Biotechnologie - úvod BIOTECHNOLOGIE každá technologie, která využívá živé organismy nebo jejich součásti k výrobě nebo modifikaci nějakého produktu představuje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jištění kvality technologických procesů
Advertisements

Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
M O N O S A C H A R I DY.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?

ZPRACOVÁNÍ ROPY A JEJÍ PRODUKTY
GenetickymodifikovanéorganizmyGenetickymodifikovanéorganizmy KVÍZ.
BIOTRIN, Kulatý stůl 2006 Zelené suroviny pro chemický průmysl Jaroslav Drobník presentace je ke stažení na
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
SACHARIDY.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
3.2. Kontinuální kultivace 3.3. Další varianty
Základy chemických technologií 2009 TECHNOLOGICKÉ PROCESY CHEMICKÉ PROCESY:TAKOVÉ TECHNOLOGICKÉ POSTUPY, PŘI KTERÝCH DOCHÁZÍ K CHEMICKÉ PŘEMĚNĚ SUROVINY,
technologie využití biomasy
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Sacharidy.
Metody oddělování složek směsí
Biodegradovatelné polymery
KYSELINA CITRÓNOVÁ běžně se vyskytující organická kyselina
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139.
Látkový a energetický metabolismus rostlin
Sacharidy ve výživě ryb
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Vysvětlení pojmu enzymy
Metabolismus ba kterií. – Bakterie se složením prvků zásadně neliší od ostatní živé hmoty – Stejně jako buňky rostlinné a živočišné obsahují biogenní.
MOŽNOSTI POUŽITI MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ PRO ZPRACOVÁNÍ SKLÁDKOVÝCH VÝLUHOVÝCH VOD Hlavní řešitel: Savchuk Nataliya Membrain 2013.
Metabolismus bakterií
Výroba piva nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Modelování čištění komunálních odpadních vod
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Biochemie a odpady Problémy –Ovlivnění rovnovážného stavu –Vyčerpávání zdrojů –Produkce odpadů –Možné následky – poškozování ŽP Řešení –Prevence – technologická.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Základní pojmy organické chemie
Základy chemických technologií 2014 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
Mikroorganismy v životním prostředí
Kvasinky Zbyněk Kačírek Václav Hujíček Josef Hanzl.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Suroviny pro výrobu lihu A. Škrobnaté suroviny – brambory, obilniny (havarované obilí – např. napadené plísněmi) B. Cukernaté suroviny – ovoce, cukrová.
Obor: Chemie a chemické technologie Chemik: Co se děje s hmotou při chemických reakcích? Chemický inženýr: Co se děje v aparátech, tj. reaktorech a separátorech?
Kvašení Ch_057_Přírodní látky_Kvašení Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
CUKRY = SACHARIDY.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Biotechnologie 2015 ORGANICKÉ KYSELINY Jsou obvykle syntezovány jako extracelulární metabolity. Fermentační postupy nahrazují starší izolace z přírodních.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE F.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Jištění kvality technologických procesů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Buňka  organismy Látkové složení.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
Geneticky modifikované organizmy
KVASINKY, HOUBY, PLÍSNĚ.
BIOTECHNOLOGIE každá technologie, která využívá živé organismy nebo jejich součásti k výrobě nebo modifikaci nějakého produktu představuje integrované.
Transkript prezentace:

biotechnologie - úvod BIOTECHNOLOGIE každá technologie, která využívá živé organismy nebo jejich součásti k výrobě nebo modifikaci nějakého produktu představuje integrované požití biochemie, mikrobiologie a inženýrských disciplín pro výrobu nebo modifikaci produktu podle definice technologie je to úplný soubor postupů pro průmyslovou výrobu nějakého produktu s využitím buněk živého organismu

biotechnologie - úvod Biotechnologie x chemická technologie Rozdíly:je potřebná aseptičnost (sterilita) surovin a zařízení vzhledem k využívání živých organismů používání odlišných izolačních a čistících postupů produkty jsou choulostivé na změny teploty a pH čistota musí být vysoká (farmaceutické výrobky) náklady na separaci a čistění mohou tvořit až 50% celkových výrobních nákladů Společné rysy:používání podobných až shodných postupů a zařízení, rozdíly jsou dány specifitou postupu (použití živých organismů)

biotechnologie - úvod Vývoj biotechnologií 1)Počáteční období – do pol. 19. století nejstarší postupy s empirickým využíváním divokých kultur mikroorganismů klasické fermentační technologie (pivo, víno, ocet, sýry, kyselé zelí, …) 2)Období Pasteura – 2. pol. 19. stol – 30. léta 20. stol. Louis Pasteur ( ) – otec mikrobiologie za rozkladné procesy jsou odpovědné mikroorganismy výroba ethanolu, acetonu, kyseliny octové a mléčné, biologické čištění odpadních vod

biotechnologie - úvod Vývoj biotechnologií 3)Období penicilínové – 1928 – pol. 20.století Alexandr Fleming – objev antibiotické aktivity produktů některých plísní (Penilillium) fermentační výroba antibiotik 4)Období průmyslové mikrobiologie - 2. pol 20. stol. průmyslová biotechnologická výroba aminokyselin, enzymů, vitamínů, polysacharidů, alkaloidů, ethanolu do benzínu, bioplynu 5)Období genového inženýrství – konec 20. stol – dosud využívání mikroorganismů s upravenou genetickou informací

biotechnologie - úvod Význam biotechnologií 1)Výroba potravin a nápojů: tradiční oblast uplatnění biotechnologií, 75% všech biotechnologicky vyrobených produktů 2)Výroba přírodních látek:ty látky, u kterých je chemická syntéza drahá nebo není možná a izolace z přírodních materiálů nevýhodná 3)Zužitkování biologických odpadů: náhrada fosilních paliv, výroba krmných kvasnic 4)Čištění životního prostředí: likvidace biomasy, komunálních a průmyslových odpadů, sanace kontaminace

biotechnologie - úvod Základní pojmy Prokaryota/Eukaryota:baktérie/kvasinky Rod/druh/kmen: Saccharomyces/ S. cerevisiae/ S. cerevisiae var. Pragensis – kvasinka tolerantní k vyššímu obsahu alkoholu (25%) Kultivační médium: podle nároků mikroorganismu Inokulum: kultura mikroorganismů určená k zaočkování média Aerobní/anaerobní organismus: podle nároků na kyslík Autotrofní/heterotrofní organismus:podle nároků na výživu Fototrofní/chemotrofní organismus: podle zdroje energie Auxotrofní organismus/růstová látka: k růstu je třeba vybraná látka, kterou daný organismus neumí syntetizovat Limitace: omezení růstu nedostatkem některého prvku či látky Sterilita (aseptičnost): stav bez životaschopných organismů

biotechnologie - úvod Obecné schéma biotechnologického procesu Příprava surovin Příprava kultivačního média Příprava očkovacího materiálu Vlastní proces fermentace Získání produktu

biotechnologie - úvod Příprava surovin Zdroje uhlíku pro mikroorganismus jsou obvykle také hlavním zdrojem energie sacharidy:sacharóza, glukóza, fruktóza, laktóza, surový řepný cukr, škrob, celulóza sacharidická média:melasa, sladká syrovátka, celulózové substráty, sulfitové výluhy oleje a tuky:sójový, slunečnicový, palmový, řepkový, bavlníkový, sádlo petrochemické zdroje: uhlovodíky z ropy, syntetické alkoholy, organické kyseliny

biotechnologie - úvod Příprava surovin Zdroje dusíku Amonné soli:síran amonný (NH 4 ) 2 SO 4 rozpustný ve vodě, levný chlorid amonný NH 4 Cl fosforečnan amonný (NH 4 ) 3 PO 4 Amoniak:také pro úpravu pH fermentačního média Močovina:(NH 2 ) 2 CO Čisté aminokyseliny:často se používají také jako růstové látky Komplexní zdroje: kukuřičný výluh – odpad při výrobě kukuřičného škrobu šroty a mouky – odpady při výrobě olejů sušená syrovátka kvasničný autolyzát pro speciální účely nebo laboratorní práci, jsou drahé

biotechnologie - úvod Příprava surovin Zdroje fosforu fosfor je klíčový prvek v energetickém metabolismu a je tímto limitující pro růst Fosforečnany:fosforečnan amonný (NH 4 ) 3 PO 4 je také zdroj dusíku Komplexní zdrojekukuřičný výluh mouky a šroty masové, masokostní a rybí moučky Ostatní prvky a růstové látky Stopové prvky:anorganické soli Auxotrofie:potřeba různých složitějších organických sloučenin jako růstových látek (neschopnost jejich biosyntézy)

biotechnologie - úvod Příprava kultivačního média Obsahy jednotlivých složek kultivačního média jsou navrženy podle požadavků používaného mikroorganismu. Přesné složení média je sestaveno podle výsledků laboratorních pokusů a poloprovozních zkoušek. Médium je namícháno z vody a jednotlivých složek podle příslušné receptury (součást technologického reglementu). Před vlastní fermentací se fermentační médium a veškeré zařízení musí zbavit nežádoucích mikroorganismů. Sterilace:teplem – nejčastěji filtrací – vzduch chemicky nebo zářením – jen výjimečně

biotechnologie - úvod Příprava očkovacího materiálu Výběr vhodného produkčního kmene: na základě laboratorního výzkumu Šlechtění nebo genetická manipulace: k získání optimálních produkčních vlastností Inokulum: očkovací materiál

biotechnologie - úvod Vlastnosti průmyslového mikroorganismu: 1)Stabilita:existuje v čisté kultuře, je geneticky stabilní, má známé vlastnosti 2)Schopnost kultivace: je schopen rychlého růstu ve velkém měřítku, produkuje dostatečně životaschopné reprodukční jednotky 3)Bezpečnost: není patogenní pro lidi, zvířata ani rostliny, neprodukuje nežádoucí toxické produkty 4) Ekonomika: roste v levných médiích, nemá přehnané požadavky na růstové látky, produkuje požadovaný produkt v krátkém čase, vedlejší produkty tvoří jen omezeně nebo vůbec, lehce se odstraňuje z kultivačního média, produkt je lehce izolovatelný 5) Modifikovatelnost: schopný genetické manipulace, jeho metabolismus je dobře prozkoumaný

biotechnologie - úvod Způsoby získávání nových průmyslových mikroorganismů: 1)Screening – sběr z nejrůznějšího prostředí, izolace individuálních druhů, testování vhodnosti 2)Mutace již využívaných mikroorganismů - klasické metody: záření, chemická činidla vedou k změnám genetické informace v menším rozsahu 3)Genové manipulace: rozsáhlé změny genomu vnesením cizí genetické informace (i mezidruhově) vedoucí k podstatným změnám ve spektru produkovaných látek GRAS: generally recognised as safe – mikroorganismy považované za bezpečné, není třeba testovat jejich bezpečnost při standardním způsobu kultivace

biotechnologie - úvod Vlastní proces fermentace Bioreaktor – fermentor technické zařízení, ve kterém probíhá proces fermentace. Technické řešení zajišťuje biochemické inženýrství – spojuje konstrukční a chemické inženýrství s poznatky z mikrobiologie a biochemie. Konstrukce je podobná některým reaktorům používaným v chemické technologii. Velikost: jednotky litrů (laboratorní fermentory) až metry krychlové (čistírny odpadních vod) Materiál: sklo, nerezová ocel

biotechnologie - úvod Typy fermentorů dle fází –jednofázové (obsahují kapalný substrát s rozpuštěným enzymem) –dvoufázové (kapalina x mikroorganismy) –třífázové (plyn x kapalina x mikroorganismy) –čtyřfázové (tuhý substrát x plyn x kapalina x mikroorganismy) dle doplňování živin –vsádkové - jedno naplnění –semikontinuální –kontinuální - průběžné doplňování v průběhu fermentace dle aerace –aerobní –anaerobní dle aktivní složky –enzymové (mohou být volné nebo imobilizované, tedy uchycené) –mikrobní (volné, imobilizované)

biotechnologie-úvod Druhy produktů Biomasa nakultivované mikrobiální buňky Médium Kapalné médium modifikované činností mikroorganismů během fermentace Extracelulární produkt látka přirozeně produkovaná mikroorganismem a vyloučená vně buněk Intracelulární produkt produkt mikrobiálního metabolismu zůstávající po vzniku uvnitř buněk

biotechnologie - úvod Získání produktu Biomasa vypěstované buňky mikroorganismu (baktérie, řasy, kvasinky) Příklad: Saccharomyces cerevisiae: pekařské droždí, živé kvasinky pro další použití (výroba kvasného ethanolu, biotransformace) Kultivace: za podmínek ideálních pro dělení a růst buněk Oddělení buněk:sedimentace odstřeďování filtrace Další použití: v nativním stavu nebo po vysušení (krmné droždí, přídavek do krmiva)

biotechnologie - úvod Získání produktu Prokvašené médium Produktem je fermentovaná kapalina – původní kapalné médium Součásti média jsou pozměněné činností mikroorganismů, které v něm byly kultivovány a médium obsahuje produkty činnosti mikroorganismů. Příklad: výroba piva a vína – původní kapalný substrát (mladina, mošt) obsahuje ethanol vytvořený činností kvasinek Úprava: odstranění buněk mikroorganismu a nežádoucích zákalů (filtrace), případná úprava produktu (pasterace), stáčení do obalů

biotechnologie - úvod Získání produktu Extracelulární produkt Sloučenina, kterou mikroorganismus vytvoří ze složek média a vyloučí mimo svou buňku. Produkovaná látka je normální složkou metabolismu buňky, u produkčních kmenů je někdy produkována v mnohem větším množství (následek mutace, genetické manipulace). Produkt je z fermentovaného média izolován vhodnou metodou podle jeho vlastností (destilace, krystalizace, srážení). Příklad: kyselina citronová – plíseň Aspergillus niger, izolace srážením ve formě vápenaté soli kvasný ethanol – kvasinka Saccharomyces cerevisiae, izolace destilací

biotechnologie - úvod Získání produktu Intracelulární produkt Produkovaná látka zůstává v buňkách produkčního mikroorganismu. Izolaci látky musí předcházet šetrné rozbití buněk produkčního mikroorganismu (ultrazvuk, teplotní šok, povrchově aktivní látky, drcení s brusnými materiály). Vlastní izolace produktu dále probíhá různými separačními metodami – srážení, afinitní chromatografie. Izolační metoda nesmí poškodit vlastnosti izolované látky! Důležité zejména u bioaktivních látek (léčiva). Příklad: výroba karotenoidů, vitamínu D