AZ KVÍZ Houby a lišejníky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Míková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HOUBY – PEXESO TROCHU JINAK
Advertisements

Houby bez plodnic Mgr. Helena Roubalová
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: HOUBY VY_inovace_32_PR6_15
Zástupci našich hub Přírodopis – 6. třída Spustit test.
Tak vás všechny pěkně vítám na testu poznávání hub
HOUBY Barbora Fornůsková.
Houby, viry, baktérie Pro 6. ročník Autor: Mgr. Pavlína Marková
Houby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hub stopkovýtrusných.
Třídy: Stopkovýtrusé houby Rzi a sněti Vřeckovýtrusé houby
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.20 Název pro školu:
říše: HOUBY (Fungi) mykologie
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
HOUBY ŘÍŠE.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
HOUBY.
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SYSTÉM HUB I.
Houby Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Houby 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Vytvořila: Mgr. Miloslava Tremlová
HOUBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Naše houby 6. třída.
Škola:. Základní škola Kladruby
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
GIO Semily 1.Ročník Kvinta
Houby (Fungi) II., opakování
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
HOUBY.
H O U B Y JEDLÉ HOUBY JEDOVATÉ HOUBY
Říše: HOUBY Fungi.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
HOUBY Jsou EUKARYOTICKÉ organismy (mají obdobnou stavbu buňky jako rostliny a živočichové) Tělo má jednoduchou stavbu – STÉLKU – tvořenou propletenými.
Opakování učiva přírodopisu 6. třída
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.3 Houby Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo projektu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
Houby - poznávačka Houby vyšší a nižší.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ HOUBY S KLOBOUKEM.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ HOUBY (Fungi) unikátní, samostatná říše organismů.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Prvouka - Houby.
RISKUJ přírodopis 6 vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_330_Říše houby Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
H O U B Y JEDLÉ HOUBY JEDOVATÉ HOUBY
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
HOUBY STOPKOVÝTRUSNÉ Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: HOUBY
HOUBY.
Slizovka.
Houby a lišejníky.
Název projektu: Moderní škola
Člověk a jeho svět 4. ročník
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
AZ KVÍZ Houby, lišejníky, řasy
Opakování učiva přírodopisu 6. třída
LIŠEJNÍKY – PRŮKOPNÍCI ŽIVOTA
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
JEDOVATÉ HOUBY VY_32_INOVACE_02
LIŠEJNÍKY Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
HOUBY (výklad) VY_32_INOVACE_06-46 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
Název učebního materiálu
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
HOUBY.
VYŠŠÍ HOUBY.
KVASINKY, HOUBY, PLÍSNĚ.
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
VY_32_INOVACE_27_Lišejníky
Poznej vybrané zástupce hub
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Transkript prezentace:

AZ KVÍZ Houby a lišejníky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Míková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

AZ kvíz HOUBY a LIŠEJNÍKY

1 Které organismy žijí v lišejníku v symbióze s houbami? Odpověď 1. řasy, sinice

2 Která vřeckovýtrusá houba je nejstarším antibiotikem? Odpověď štětičkovec (Penicillium) – A. Fleming

3 Které jednobuněčné houby se používají k výrobě alkoholu (etanolu)? Odpověď kvasinky (Saccharomyces sp.) 3.

4 Jak se jmenuje vřeckovýtrusá houba, která vytváří plodnice pod zemí? K vyhledávání plodnic se využívají vycvičená prasata nebo psi. Odpověď 4. lanýž (Tuber sp.)

5 Co to je mycelium? Odpověď Podhoubí hub („protkaná rohožka“), vzniká propletením houbových vláken (hyf).

6 Jak se jmenuje houba, která způsobuje tuto chorobu? Odpověď hlízenka ovocná (Monilia fructigena) – původce moniliózy 5.

7 Je nějaká muchomůrka jedlá? Pokud ano, jak ji poznáme? Odpověď Muchomůrka růžovka (Amanita rubescens) – dřeň pomačkáním růžoví, prsten je rýhovaný, třeň nemá pochvu. 6.

8 Která houba je velmi nebezpečná pro dřevěné krovy domů? 7. Odpověď dřevomorka domácí (Serpula lacrymans)

9 Popište plodnici houby: Odpověď třeň klobouk prsten výtrusorodá vrstva pochva

10 Jmenujte alespoň 4 druhy lišejníků. Odpověď Terčovka (Hypogymnia sp.), pukléřka (Cetraria sp.), provazovka (Usnea sp.), větvičník (Evernia sp.), mapovník (Rhizocarpon sp.), terčovník (Xanthoria sp.), hávnatka (Peltigera sp.) atd.

11 Co způsobuje paličkovice nachová? Odpověď Přeměňuje obilku na tmavý útvar – námel. Ten obsahuje jedovaté alkaloidy, které se využívají v lékařství. Mouka s námelem je jedovatá. 9.

12 Která houba je na obrázku? Je jedlá? Odpověď muchomůrka červená (Amanita muscaria) – jedovatá 10.

13 Které houby se využívají k výrobě tzv. „plísňových sýrů“? Odpověď 11. Ušlechtilé plísně, stopkovýtrusé houby (Penicillium camemberti, P. roqueforti).

14 Popište životní cyklus rzí na příkladu rzi travní. Odpověď Na listech trav a obilnin se vytváří letní rezavé výtrusy a zimní černé výtrusy. Černé výtrusy přezimují a na jaře produkují spory, které napadají listy dřišťálu. Na nich vznikají jarní výtrusy, které infikují trávy.

15 Které houby mají výtrusorodou vrstvu uzavřenou uvnitř plodnice? Odpověď Pestřec (Scleroderma sp.), pýchavka (Lycoperdon sp.), dříve řád Břichatky (Gasteromycetes) 12.

16 Jak se jmenuje houba na obrázku? Čím je zajímavá? Odpověď Hadovka smrdutá (Phallus impudicus) – v prvním stadiu vývoje má tvar vajíčka (někteří houbaři je konzumují), vyvinutá plodnice má klobouk pokrytý páchnoucím slizem (výtrusná vrstva se sporami) – přitahuje hmyz, který spory roznáší. 13.

17 Jak se jmenuje houba chytridiomyceta, která způsobuje nádory na hlízách lilkovitých rostlin? Je to nebezpečná karanténní choroba. 14. Odpověď rakovinec bramborový (Synchitrium endobioticum)

18 Znáte alespoň 2 stopkovýtrusé houby, které rostou na kmenech odumřelých (někdy i živých) stromů? Odpověď troudnatec, choroš, sírovec, outkovka, březovník, síťkovec

19 Uveďte 4 místa, kde mohou růst lišejníky? Odpověď kameny, skály povrch půdy budovy beton, chodníky krovky brouků, kosti uhynulých živočichů

20 Jak se jmenuje houba na obrázku? Je jedlá? Odpověď klouzek sličný (Suillus grevillei) – jedlý 17.

21 Jsou lišejníky nějak využívány člověkem? Odpověď potrava (sob) barviva – lakmus lékařství – pukléřka islandská dekorace

22 Které houby rostou na loukách a obsahují omamné látky? Odpověď Lysohlávky (Psilocybe sp.) obsahují nebezpečné látky psylocybin, psylocin – působí jako halucinogenní drogy, ale způsobují i otravy. 18.

23 Znáte 2 druhy hub, které se pěstují komerčně? Plodnice se využívají v gastronomii. Odpověď hlíva, žampion, v menší míře se pěstuje i mnoho dalších (shi-take, ucho Jidášovo, límcovka, penízovka, pýchavka obrovská, kotrč atd)

24 Která houba je na obrázku? Lze ji využít v gastronomii? Proč? Odpověď hřib žlučník (Tylopilus felleus) – nejedlý, je hořký 19.

25 Jak se jmenuje lišejník na obrázku? Odpověď dutohlávka sobí (Cladonia rangiferina) 20.

26 Jmenujte alespoň 3 jedlé stopkovýtrusé houby, které mají lupeny na spodu klobouku. Odpověď ryzec pravý (Lactarius deliciosus), bedla vysoká (Macrolepiota procera), liška obecná (Cantharellus cibarius), žampion (Agaricus sp.), muchomůrka růžovka (Amanita rubescens) atd

27 Co způsobují houby spájivé (Zygomycetes)? Uveďte zástupce. Odpověď Parazité rostlin i hmyzu, způsobují hnilobu ovoce a zavařenin atd. kropidlovec černavý (Rhizopus stolonifer), plíseň hlavičková (Mucor mucedo), hmyzomorka muší (Entomophthora muscae)

28 Která houba je nejjedovatější? Odpověď Muchomůrka zelená (Amanita phalloides) – obsahuje toxiny, které působí dlouhodobě. Příznaky otravy se objeví, až když je organismus nevratně poškozen. 23.

Zdroje: Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: 1.TIGERENTE. 5.MNOLF. 7.AMADA DEZIDOR RANVEIG MARKUSHAGENLOCHER VOIR CI-DESSOUS RSVE MAGNUS MANSKE ERICSTEINERT ARCHENZO ARCHENZO.

Zdroje Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: %A1_1.jpg jpg 20.