Magmatická ložiska. Pojmy syngenetická, tj. ta, která se vytvořila současně s horninami, v nichž jsou uložena (např. sedimentární železné rudy, rýžoviště.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PETROLOGIE úvod a vyvřelé horniny.
Advertisements

Petrografie VYVŘELÉ HORNINY
MINERÁLY A HORNINY ÚVOD.
HORNINY.
MAGMA A SOPEČNÁ ČINNOST
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Litosféra = pevný obal Země = zemská kůra + horní část zemského pláště
Horniny Vladislava Zubrová.
MINERALOGIE 3 * VZNIK A TYPY MINERÁLŮ
STAVBA ZEMĚ.
Jaká je definice horniny ? Jak se liší hornina a minerál ?
Dělení hornin Podle vzniku.
Magmatické horniny Magmatické = vyvřelé, eruptivní
Vulkanismus je souhrn projevů vnitřní energie planety, který se projevuje sopečnou činností,zemětřesením, tepelnou metamorfózou či případně dalšími projevy,
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Když se řekne minerál Minerály(nerosty)jsou prvky nebo chemické sloučeniny,většinou krystalické,které vznikly působením geologických procesů.Za minerály.
Práce geologa v terénu.
STAVBA ZEMĚ.
Stavba a složení Země Kollarov J..
TEST 05. Otázka číslo 1. Intruze je: a)proces výstupu magmatu na zemský povrch; b)proces diferenciace magmatu; c)proces průniku magmatu horninovým prostředím.
Geologický vývoj Karpat
* Sopky v České republice * Typy a druhy vrás * Zvětrávání
Stanislav POPELKA 2. Ročník GGI Olomouc 2006
TEST 01. Otázka číslo 1. Mezi skleníkové plyny nepatří: a)vodní pára; b)metan; c)argon.
Název Petrologie 1 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Litosféra a desková tektonika
TEST 03. Otázka číslo 1. Sluneční skvrny jsou: a)skvrny vzniklé po protuberancích; b)chladnější místa na povrchu Slunce; c)skvrny s teplotou 9 tisíc o.
Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Vnitřní stavba Země Jan Dušek.
HORNINY.
Horniny Filip Bordovský.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Horniny a minerály
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Horniny a minerály
v horninách ultrabazických, bazických, karbonatitech, pegmatitech
Horniny vyvřelé Autor: Mgr. Marian Solčanský
Teorie vzniku ložisek , jejich podstata a hlavní rysy
VY_52_INOVACE_ČLAPŘ_08_JF HORNINY A NEROSTY PŘÍRODOVĚDA PRO 4
Zemská kůra a horniny. Zemská kůra Nejsvrchnější slupka pevného zemského tělesa Proměnlivá mocnost – Ø 30 – 40km Spodní souvislá vrstva – bazaltová (čedičová)
Metasomatity Rozložník: kap.2.4 Evans: kap. 13, 14.
Základní ekologické pojmy. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_III.PR7 Vytvořeno:
STAVBA ZEMĚ. Stavba Země POZOR Země není rozhodně kulatá jako glóbus! Má nepravidelný tvar zvaný GEOID!
Litosféra stavba Země stavba dna oceánů. obsah litosféra stavba zemského tělesa ▫zemská kůra, zemský plášť, zemské jádro litosférické desky dno světového.
Geologie lithia a historický exkurs do jeho poznání a těžby
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK VYVŘELÉ HORNINY Název školy
Prezentace pro výuku přírodopisu 9. ročník
PLANETA ZEMĚ.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
v horninách ultrabazických, bazických, karbonatitech, pegmatitech
VYVŘELÉ HORNINY (MAGAMTIKÉ)
Petrologie Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
Hydrotermální ložiska
Magmatické systémy Na rozdíl od povrchových procesů a vzniku sedimentárních hornin nemůžeme většinou magmatické procesy pozorovat přímo. Pouze ve výjimečných.
HORNINY VYVŘELÉ. HORNINY VYVŘELÉ Hornina je heterogenní směs tvořená Hornina je heterogenní směs tvořená různými minerály, někdy i organickými složkami,
Magmatické procesy Typy kůry a rozdíly
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
Mineralogie.
Členenie ložísk nerastných surovín
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VYVŘELÉ (MAGMATICKÉ) HORNINY
Klasifikace a poznávání metamorfovaných hornin
Jakub Šulc 9.B.   Magmatická nebo též vyvřelá hornina je termín z geologie.  Používá se pro označení horniny, která vzniká krystalizací z magmatu.
VY_32_INOVACE_19_Horniny
Název školy: Základní škola Městec Králové
MINERÁLY SULFIDY.
Vznik Sluneční soustavy, vznik života na Zemi
Transkript prezentace:

Magmatická ložiska

Pojmy syngenetická, tj. ta, která se vytvořila současně s horninami, v nichž jsou uložena (např. sedimentární železné rudy, rýžoviště těžkých minerálů, ložiska uhlí) epigenetická, tj. ložiska vzniklá později než horniny, v nichž se nacházejí (např.rudní žíly, metasomatické rudy) stratiformní ložiska – tvoří vrtsvy konkordantní tělesa - jsou uložena souhlasně se stavbou okolních hornin diskordantní tělesa - jsou uložena nesouhlasně se stavbou okolních hornin (např. solný peň, rudní žíly)

Magmatická ložiska Endogenní - vznik pod povrchem - endogenní procesy Vznik diferenciací a krystalizací magmat ultrabazického, bazického a alkalického složení likvační protomagmatická hysteromagmatická

a) skrvrnitá b) páskovaná c) krustifikační d) prožilková e) kokardovitá

Likvační ložiska Rozdělení silikátového magmatu při poklesu teploty (1500°C) na nemísitelné složky – silikátovou a sulfidickou Hustší sulfidická tavenina se shlukuje do kapek, které klesají do spodních částí magmatického tělesa Po utuhnutí ( °C) tvoří akumulace vtroušeninových až masivních sulfidických rud Sulfidy Fe,Cu, Ni a Co

Protomagmatická ložiska Raně magmatická Vznik frakcionovanou krytalizací Minerály vznikají ze silikátové taveniny ve stadiu rané krystalizace – dříve než hlavní objem horninotvorných minerálů Ložiska Fe-Ti-V rud Ložiska chromitu – v peridotitech, gabrech, pyroxenitech a noritech, tvoří masivní textury Ložiska diamantů Hlavní znak-idiomorfní omezení krystalů užitkové složky

qtz-oliv-chr Robb, str. 50

Ložiska diamantů V kimberlitech, které tvoří oválné komíny Průměr až 850m, hloubka m CO 2 vznikal rozkladem karbonátů ze sedimentů astenosféry Jeho redukcí se v magmatické tavenině tvořily zárodky diamantových krystalů (svrchní plášť km) Krystaly během výstupu ultrabazického magmatu na povrch dorůstaly Výstup magmatu probíhal velmi rychle, na povrchu se projevoval silnou explozí

Hysteromagmatická ložiska Pozdně magmatické Ložiskotvorné minerály vznikají ze silikátové taveniny až v závěru krystalizace-později než hlavní objem horninotvorných minerálů Ložiska chromitu - v peridotitech, které jsou součástí ofiolitových komplexů Platinoidů Titanových rud - v anortozitech Ložiska apatit-nefelinové formace

Protokol č.1 Napiště hlavní minerály: Fe, Cu, Ni, Co, Cr K typům magmatických ložisek vypište a vyhledejte v mapě domácí a světová naleziště.