ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
Advertisements

Elektrický proud v polovodičích
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Elektrický proud.
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
Elektrický obvod I..
Polovodiče typu N a P Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ELEKTRICKÁ VODIVOST KOVŮ
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace Pořadové číslo projektu:
FYZIKA 9. ročník POLOVODIČE
CHEMICKÁ VAZBA.
9. ročník Polovodiče Polovodiče typu P a N.
Fyzika + Elektřina.
Tato prezentace byla vytvořena
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Je-li materiál polovodič, vede proud?
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
Elektrický proud v látkách
Si, Ge, C, Se, Te, PbS, hemoglobin, chlorofyl
Vedení elektrického proudu v látkách
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace Pořadové číslo projektu:
* Pohyb volných elektricky nabitých částic nebo těles. * Vodič – látka obsahující volné elektricky nabité částice. * Izolant – látka, která má zanedbatelný.
Elektrická energie.
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Vodivost látek.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_ELEKTRICKÝ.
Elektrické vlastnosti II.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_STAVBA.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Elektrický odpor VY_30_INOVACE_ELE_727
Polovodiče VY_30_INOVACE_ELE_734
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
ELEKTRONIKA Vodivost polovodiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
07 ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH VY_32_INOVACE_07 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: H třída: 6. předmět: Fyzika anotace: Objasnění nového.
Stavba látek Základy elektrotechniky 1 Stavba látek Ing. Jaroslav Bernkopf.
POLOVODIČE Autor Mgr. Libor Vakrčka Anotace Prezentace PowerPoint – výklad, samostatná práce, zkoušení, DÚ, opakování Očekávaný přínos Pomocí prezentace,
ELEKTRONIKA Bipolární tranzistor. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Jan HruškaTV-FYZ. Ahoj, tak jsme tady znovu a pokusíme se Vám vysvětlit problematiku vedení elektrického proudu v látkách.
ELEKTRONIKA Součástky řízené světlem
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Karnaughovy mapy – tři proměnné
FYZIKÁLNÍ PODSTATA ELEKTRICKÉ VODIVOSTI
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Elektronový obal atomu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
ELEKTROTECHNIKA Intenzita elektrického pole
ELEKTRONIKA Zesilovače – princip, druhy
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Stavba atomu.
ELEKTROTECHNIKA Řazení kondenzátorů – sériové řazení
Vlastnosti elektrického náboje
Stavba atomu.
Základní pojmy fyziky atomu
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Vodivost kapalin. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb volných částic s elektrickým nábojem. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb.
VLASTNÍ POLOVODIČE.
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Transkript prezentace:

ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 01_01_32_INOVACE_01

ELEKTRONOVÁ TEORIE Předmět: ELEKTROTECHNIKA Ročník: ME1 Jméno autora: Ing. Miroslav Sámel Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miroslav Sámel Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace : Materiál objasňuje stavbu atomu a princip elektronové teorie vedení elektrického proudu v pevných látkách. Klíčová slova: Atom, elektron, proton, ionty, vodič, izolant, polovodič.

ELEKTRONOVÁ TEORIE 01_01_32_INOVACE_01, Elektrotechnika, Elektronová teorie Ing. Miroslav Sámel Pamatujte si: Základní rozdělení látek Atom:  Jádro  Elektronový obal Jádro:  Protony  Neutrony Elektronový obal:  Elektrony Elementární náboj: VODIČE Vnější elektronová slupka obsahuje pouze malý počet elektronů a tyto jsou velmi slabě vázány ve struktuře atomu. Kovy: Zlato, stříbro, měď, hliník, … IZOLANTY Vnější elektronová slupka je plně obsazena. Elektrony jsou velmi pevně vázány ve struktuře atomu. Materiály: Sklo, guma, plasty, keramika, plyny, … POLOVODIČE Chemicky čisté polovodiče mají při nízké teplotě ( ϑ = 0K) velmi malý počet volných elektronů. Přidáním příměsí a zvýšením teploty se mohou stát vodivými. Materiály: Křemík, germanium, slitiny a sloučeniny, …

ELEKTRONOVÁ TEORIE 01_01_32_INOVACE_01, Elektrotechnika, Elektronová teorie Ing. Miroslav Sámel Pamatujte si: Energetický model atomu Rozdělení látek podle elektrické vodivosti:  vodiče  izolanty  polovodiče Elektrická vodivost látek závisí na vnitřní stavbě atomu a fyzikálních podmínkách prostředí.

ELEKTRONOVÁ TEORIE 01_01_32_INOVACE_01, Elektrotechnika, Elektronová teorie Ing. Miroslav Sámel Pamatujte si: Vodiče a nevodiče IZOLANT:  plně obsazena valenční vrstva  široké zakázané pásmo VODIČ:  valenční pásmo obsahuje nanejvýš tři elektrony  zakázaná vrstva neexistuje POLOVODIČ:  valenční vrstva obsahuje právě čtyři elektrony  šířku zakázané vrstvy lze měnit Vodiče vedou elektrický proud. Druhy vodivosti:  Elektronová - kovy  Iontová - kapaliny, plyny Nevodiče (izolanty) nevedou elektrický proud. Izolant se může stát vodičem. Po přiložení dostatečně vysokého napětí na izolant dojde k porušení vazeb elektronů v atomu a průchodu elektrického proudu. Tento proces je u pevných látek destruktivní a nevratný. Elektrická pevnost izolantu – V.m -1

ELEKTRONOVÁ TEORIE 01_01_32_INOVACE_01, Elektrotechnika, Elektronová teorie Ing. Miroslav Sámel Pamatujte si: Vodič bez přiloženého napětí  Díky slabým vazbám ve valenční vrstvě atomu elektrony snadno přestupují z valenční do vodivostní vrstvy, a to i za normálních podmínek a bez přiloženého napětí.  V kovu se nahodile pohybují a „srážejí“ se s atomy. V kovu tak vznikají kationty (atomy, kterým chybí elektron) a tzv. volné elektrony, které mohou být po srážce vtaženy do struktury atomu. Vodiče vedou elektrický proud. Druhy vodivosti:  Elektronová - kovy  Iontová - kapaliny, plyny Nevodiče (izolanty) nevedou elektrický proud.

ELEKTRONOVÁ TEORIE 01_01_32_INOVACE_01, Elektrotechnika, Elektronová teorie Ing. Miroslav Sámel Pamatujte si: Vodič pod napětím  Po přiložení napětí na vodič budou elektrony v kovu přitahovány kladným pólem zdroje (+ nedostatek elektronů) a současně odpuzovány záporným pólem zdroje (- přebytek elektronů).  Současně s tím budou do struktury vodiče vstupovat elektrony ze záporného pólu zdroje, které nahradí elektrony z vodiče. Vodiče vedou elektrický proud. Druhy vodivosti:  Elektronová - kovy  Iontová - kapaliny, plyny Nevodiče (izolanty) nevedou elektrický proud. + -

ELEKTRONOVÁ TEORIE 01_01_32_INOVACE_01, Elektrotechnika, Elektronová teorie Ing. Miroslav Sámel Pamatujte si: Elektrický proud ve vodiči  Elektrony jsou hmotné částice  Nesou záporný náboj = jsou odpuzovány záporným pólem zdroje a přitahovány kladným pólem zdroje  Vlivem toho se po přiložení napětí na vodič začnou pohybovat uspořádaně od – k + pólu zdroje  Elektrický proud je uspořádaný pohyb elektrického náboje  Elektrický náboj je vlastností elektronů  Elektrický proud je hmotný jev Vodič bez napětí:  volné elektrony se pohybují chaoticky ve struktuře vodiče Vodič pod napětím:  pohyb elektronů je uspořádaný, postupují od záporného pólu zdroje ke kladnému – elektrický proud

ELEKTRONOVÁ TEORIE 01_01_32_INOVACE_01, Elektrotechnika, Elektronová teorie Ing. Miroslav Sámel Pamatujte si: Zdroje a literatura [1] VOŽENÍLEK, L.; ŘEŠÁTKO, M.. Základy elektrotechniky I. pro 1. ročník SOU elektrotechnických. Praha: SNTL, 1984, ISBN BEZ. [2] BLAHOVEC, Antonín. Elektrotechnika I. Praha: INFORMATORIUM, 2002, ISBN Ilustrace:  Elektrický proud ve vodiči je uspořádaný pohyb elektrického náboje.  Nosiči náboje v pevných látkách (kovech) jsou elektrony, v kapalinách a plynech jsou to ionty.  Elektrony jsou hmotné částice – elektrický proud je hmotný jev.