Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis – 7.ročník Téma Houby nižší – plísně AutorMgr. Tomáš Starove Metodický popis (anotace) Houby, nižší houby, plísně, rozmnožování plísní, ekologie plísní, zástupci plísní, význam plísní
HOUBY Samostatná říše organismů Jsou rozkladači – rozkládají látky ústrojné v látky neústrojné Dělení jednobuněčné houby mnohobuněčné houby
MNOHOBUNĚČNÉ HOUBY ROZDĚLENÍ - nižší houby – plísně - vyšší houby
NIŽŠÍ HOUBY - PLÍSNĚ STAVBA PLÍSNĚ HLAVIČKOVÉ
-výtrusy (spory) plísní jsou všudypřítomné -z výtrusu se vytvoří podhoubí -z podhoubí vyroste plodnička s výtrusnicí -ve výtrusnici dozrávají výtrusy ŽIVOTNÍ CYKLUS PLÍSNÍ
Plísně jsou a) hniložijné – rozkládají odumřelé části organismů b) parazité – napadají živé organismy Prospěšnost – využití při výrobě potravin (sýry), výroba léků, rozklad živé hmoty Škodlivost – způsobují choroby všech mnohobuněčných organismů EKOLOGIE
ZÁSTUPCI PLÍSEŇ HLAVIČKOVÁ – na potravinách, hnoji, atd.
KROPIDLÁK – na ovoci, zelenině (černá plíseň na cibuli) Nalezen i ve faraónských hrobkách – může způsobit vážná onemocnění
ŠTĚTIČKOVEC – zelenošedá plíseň na ovoci (citrón), marmeládách či chlebu
Prospěšnost Štětičkovec = latinsky Penicillium Náhodou objevil Alexander Flemming (1928) Výroba antibiotik – Penicilín (ničí bakterie)
Prospěšnost Výroba sýrů Penicillium camemberti – Camembert, Brie Penicillium roqueforti – Roquefort, Niva Penicillium glaucum – Niva, Gorgonzola
Použité zdroje Aspergillus_on_tomato.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ad/Aspergillus_on_tomato.jpg/800px- Aspergillus_on_tomato.jpg phillips-mold-conidia-with-spores-aspergillus-sem.jpghttp://imgc.allpostersimages.com/images/P /64/6467/IXTH100Z/posters/david- phillips-mold-conidia-with-spores-aspergillus-sem.jpg Penicillium_notatum.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1c/Penicillium_notatum.jpg/240px- Penicillium_notatum.jpg