Licence - povolení, oprávnění, svolení k užití programu - hranice mezi legálním užíváním, krádeží, přestupky z nedbalosti - za jejich použití (případně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti, zkoumání a myšlení  Hodnota práv k duševnímu vlastnictví.
Advertisements

Právní aspekty užívání software
Pro 5. ročník INTERNET. Program v počítači. Prohlížíme si v něm internetové stránky. Prohlížeč / Vyhledávač.
Licence softwaru (8). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_20_16_antivirový program.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Téma: Viry, antivirová ochrana,spamy – 1. část Vypracoval/a: Ing. Jana Wasserbauerová.
Warez scéna, crack. Warez, co to je? Warez je termín počítačového slangu označující autorská díla, se kterými je nakládáno nelegálně, zejména v rozporu.
Počítač, základní pojmy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Senioři a sociální sítě. Kolik je ale na sociální síti vlastně českých seniorů? Je to asi 5% z 3,5 mil.
POČÍTAČOVÉ VIRY A ANTIVIROVÉ PROGRAMY. Viry a antivirové programy VIR program, který se dokáže sám šířit bez vědomí uživatele. pro množení se vkládá do.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák Název: VY_32_INOVACE_46_Inf8_9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Licence softwaru.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Hudson ● Popis mé práce ● Postup práce ● Zhodnocení ● Dohoda příspívajícího - SCA Nguyen Quang Huy Open Source Programování Otevřená Informatika.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT3 Vytvořeno:3. 7.
Licence. Licence - je právní termín, kterým lze Licence - je právní termín, kterým lze vyjadřovat několik skutečností, vyjadřovat několik skutečností,
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Software Licence a distribuce Karel Nymsa Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_12.
ÚSPORY MINISTERSTVA VNITRA, POLICIE ČR A HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR V ROCE 2011 Ministr vnitra Radek JOHN.
Svobodný software Alternativy ke komerčním produktům Operační systémy
Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru,
Vnější služba – výsledky v oblasti trestního řízení
Pouště Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SW pro správu PC, aplikační SW, licence
Freeware Shareware Demoverze Public domain
Informace a informační zdroje
IAS 17 Leasingy.
Inf Právní aspekty užívání softwaru
Průběžná informační povinnost emitenta kotovaných cenných papírů
Informace a informační zdroje
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zábava na internetu
Občanské soudní řízení I.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Software počítače 1 - opakování
SOFTWARE OSOBNÍHO POČÍTAČE
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Kvadratické nerovnice
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Hra ke zopakování či procvičení učiva:
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Licencie programov Precvičenie pojmov.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Hra ke zopakování či procvičení učiva:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Smlouvy = dohoda dvou či více stran o nějakém úkonu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
Software Mgr. Václav Chvál.
Hra ke zopakování či procvičení učiva:
Hra ke zopakování či procvičení učiva:
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
Příspěvek na konferenci Příspěvková organizace slabá místa - ekonomický pohled Lektor : Ing. Jiří Lorenc.
Transkript prezentace:

Licence - povolení, oprávnění, svolení k užití programu - hranice mezi legálním užíváním, krádeží, přestupky z nedbalosti - za jejich použití (případně za jejich absenci, tam kde mají po právu být) platí penězi (a obvykle ne málo) Co je to licence?

Oběcně platí pravidlo, co není v licenčním ujednání povoleno, je zakázáno.

Klady a zápory ✔ nulové pořizovací náklady – veškeré náklady na provoz systému jsou účtovány přímo do provozní režie ✔ možnost vždy používat nejnovější verzi SW ✗ v případě ukončení pronájmu, má zákazník povinnost SW odstranit ze svých PC ✗ toto je hlavní rozdíl oproti vlastnictví SW, kde časové omezení používání SW vyplývá především z HW omezení počítače

Druhy licencí Shareware - jde o zkušební verzi, jinak placeného softwaru - mívá omezené některé funkce, mnohdy i dobu funkčnosti Trial - program má časově omezenou licenci (zpravidla 30 dní) - po uplynutí této doby obvykle přestane fungovat - dál jej můžete používat jen po zaplacení plné verze Demo - funkčně omezená verze programu (nejčastěji her) GPL - jde o obecně veřejnou licenci. - tento software můžete volně sdílet i upravovat

Opensource - tyto programy bývají většinou zdarma. - mají přístupné zdrojové kódy a můžete je tak upravovat Freeware - jde o programy, které jsou zdarma. Ale pozor, někdy ne tak úplně - některé freeware se např. nemohou používat ke komerčním účelům apod. Plná verze zdarma - tento software nelze volně šířit, jedná se o neomezené komerční programy Adware - programy bývají zdarma, ovšem v programu se zobrazuje reklama (většinou stahována z internetu)

Public domain - jedná se o software, u kterého se jeho tvůrci dobrovolně vzdali svých autorských práv - takovéto programy můžete jakkoliv upravovat i volně šířit OEM software - nové verze programů, které jsou nabízeny pouze současně s novým hardwarem za sníženou cenu Komerční (proprietární) - pokud produkt chcete používat, musíte za to tvůrci zaplatit

Anketa

Správné odpovědi: Total commander - Shareware (5/10) Nero Kwik Media - Adware (4/10) ESET NOD32 Antivirus – Trial (5/10) Skype – Freeware (8/10) Výsledky ankety Zpracovaly: Kytková Lucie, Hrnčárková Veronika, Chovancová Anežka, Šubová Dominika, Vacková Ester