Proč nemůžeme mít auto na vodu? Vladimír Sobota. Předpoklady Voda (H 2 O) obsahuje dva nejdůležitější prvky na zemi. Jejich reakce je velmi exotermická.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výpočty z rovnic II. CH-4 Chemické reakce a děje DUM č. 6
Advertisements

VI. VÝPOČET Z CHEMICKÉ ROVNICE
Chemické reakce Mgr. Helena Roubalová
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Chemické reakce I. díl Rozdělení reakcí podle druhu přeměny
Výroba Zn - modrobílý kovový prvek se silným leskem
Soustava lineárních rovnic o více neznámých I.
Chemické reakce IV. díl Energie chemické vazby, exotermické
Typy chemických reakcí
Elektrochemické metody - elektrolýza SŠZePř Rožnov p. R PaedDr
Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250.
zdroj: zpracovala: Ema Conevová, VI.B
Teplo a chemické reakce
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_404.
CHEMICKÁ ROVNICE A CHEMICKÁ REAKCE
Redoxní děje Elektrolýza
1. 2 VÝZKUMNÉ CENTRUM JOSEFA BOŽKA Katedra elektrických pohonů a trakce K ČVUT Praha ELEKTROMOBILY A HYBRIDNÍ ELEKTROMOBILY Díl II Prof. Ing. Zdeněk.
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
Voda Zpracoval: Lukáš Holý.
Když se řekne minerál Minerály(nerosty)jsou prvky nebo chemické sloučeniny,většinou krystalické,které vznikly působením geologických procesů.Za minerály.
Průmyslové plyny.
Zdroje uhlovodíků Ropa
CHEMIE CHEMICKÉ ROVNICE.
Chemická reakce a její rovnice
Společenské a hospodářské prostředí
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
KYSLÍK.
UHLÍ.
Látkové množství a molární hmotnost
CHEMICKÉ VÝPOČTY. Značí se A r Určí se z periodické tabulky. Jednotkou je 1/12 hmotnosti atomu uhlíku. A r (H) = 1 A r (O) = 16.
Atomy, molekuly LC.
Zinek.
Oxid siřičitý a jeho odstraňování v průmyslu
Opakování voda, vzduch.
VLIV PRŮMYSLU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Měď Cu.
CHEMICKÁ REAKCE-PŘÍKLADY Chemie 8. ročník
Chemické značky a vzorce
ZÁKON ZACHOVÁNÍ HMOTNOSTI VYČÍSLOVÁNÍ ROVNIC
Chemické výpočty RZ
LÁTKOVÉ MNOŽSTVÍ Vypočítejte látkové množství oxidu uhelnatého, ve kterém je 9, molekul tohoto plynu. Řešení: - pro výpočet použijeme vztah n.
Látkové množství Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0109.
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní pojmy organické chemie
ALTERNATIVNÍ POHONY AUTOMOBILŮ Miroslav Kubíska
Oxidy.
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 1. část Elektrické pole
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE. Exotermické a endotermické reakce Chemické děje se mohou dělit např. podle toho, zda se při jejich průběhu teplo spotřebovává.
SULFIDY. SULFID OLOVNATÝ ● Krystalická látka ● Ocelově šedá barva, intenzivní kovový lesk ● V přírodě se vyskytuje jako minerál GALENIT ● Základní surovina.
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Výpočet hmotnosti chemických látek z chemických rovnic Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_07_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: UHLÍ Anotace:
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Výpočty z chemických rovnic II Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s postupy při řešení příkladů na výpočty z chemických.
Stavba látek Základy elektrotechniky 1 Stavba látek Ing. Jaroslav Bernkopf.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_04 Název materiáluVazebná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Ropa - zpracování Vytvořili: Dana Syrůčková Denis Vyleta Karolína Jelínková Jakub Švandrlík.
Chemické reakce. Chemická reakce je děj, při kterém z výchozích chemických látek vznikají jiné chemické látky. Výchozí chemické látky = REAKTANTY Vzniklé.
TEPLO A PALIVA. TEPLO A PALIVA TEPLO – typy chemických reakcí endotermická reakce = reakce, při které se teplo spotřebovává např. rozklad CaCO3.
Uhlí.
Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_06_27_FIKA
Autor Mgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník
VY_32_INOVACE_C9-003 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Tepelné motory - proudové a raketové motory
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_20_Výpočty z rovnic.
Agrochemie – 7. cvičení.
Rozdělení chemických dějů
Transkript prezentace:

Proč nemůžeme mít auto na vodu? Vladimír Sobota

Předpoklady Voda (H 2 O) obsahuje dva nejdůležitější prvky na zemi. Jejich reakce je velmi exotermická. 2H 2 + O 2 → 2H 2 O Pokud bychom chtěli využít vodu, jako palivo motoru, musíme najít způsob, jak co možná energeticky nejméně náročně „rozbít“ molekulu vody

Teorie Jako nejschůdnější metoda se jeví reakce zinku s vodou, při níž vzniká oxid zinečnatý a vodík: Zn + H 2 O → ZnO + H 2 Vzniklý vodík by pak reagoval s kyslíkem a odpadní látkou by byla čistá H 2 O, protože oxid zinečnatý je možné při výrobě zinku opět recyklovat Zbývá pouze otázka, jak získat dostatečné množství Zn

Výroba zinku Zinek se v přírodě nachází jako minerál sfalerit (ZnS) Pražením sfaleritu získáváme oxid zinečnatý: 2ZnS + 3O 2 → 2ZnO + 2SO 2 Samotný zinek získáme reakcí oxidu zinečnatého s uhlím: ZnO + C → Zn + CO

Praktické využití: Peugeot 307

Prakatické využití – Peugeot 307 Kombinovaná spotřeba (město/mimo město) Peugeotu 307 je 6,5 l benzinu na 100km. Pokud budeme uvažovat že výhřevnost 1kg vodíku je 120MJ/kg a výhřevnost benzinu 40MJ/kg, pak by byla spotřeba při úpravě motoru z benzinu na vodík byla 2,2 l H 2 na 100km. Abychom toto množství vyprodukovali reakcí, měl by Peugeot 307 na vodík spotřebu 71,9kg Zn a 19,8 kg H 2 O na 100km což je samozřejmě nesmysl.

Při výrobě zinku vzniká mnoho zplodin: Abychom získali 71,9 kg Zn, potřebovali bychom 107,15 kg ZnS Při reakci: 2ZnS + 3O 2 → 2ZnO + 2SO 2 by vzniklo 70,5 kg SO 2 Při reakci: ZnO + C → Zn + CO by vzniklo 30,69 kg CO (potažmo 48,23kg CO 2 ) Peugeot uvádí emise na 100 km 15,5kg CO 2 což je 3x méně než u auta na vodu. Navíc by ještě vzniklo 70,5 kg SO 2. Také neuvažujeme s faktem, že obě reakce jsou endotermické.

Závěrem I když auto na vodu neustále dráždí nejrůznější vědce, patrně se jedná o slepou uličku. Zdroje: