Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_11C_15_Slovní úlohy o pohybu-příklady.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Advertisements

Hra – Riskuj – slovní úlohy o pohybu – 1.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Doudleby Autor : Mgr. Jana Blažková Téma : Násobilka v oboru do 100 Název : VY_32_INOVACE_20_DĚLENÍ 6-9 Číslo.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_11C_17_Slovní úlohy o pohybu.
Rovnice a nerovnice Slovní úlohy VY_32_INOVACE_RONE_15.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 7. Kinematika – rozlišování pohybů a jejich skládání v prakt. úlohách.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
SLOVNÍ ÚLOHY O POHYBU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_02_B_20_Slovní úlohy o pohybu Téma:
Věta se skládá ze slov Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_32_INOVACE_15_Slovní.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Jitka Marečková Název: VY_32_INOVACE_10C_18_Ptáci _dravci Téma: 10C_Př7.roč.
POHYB TĚLES PROTI SOBĚ – STEJNÁ DOBA Slovní úloha o pohybu I.
Pohybové úlohy 3 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.33_Prumerna_rychlost_graficke_znazorneni.
CZ.1.07/1.4.00/ "Učíme se moderně" Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Zdeňka Kobrová Název: VY_32_Inovace_2A_01_Geometrické tvary.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Slovní úlohy o pohybu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Slovní úlohy o pohybu Lineární rovnice Matematika 8.ročník ZŠ
Průměrná rychlost Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Rovnice ve slovních úlohách II.
SLOVNÍ ÚLOHY ŘEŠENÉ ROVNICEMI.
Pohyb těles Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
VY_32_INOVACE_Pel_II_18 Soustavy rovnic – slovní úlohy6
SLOVNÍ ÚLOHY O POHYBU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_90_M8
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Opakování na 3. písemnou práci
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Pohyb těles-fyzika hrou
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_13_M8_Hanak TÉMA: Lineární rovnice
Základní škola a mateřská škola v Novém Strašecí
NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_09_M7_Hanak
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Autor: Veronika Biskupová, Základní škola a Mateřská škola Jivina
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Procvičení a upevnění učiva
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_17 _Zaokrouhlování čísel nad
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_32_Zavedeni_nasobeni Matematika - 2. ročník
VY_32_INOVACE_23_Nasobeni_10_100_1000
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Procenta v „autařské“ praxi
VY_32_INOVACE_35_Nacvik_deleni Matematika - 2. ročník
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Opakování na 1. čtvrtletní práci
Autor: Ing. Jitka Michálková
Slovní úlohy o pohybu Pohyby stejným směrem..
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Slovní úlohy O pohybu 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Pohybové úlohy 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
M-Ji-CU058-Slovni_ulohy_o_pohybu
Název vzdělávacího materiálu Tělesa a jejich rychlosti
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Kontrolní test znalostí
NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_02_F7_Hanak TÉMA: Pohyb tělesa
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Lineární funkce v praxi
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Slovní úlohy o pohybu 1 typ úloh – stejný směr
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
3/4 takt 3. ročník.
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_11C_15_Slovní úlohy o pohybu-příklady k procvičení z přijímacích testů Téma: 11C_Ma 9.roč. Datum ověření: VM ověřen dne v 9.A Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: DUM obsahuje sedm příkladů z přijímacích testů, které jsou uvedeny s podrobným řešením včetně zkoušky. DUM je možno využít kdykoliv během daného učiva pro „zdatnější“ žáky, kteří mohou pracovat samostatně a mají k dispozici rychlou kontrolu svých výpočtů. DUM mohou využít i žáci k samostatné přípravě k přijímacím testům, k procvičování učiva, …. Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost

1. Dva osobní vlaky vyjely ve stejný okamžik proti sobě. Jeden jel rychlostí 85 km/h, druhý jel rychlostí 75km/h. Jestliže byly stanice od sebe vzdáleny 240km, za jak dlouho se vlaky setkaly? 2. Chodec vyšel v 9 hodin ráno rychlostí 4km/h. O půl dvanácté za ním vyrazil cyklista rychlostí 20km/h. Za kolik minut jízdy cyklista chodce dohoní? 3. Tomáš vyšel z domu rychlostí 5km/h. Za 10 minut za ním vyběhl Radek a dohonil ho za 10 minut. Jakou rychlostí běžel Radek? 4. Vzdálenost měst A a B je 165km. Z města A jelo do města B nákladní auto rychlostí 50km/h. O 15min později vyjelo z města B do města A osobní auto rychlostí 72km/h. Jakou dráhu ujede osobní auto, než se obě auta setkají?

5. Dvě auta vyjela současně proti sobě z míst vzdálených od sebe 170km. Jedno auto jede rychlostí 50km/h a druhé 70km/h. Jak daleko budou obě auta od sebe 10 minut před okamžikem setkání? 6. V 7 hodin vyjelo z města Krnova nákladní auto rychlostí 40km/h. Proti němu vyjelo v 8 hodin 30 minut z města Jihlava osobní auto rychlostí 70km/h. Vzdálenost obou měst je 225km. V kolik hodin a v jaké vzdálenosti od Krnova se obě auta setkají? 7. Ze dvou míst A, B, jejichž vzdálenost je 30km, vyjela současně dvě auta stejným směrem. Jedno auto jelo průměrnou rychlostí 60km/h. Jakou průměrnou rychlostí jelo druhé auto, jestliže dohonilo první auto za 1,5hodiny?

1. Dva osobní vlaky vyjely ve stejný okamžik proti sobě. Jeden jel rychlostí 85 km/h, druhý jel rychlostí 75km/h. Jestliže byly stanice od sebe vzdáleny 240km, za jak dlouho se vlaky setkaly? osobní vlak Iosobní vlak II v [km/h]v₁ = 85 [km/h]v₂ = 75 [km/h] t [h]t₁ = x [h]t₂ = x [h] s [km]s₁ = 85. x [km]s₂ = 75. x [km] v₁ = 85km/h s = 240km v₂ = 75km/h

osobní vlak Iosobní vlak II v [km/h]v₁ = 85 [km/h]v₂ = 75 [km/h] t [h]t₁ = x [h]t₂ = x [h] s [km]s₁ = 85. x [km]s₂ = 75. x [km] Osobní vlaky se setkaly za 1 hodinu 30 minut.

Osobní vlak I: Zkouška: Osobní vlak II: Celková dráha:

2. Chodec vyšel v 9 hodin ráno rychlostí 4km/h. O půl dvanácté za ním vyrazil cyklista rychlostí 20km/h. Za kolik minut jízdy cyklista chodce dohoní? v₁ = 4km/h v₂ = 20km/h chodeccyklista v [km/h]v₁ = 4 [km/h]v₂ = 20 [km/h] t [h]t₁ = x+2,5 [h]t₂ = x [h] s [km]s₁ = 4.(x+2,5) [km]s₂ = 20. x [km] Cyklista vyjel o 2,5h později!!

chodeccyklista v [km/h]v₁ = 4 [km/h]v₂ = 20 [km/h] t [h]t₁ = x [h]t₂ = x-2,5 [h] s [km]s₁ = 4.(x+2,5) [km]s₂ = 20. x [km] Cyklista chodce dohoní za 37,5 minut.

chodec: Zkouška: cyklista: Celková dráha:

3. Tomáš vyšel z domu rychlostí 5km/h. Za 10 minut za ním vyběhl Radek a dohonil ho za 10 minut. Jakou rychlostí běžel Radek? v₁ = 5 km/h, t₁=20 min v₂ = x km/h, t ₂=10 min TomášRadek v [km/h]v₁ = 5 [km/h]v₂ = x [km/h] t [h]t₁ = 1/3 [h]t₂ = 1/6 [h] s [km]s₁ = 5. 1/3 [km]s₂ = x. 1/6 [km]

TomášRadek v [km/h]v₁ = 5 [km/h]v₂ = x [km/h] t [h]t₁ = 1/3 [h]t₂ = 1/6 [h] s [km]s₁ = 5. 1/3 [km]s₂ = x. 1/6 [km] Radek běžel rychlostí 10km/h.

Tomáš: Zkouška: Radek: Celková dráha:

4. Vzdálenost měst A a B je 165km. Z města A jelo do města B nákladní auto rychlostí 50km/h. O 15min později vyjelo z města B do města A osobní auto rychlostí 72km/h. Jakou dráhu ujede osobní auto, než se obě auta setkají? v₁ = 50km/h v₂ = 72km/h Osobní auto vyjelo o 15min později!! s = 165km nákladní autoosobní auto v [km/h]v₁ = 50 [km/h]v₂ = 72 [km/h] t [h]t₁ = x [h]t₂ = x-1/4 [h] s [km]s₁ = 50. x [km]s₂ = 72.(x-1/4) [km]

nákladní autoosobní auto v [km/h]v₁ = 50 [km/h]v₂ = 72 [km/h] t [h]t₁ = x [h]t₂ = x-1/4 [h] s [km]s₁ = 50. x [km]s₂ = 72.(x-1/4) [km] Osobní automobil ujede 90km, než se setká s nákladním automobilem.

Nákladní automobil: Zkouška: Osobní vlak II: Celková dráha:

5. Dvě auta vyjela současně proti sobě z míst vzdálených od sebe 170km. Jedno auto jede rychlostí 50km/h a druhé 70km/h. Jak daleko budou obě auta od sebe 10 minut před okamžikem setkání? v₁ = 50km/h v₂ = 70km/h s = 170km S=?km Obě auta budou 20km od sebe 10min před okamžikem setkání.

6. V 7 hodin vyjelo z města Krnova nákladní auto rychlostí 40km/h. Proti němu vyjelo v 8 hodin 30 minut z města Jihlava osobní auto rychlostí 70km/h. Vzdálenost obou měst je 225km. V kolik hodin a v jaké vzdálenosti od Krnova se obě auta setkají? v₁ = 40km/h v₂ = 70km/h s = 225km Osobní auto vyjelo o 1,5h později!! nákladní autoosobní auto v [km/h]v₁ = 40 [km/h]v₂ = 70 [km/h] t [h]t₁ = x [h]t₂ = x-1,5 [h] s [km]s₁ = 40. x [km]s₂ = 70.(x-1,5) [km]

nákladní autoosobní auto v [km/h]v₁ = 40 [km/h]v₂ = 70 [km/h] t [h]t₁ = x [h]t₂ = x-1,5 [h] s [km]s₁ = 40. x [km]s₂ = 70.(x-1,5) [km] Obě auta se potkají v 10h 120km od Krnova.

Nákladní automobil: Zkouška: Osobní automobil: Celková dráha:

v₂ = x km/h v₂ = 60 km/h s = 30km osobní auto Bosobní auto A v [km/h]v₁ = 60 [km/h]v₂ = x [km/h] t [h]t₁ = 1,5 [h]t₂ = 1,5 [h] s [km]s₁ = 60. 1,5 [km]s₂ = x. 1,5 [km] 7. Ze dvou míst A, B, jejichž vzdálenost je 30km, vyjela současně dvě auta stejným směrem. Jedno auto jelo průměrnou rychlostí 60km/h. Jakou průměrnou rychlostí jelo druhé auto, jestliže dohonilo první auto za 1,5hodiny? AB

Druhé auto jelo rychlostí 80km/h. osobní auto Aosobní auto B v [km/h]v₁ = 60 [km/h]v₂ = x [km/h] t [h]t₁ = 1,5 [h]t₂ = 1,5 [h] s [km]s₁ = 60. 1,5 [km]s₂ = x. 1,5 [km]

Osobní automobil B: Zkouška: Osobní automobil A: Celková dráha:

Použití zdroje: ČERVINKOVÁ, Petra; KRUPKA, Peter; CACKOVÁ, Hana. Testy z matematiky Brno: didaktis spol.s.r.o., 2008, ISBN Obrázky jsou použity z galerie Microsoft office. Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost