rozvoj čtenářské gramotnosti Metodické poznámky: snímek č. 3 a č. 5 – žáci píší pomocí interaktivního pera koncovky, určují pravidla skloňování jednotlivých slov

3 Skloňování obecných jmen přejatých
Na (glóbus) je krásné zbarvení. Onemocnění (tyfus) je málo časté. Ve (vakuum) nemůže nic hořet. Fotografie lepíme do (album). Úkoly byly vypracovány před stanoveným (datum). Odbočovat od daného (téma). V (schéma) se používají různé znaky. Některé (orchidea) rostou i u nás. Měli bychom se řídit správnými (idea). Pavel koupil mamince (orchidea). Ve dvou (kupé) seděli chlapci.

4 Řešení Na glóbu je krásné zbarvení. Onemocnění tyfem je málo časté. Ve vakuu nemůže nic hořet. Fotografie lepíme do alba. Úkoly byly vypracovány před stanoveným datem. Odbočovat od daného tématu je zakázáno. V schématu se používají různé znaky. Některé orchidey - orchideje rostou i u nás. Měli bychom se řídit správnými ideami - idejemi. Pavel koupil mamince orchideu. Ve dvou kupé seděli chlapci.

5 Skloňování cizích vlastních jmen
(Lev Nikolajevič Tolstoj) řadíme mezi nejznámější autory. Vrcholným dílem (Johann Wolfgang Goethe) je drama Faust. Hlavní díla (Verdi) jsou operní. Život dvojčat (Romulus a Remus) zachránila vlčice. Vojsko gladiátora (Spartakus) bylo poraženo (Crassus). V (Guinea) žije málo Evropanů. V (Odyssea) se líčí Odysseova bloudění po dobytí (Trója). Perská říše byla založena (Kyros). Vláda římských císařů (Caligula a Nero) byla krutá. Jen neradi jsme se s (Baku) loučili.

6 Řešení Leva Nikolajeviče Tolstého řadíme mezi nejznámější autory. Vrcholným dílem Johanna Wolfganga Goetha - Goetheho je drama Faust. Hlavní díla Verdi - Verdiho jsou operní. Život dvojčat Romula a Rema zachránila vlčice. Vojsko gladiátora Spartaka bylo poraženo Crassem. V Guineji žije málo Evropanů. V Odysseji se líčí Odysseova bloudění po dobytí Tróji. Perská říše byla založena Kyrem. Vláda římských císařů Caliguly a Nera byla krutá. Jen neradi jsme se s Baku loučili.

7 CITACE Text je dílem autora


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Hana Novotná"

Podobné prezentace


Reklamy Google