RuskýBusiness Day Ruský Business Day Libor Lukáš hejtman Zlínského kraje AKTIVNÍ REGIONÁLNÍ ZAHRANIČNÍ POLITIKA PROSAZOVANÁ ZLÍNSKÝM KRAJEM.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cestovní ruch Luhačovické Zálesí
Advertisements

CEBRE Česká podnikatelská reprezentace při EU
Náměty na spolupráci v krajích Asociace hotelů a restaurací České republiky o.s. Václav Stárek.
Festival Exportu Svaz průmyslu a dopravy ČR jako respektovaný, nezávislý a společensky zodpovědný sociální partner obhajuje zájmy zaměstnavatelů.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
14. září Jihočeská hospodářská komora (JHK) byla založena JHK je sdružení podnikatelů, které působí nezávisle na politických stranách,
Představení komory, akce, projekty
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Celostátní síť pro venkov
Evropské seskupení pro územní spolupráci TRITIA – vývoj spolupráce čtyř regionů Mgr. Petr Ksenič Ostrava, 18. října 2011.
ZASTOUPENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE PŘI EU Zájmové sdružení právnických osob OK4EU.
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu.
Hospodářská komora hlavního města Prahy Partnerství je součást zdravého podnikání Prezentace pro Městskou část Praha 13.
Asociace energetického a elektrotechnického vzdělávání.
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Ing. Zdeněk Kočárek MSV Brno Export mimo Evropskou unii, jak na to?
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Evropská výstavy patentů a vynálezů Konaná u příležitosti Průmyslového veletrhu Ostrava 24. –
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
1 Konference ZASTUPOVÁNÍ ZÁJMŮ V EU Senát Parlamentu České republiky Praha, 11. listopadu 2008 Ing. Roman Línek Člen Výboru regionů EU vicehejtman Pardubického.
ZASTOUPENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE PŘI EU Zájmové sdružení právnických osob OK4EU.
1 HK ČR, E x p o r t n í s e m i n á ř Hradec Králové 6. září 2011 Služby poskytované exportérům sítí složek HK ČR.
Vysočina v Bruselu Budování partnerství pro Vysočinu projekt kraje Vysočina – SROP 3.3. Výstupy projektu Vytvořeny vzdělávací moduly (5) Uspořádány regionální.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
ZAPOJENÍ ZAHRANIČNÍCH PARTNERŮ V PROJEKTU RIS A VÝSLEDKY SPOLUPRÁCE David Mareček Koordinátor projektu RIS, odbor strategického rozvoje kraje, Krajský.
B. Agenda představenstva - Prosazování Politiky architektury Gesce: Pracovní skupina pro Politiku architektury předseda Dalibor Borák CÍL : Zvýraznění.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
1 Možnosti podpory exportu ze strany státu v návaznosti na strategii mezinárodní konkurenceschopnosti ČR pro období PSP ČR, 29. června 2012.
Ondřej Hradil Brusel, 24. května 2007 CEBRE - Česká podnikatelská reprezentace při EU.
REALIZACE PRÁV PŘÍSLUŠNÍKŮ NÁRODNOSTNÍCH MENŠIN
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Barbora Vacátková, Klastry a Enterprise Europe Network ČR European Commission Enterprise and Industry.
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Společná obchodní politika EU
EVROPSKÁ UNIE.
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Posilování přeshraniční spolupráce v období MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference , Zlín.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Luhačovice, Libor Lukáš Statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Řídící výbor KOMUNIKAČNÍ INFRASTRUKTURY Zlínského kraje.
VYHLÁŠENÍ 1. VÝZVY POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Tisková konference – Zlín
 Evropský sociální fond  Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost  Doba realizace projektu: –
16. prosince 2015 Jednání Rady vlády pro národnostní menšiny.
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
DITTRICHOVA PRAHA 2 ZELENÁ LINKA PRO EXPORT Novinky na rok 2010.
Praha, 30. září 2014 Setkání představenstva s vedoucími představiteli členských společností ČLFA Přínosy členství v Eurofinas.
Nové přístupy ke vzdělávání a mezinárodní zkušenosti Institutu pro veřejnou správu Praha PhDr. Zdenka Procházková, MPA Institut pro veřejnou správu Praha.
„Program rozvoje územního obvodu Zlínského kraje na roky “ Libor Lukáš statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje.
Regionální hospodářská komora Zlínského kraje Projekty přeshraniční spolupráce Kroměříž
DITTRICHOVA PRAHA 2 ZELENÁ LINKA PRO EXPORT Novinky na rok 2010.
ŽIVÝ KRAJ – DESTINAČNÍ AGENTURA PRO KARLOVARSKÝ KRAJ, Z.S.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
REGIONÁLNÍ PARTNERSTVÍ
LIBERECKÝ PAKT ZAMĚSTNANOSTI
Krajská hospodářská komora Zlínského kraje
Ing. Miloslav Roman Vedoucí oddělení regionálního rozvoje
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s.
Informační zdroje české veřejné správy
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
ZASTOUPENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE PŘI EU
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
spolupracujeme s ekonomickou diplomacií
Setkání těžařů Seč, Hotel Jezerka,
Transkript prezentace:

RuskýBusiness Day Ruský Business Day Libor Lukáš hejtman Zlínského kraje AKTIVNÍ REGIONÁLNÍ ZAHRANIČNÍ POLITIKA PROSAZOVANÁ ZLÍNSKÝM KRAJEM

OBSAH PREZENTACE: 1.Zahraniční vztahy Zlínského kraje 2.Orientace na východní trhy 3.Partnerské regiony Zlínského kraje 4.Role a nástroje Zlínského kraje v oblasti zahraničních vztahů 5.Samarská oblast – pilotní projekt zahraniční spolupráce ZK 6.Komise RZK pro ekonomické vztahy s východními trhy 1

1. ZAHRANIČNÍ VZTAHY ZLÍNSKÉHO KRAJE vychází z oficiální zahraniční politiky České republiky, mezinárodních smluv a dohod vychází z přirozených geopolitických vazeb a konkrétních zájmů Zlínského kraje cílem je především rozvoj hospodářské spolupráce na regionální úrovni zaměřují se na malé a střední podnikání a rovněž na realizaci konkrétních bilaterálních projektů v oblasti vzdělávání a kultury předpokladem je široký potenciál obchodních příležitostí vychází ze zájmu ekonomických subjektů Zlínského kraje jsou realizovány ve spolupráci se zastupitelskými úřady České republiky a příslušného státu 2

2. ORIENTACE NA VÝCHODNÍ TRHY PROČ: západní trhy jsou nasyceny východní trhy nabízí větší prostor a z toho plynoucí příležitosti ZK je konkurenceschopný; málo se o nás ví – aktivní marketing 3

3. PARTNERSKÉ REGIONY ZLÍNSKÉHO KRAJE Spolupráce je navázána: - Trenčianský samosprávný kraj, Slovensko - Žilinský samosprávný kraj, Slovensko - Župa Vas, Maďarsko - Podkarpatské vojvodství, Polsko - Region Piemonte, Itálie - Samarská oblast, Rusko - Lvovská oblast, Ukrajina - Provincie Shandong, Čína - Město Shenyang, Čína ZK považuje za vhodné rozšířit spolupráci s regiony v Rumunsku, Bulharsku, Srbsku a Chorvatsku 4

4. ROLE ZLÍNSKÉHO KRAJE „otevírání dveří“ a vytváření příležitostí pro aktivity v oblasti hospodářství, vzdělávání a kultury navázání vztahů s politickými a diplomatickými představiteli státu a regionu institucionalizace vztahů – smlouvy a dohody o spolupráci využívání komunikačních nástrojů pro aktivní marketing ve prospěch řízeného procesu prosazování zájmů ZK v zahraničí 5

4. NÁSTROJE ZLÍNSKÉHO KRAJE ZK neusiluje o kampaňovitost, ale o systematický přístup při utváření zahraniční spolupráce: - pravidelná setkání na nejvyšší politické úrovni - výměna odborných zkušeností - realizace hospodářských misí - Komise Rady Zlínského kraje pro ekonomické vztahy s východními trhy - Výbor pro zahraniční vztahy ZZK - Výbor pro záležitosti EU ZZK - Zastoupení Zlínského kraje v Bruselu 6

Partnerský region s velkým potenciálem možností spolupráce: - budoucí hospodářský rozvoj oblasti = příležitost pro úspěšné mezinárodní projekty -výrazná podpora na úrovni politické reprezentace Samarské oblasti -výrazná podpora na úrovni diplomatické reprezentace Ruské federace -návrh ruské strany na zřízení funkce honorárního konzula Ruské federace ve ZK -činnost Komise RZK pro ekonomické vztahy s východními trhy – pracovní platforma spolupráce 5. SAMARSKÁ OBLAST – PILOTNÍ PROJEKT REGIONÁLNÍ SPOLUPRÁCE ZK 7

Historie : - duben iniciační jednání o zahájení spolupráce - květen podpis protokolu o budoucí spolupráci -duben oficiální návštěva gubernátora K. A. Titova ve ZK, oficiální podpis smlouvy o vzájemné spolupráci - září oficiální návštěva hejtmana ZK a hospodářská mise do Samarské oblasti 5. SAMARSKÁ OBLAST – PILOTNÍ PROJEKT REGIONÁLNÍ SPOLUPRÁCE ZK 8

aktuální náměty spolupráce v hospodářské oblasti: - vytvoření platformy pro pravidelnou výměnu informací - vytvoření systému podpory společných bilaterálních projektů spolupráce - institucionalizace spolupráce s městem Togliatti -uspořádání obchodní mise Samarské oblasti do ZK -Dny Zlínského kraje v Togliatti – prezentace ZK a možností spolupráce -vyhledávání a realizace konkrétních projektů (musíme je aktivní prací vyhledat a realizovat) 9

aktuální náměty spolupráce v oblasti školství: - uzavření dohody mezi ZK a Ministerstvem školství Samarské oblasti o spolupráci vysokého školství a výzkumných a inovačních programů - rozvoj spolupráce mezi UTB a univerzitami v Samaře a Togliatti - návštěva představitelů Univerzity Togliatti ve ZK SAMARSKÁ OBLAST – PILOTNÍ PROJEKT REGIONÁLNÍ SPOLUPRÁCE ZK

aktuální náměty spolupráce v oblasti cestovního ruchu: - účast zástupců Zlínského kraje na projektu INTERVOLGA představení potenciálu cestovního ruchu Zlínského kraje zástupcům cestovního ruchu a novinářům ze Samarské oblasti (návštěva Luhačovic) -spolupráce středních škol v oblasti cestovního ruchu a gastronomie -lázeňská turistika SAMARSKÁ OBLAST – PILOTNÍ PROJEKT REGIONÁLNÍ SPOLUPRÁCE ZK

Aktuální náměty města Togliatti: - bytové hospodářství, asanace a rekonstrukce bytů - autonomní výroba tepla -čištění odpadních vod SAMARSKÁ OBLAST – PILOTNÍ PROJEKT REGIONÁLNÍ SPOLUPRÁCE ZK

6. KOMISE PRO EKONOMICKÉ VZTAHY S VÝCHODNÍMI TRHY odborný poradní orgán Rady Zlínského kraje, zřízený po konzultaci s Generálním konzulátem Ruské federace v Brně v lednu 2007 zadání pro pracovní komisi: - vytvoření systému podpory aktivit ekonomických subjektů s orientací na východní trhy -vytvoření podmínek pro vzájemnou hospodářskou spolupráci mezi ZK a Samarskou oblastí - vytvoření platformy pro řešení otázek spolupráce na bázi denní komunikace -vyhledávání konkrétních bilaterálních projektů a jejich realizace Očekáváme obdobný krok – tj. jmenování zástupců Samarské oblasti do takto konstituované společné pracovní komise 13

předseda komise: PhDr. Martin Vacek, člen Zastupitelstva Zlínského kraje členové komise: Ing. Pavel Pravec, čestný předseda výkonného výboru Barum Continental s.r.o. Ing. Petr Síleš, generální ředitel Fatra a.s., předseda Ing. Oldřich Kratochvíl, Dr. h. c., rektor Evropského polytechnického institutu Ing. Jiří Kučera, ředitel JVM-RPIC spol. s r.o. představenstva Krajské hospodářské komory Ing. Petr Slovák, předseda Agrární komory Zlínského kraje Ing. Roman Temis, ředitel společnosti Sored Zlín, s.r.o. Ing. Jaroslav Drozd, člen Zastupitelstva Zlínského kraje B.B.S.Ondřej Benešík, člen Zastupitelstva Zlínského kraje KOMISE PRO EKONOMICKÉ VZTAHY S VÝCHODNÍMI TRHY

Aktivity Zlínského kraje jako významná součást dobrých česko-ruských vztahů

Veřejná správa Motto: … orgány kontrolní a metodické je třeba přeměnit v orgány tvůrčí …

Libor Lukáš hejtman Zlínského kraje DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST!