Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/21.1538:III/2 VY_32_INOVACE_02-17 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Státy střední Evropy.
VY_32_INOVACE_15_Státy evropské unie (1) (2) (SADA ČÍSLO 6)
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
REGIONY EVROPY STŘEDNÍ EVROPA.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Česká republika.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Evropa- Střední Evropa Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Evropa- Západní Evropa Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-16 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-05 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ ČLOVĚK A PŘÍRODA – ZEMĚPIS - NA II.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-06 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
VY __ III/2__INOVACE _ 239. Toto je mapa světa. Je zde vyznačen světadíl Evropa, kde leží i naše ČR. Evropa je rozdělena do několika částí, naše ČR.
VY __III/2__ INOVACE __237. Autor DUMAlena Kopřivová Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy6. ročník základní školy praktické ŠVP„Učíme.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/14_Střědní Evropa Téma: Státy střední Evropy.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-13 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_ZEMĚPIS Téma: Alpské země Ročník: 8. Číslo.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-11 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS Název: ZÁPADNÍ EVROPA Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_ZEMĚPIS Téma: Německo Ročník: 8. Číslo projektu:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-18 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Sousední státy ČR Vlastivěda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-10 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Zeměpis.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor : Mgr. Jitka Kolářová Název : VY_32_INOVACE_VL Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět, Místo, kde žijeme,
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS Název: STŘEDNÍ EVROPA II Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_23_VLASTIVĚDA
Název školy. Plavská škola Autor. Mgr. Marcela Hádková Název
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_52_INOVACE_20_02_státy střední Evropy
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
AUTOR: Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_31_SOUSEDNÍ STÁTY ČR
Autor: Andrea Kolářová
Slovenská republika Název školy: ZŠ Salvátor
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Střední Evropa AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Procvičování a opakování učiva. Prezentace
Sousední státy České republiky VY_32_Inovace_03KR-3
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_22_SLOVENSKO.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
EVROPA STŘEDNÍ EVROPA – NĚMECKO, RAKOUSKO, ŠVÝCARSKO, LICHTENŠTEJNSKO
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_17 TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Opakování I.- sousední státy ČR Česká republika jako součást Evropy
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Naši sousedé Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Česká republika jako součást Evropy
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_01_VLASTIVĚDA
Spolková republika Německo
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Procvičování a opakování učiva.
ČESKÁ REPUBLIKA VY_32_INOVACE_06-21 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-17 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma: EVROPA (region Střední Evropa) Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Ročník: 7. Jméno autora: Mgr. Lucie Marková Vytvořeno dne:

Anotace: Žák by měl: Umět ukázat na mapě hranice jednotlivých států a určit jejich polohu Umět ukázat sousední státy jednotlivých států Umět pojmenovat a ukázat hlavní města vybraných států Umět popsat charakteristická odvětví hospodářství jednotlivých států Evropy Seznámit se s kulturními zajímavostmi a zvláštnostmi života obyvatel Materiál prohlubuje schopnosti a znalosti žáka v oblasti práce s digitálními technologiemi a dále ve vyhledávání informací. Metodický popis: Materiál slouží jako motivační a výkladová prezentace. Učitel vyloží žákům učivo a doplní další informace. Žáci si pozorně prostudují text a obrázky. Na závěr prezentace žáci vypracují závěrečný úkol. Následující snímek obsahuje správné řešení. Řešení lze vyhledat přímo v prezentaci nebo na internetu. (Vytištěný pracovní list lze použít rovněž samostatně, jako opakování a prověřování vědomostí žáků.) Klíčová slova: Evropa, regiony Evropy, Střední Evropa, Německo, Rakousko, Švýcarsko, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Česká republika Materiál má návaznost na: Průřezové téma Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech (VMEGS)

STŘEDNÍ EVROPA NĚMECKO – Berlín RAKOUSKO – Vídeň ŠVÝCARSKO – Bern POLSKO – Varšava SLOVENSKO – Bratislava MAĎARSKO – Budapešť ČESKÁ REPUBLIKA - Praha Státy a jejich hlavní města: Ekonomická úroveň jednotlivých států se ale liší, od západu k východu výrazně klesá. Státy Střední Evropy jsou křižovatkou kulturních a politických vlivů celé Evropy.

NĚMECKO Hlavní město: BERLÍN Oficiální název: Spolková republika Německo NĚMECKO je členem EU a používá EURO. Německo je na světové špičce v automobilovém, elektrotechnickém, strojírenském a chemickém průmyslu. Automobilka Volkswagen ve Wolfsburgu.

RAKOUSKO Hlavní město: VÍDEŇ Oficiální název: Republika Rakousko RAKOUSKO je členem EU a používá EURO. Světoznámý Sacher dort, pojmenovaný podle svého vynálezce, rakouského kuchaře, cukráře a podnikatele Franze Sachera. Neziderské jezero je největší jezero v Rakousku. Z Rakouska pochází mnoho světově uznávaných skladatelů klasické hudby. Nejznámější z nich je Wolfgang Amadeus Mozart.

ŠVÝCARSKO Hlavní město: BERN Oficiální název: Švýcarská konfederace ŠVÝCARSKO NENÍ členem EU, zachovává si svou politickou nestrannost, měnu používá ŠVÝCARSKÝ FRANK. Švýcarsko je ve světě známé především produkcí kvalitních sýrů, čokolády a výrobou hodinek.

POLSKO Hlavní město: VARŠAVA Oficiální název: Polská republika POLSKO je členem EU, měnu používá zloty. KRAKOV – druhé největší město podle počtu obyvatel. GDAŇSK – jedno z nejstarších měst v Polsku.

SLOVENSKO Hlavní město: BRATISLAVA Oficiální název: Slovenská republika SLOVENSKO je členem EU a používá EURO. Do roku 1992 bylo Slovensko součástí ČESKOSLOVENSKA. Jezero ŠTRBSKÉ PLESO je ozdobou Vysokých Tater a také velmi oblíbenou turistickou destinací. Gerlachovský štít je nejvyšší hora Vysokých Tater.

MAĎARSKO Hlavní město: BUDAPEŠŤ MAĎARSKO je členem EU, měnu používá forint. Oficiální název: Maďarská republika Maďarsko je zemí lázní, vína a dobrých jídel. TOKAJSKÉ VÍNO Maďarský langoš Széchenyi Gyógyfürdő je slavný lázeňský komplex v Budapešti.

ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město: PRAHA ČESKÁ REPUBLIKA je členem EU, měnu používá českou korunu. Česká republika se díky své poloze ve středu Evropy nazývá SRDCEM EVROPY. Město MĚLNÍK – soutok nejdelší řeky Vltavy a největší řeky Labe. České Korunovační klenoty Karel IV. – jedna z nejvýznamněj ších osobností českých dějin.

OTÁZKY A PROCVIČOVÁNÍ Pojmenujte státy regionu Střední Evropa podle vlajek a urči, které jsou členem EU.

OTÁZKY A PROCVIČOVÁNÍ SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ POLSKO EUSLOVENSKO EU MAĎARSKO EU ČESKÁ REPUBLIKA EU NĚMECKO EU ŠVÝCARSKO EU RAKOUSKO EU

POUŽITÁ LITERATURA A ZDROJE Text Vlastní poznámky Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Německo [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Rakousko [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Sacher [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Švýcarsko [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Polsko [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Krakov [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Gdaňsk [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Slovensko [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Maďarsko [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Česko [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: Obrázky SAN JOSE. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. MADDEN. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. BERLIN PARTNER/FTB-WERBEFOTOGRAFIE/MYSELF (MONTAGE). Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. HIGH CONTRAST. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. DOMSER. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. SKOPP. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. TSUI. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. KASTA33. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. MARC MONGENET. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. REAAST. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. PUFFIN. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. KARWATH AKA, André. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. GROSJEAN, Isabelle. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. MAREKLUG. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. MARTIMAR. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. BROSEN. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. WARXBOT. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. SKOPP. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. TADEÁŠ.DOHŇANSKÝ. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. JOZEF KOTULIČ SLOVAKIA. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. VAVŘÍK, Martin. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. SKOPP. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. OWN WORK. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. KELLER, Frieder. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. DEZIDOR. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. ME. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. ZIRLAND. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. TADEÁŠ.DOHŇANSKÝ. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. MGR. ŠPAČKOVÁ, Renata. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. LAMPRUS. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. MEISTER THEODERICH VON PRAG. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.