Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Naši sousedé Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Naši sousedé Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s."— Transkript prezentace:

1 Naši sousedé Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s.
Autor: Dagmar Sacherová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_VLASTIVĚDA_NAŠI SOUSEDÉ Název: NAŠI SOUSEDÉ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Naši sousedé Vytvořeno Dostupné na portálu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Sacherová.

2 Anotace Materiál určený pro žáky 5 tříd.
Slouží k seznámení se zeměmi sousedícími s ČR a prostřednictvím fotografií poskytuje základní představu o jejich přírodním a kulturním bohatství. Cvičení žáky motivuje k větší aktivitě, spojení obrázků a psaného textu vede k lepšímu zapamatování si probírané látky. Získané znalosti si žáci ověří v pracovním listu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Sacherová.

3 Naši sousedé Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Sacherová.

4 Slovensko Počet obyvatel: 5 milionů Měna: EURO
Slovenská republika Počet obyvatel: 5 milionů Měna: EURO Hlavní město: BRATISLAVA Další města: Košice Nitra Trenčín Obilniny, ovce a krávy Dřevozpracující, hutní a chemický průmysl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Sacherová.

5 Slovensko Karpaty Gerlachovský štít řeky: Dunaj, Váh Vysoké Tatry
Nízké Tatry Malá Fatra Velká Fatra Gerlachovský štít 2.655 m. n. m. řeky: Dunaj, Váh Kriváň (Vysoké Tatry) Gerlachovský štít Slovenský ráj Zámek Bojnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Sacherová.

6 Rakousko Počet obyvatel: 8 milionů Měna: EURO Hlavní město: VÍDEŇ
Republika Rakousko Republik Österreich Počet obyvatel: 8 milionů Měna: EURO Hlavní město: VÍDEŇ Další města Linec Innsbruck Salcburk Obiloviny, ovoce, zelenina, vinná réva Dřevozpracující průmysl, těžba soli Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Sacherová.

7 Rakousko Alpy Dunaj Jezera Grossglockner 3.798 m. n. m. Neziderské
Bodamské (na hranicích se Švýcarskem a Německem)  Korutanská jezera Tyrolské Alpy Neziderské jezero Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Sacherová. Dunaj, Vídeň

8 Německo Počet obyvatel: 81 milionů Měna: EURO Hlavní město: BERLÍN
Spolková republika Německo Bundesrepublik Deutschland Počet obyvatel: 81 milionů Měna: EURO Hlavní město: BERLÍN Další města Hamburk Mnichov Chmel, brambory, obiloviny, ovoce, zelenina, vinná réva Hospodářsky nejsilnější stát Evropy Strojírenský, chemický průmysl Dopravní prostředky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Sacherová.

9 Německo Severoněmecká nížina Bodamské jezero Alpy Dunaj, Rýn, Labe
Zugspitze 2962 m. n. m. Dunaj, Rýn, Labe Severní moře (Hamburk) Baltské moře Ostrov Rügen (Rujána) Neuschwanstein, Bavorsko Zugspitze Křídové útesy, Rujána Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Sacherová. Labe

10 Polská republika Rzeczpospolita Polska
Polsko Polská republika Rzeczpospolita Polska Počet obyvatel 38 milionů Měna: ZLOTY (PLN) Hlavní město: VARŠAVA Další města Krakov Gdańsk Brambory, obilniny, skot a ovce, ryby Hutní, lodní, strojírenský průmysl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Sacherová.

11 Polsko Jih Střed Sever Odra, Visla Hory (Vysoké Tatry, Krkonoše)
Rysy Jih Hory (Vysoké Tatry, Krkonoše) Rysy m. n. m. Medvědi, vlci Střed Plošiny, nížiny Sever Rašeliniště Jezera Baltské moře Odra, Visla Gdańsk NP Pieniny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Sacherová. Štětínská loděnice

12 Zdroje Slovensko Vlajka: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Mapa Evropy: [cit ]. Dostupný pod licencí Free na WWW: maps.com/carte.php?lib=western_and_central_europe_map&num_car=13515&lang=en Mapa se znakem: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Kriváň: Achernar.sk.[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: Slovenský ráj: Zdenek Svoboda.[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons  Attribution 2.0 Generic na WWW: Bojnice: Martin Hlauka.[cit ]. Dostupný pod licencí Free na WWW: Gerlachovský štít: Kristo.[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Sacherová.

13 Zdroje Rakousko Vlajka: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Znak: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Mapa Evropy: [cit ]. Dostupný pod licencí Free na WWW: maps.com/carte.php?lib=western_and_central_europe_map&num_car=13515&lang= en Grossglockner: Michael Schmid.[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Austria na WWW:   Dunaj: Omnidoom 999.[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unportedna WWW: Tyrolské Alpy: Paolo da Reggio.[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic na WWW: Neziderské jezero: Balazs Barnucz.[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unportedna WWW: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Sacherová.

14 Zdroje Německo Vlajka: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Znak: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Mapa Evropy: [cit ]. Dostupný pod licencí Free na WWW: maps.com/carte.php?lib=western_and_central_europe_map&num_car=13515&l ang=en Neuschwanstein: Softeis.[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons  Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: Zugspitze .Felix Wolf.[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons  Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: Útesy, Rujána: smial.[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Free Art na WWW: pg Labe: Christian Fischer.[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons  Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Sacherová.

15 Zdroje Polsko Vlajka: Mareklug, Wanted.[cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Znak: Zając.[cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Mapa Evropy: [cit ]. Dostupný pod licencí Free na WWW: maps.com/carte.php?lib=western_and_central_europe_map&num_car=13515&l ang=en Rysy:  Piotr Hałaczkiewicz.[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: NP Pieniny: Jerzy Opioła .[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: g Gdansk: Nikater.[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: in_Gda%C5%84sk_(Mot%C5%82awa).jpg Štětín: Nanc1.[cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Sacherová.


Stáhnout ppt "Naši sousedé Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s."

Podobné prezentace


Reklamy Google