BRYOPHYTA. Mechorosty BRYOPHYTA - oddělení vyšších rostlin - vznik asi v devonu/karbonu - fosilie: Muscites (karbon); Sporogonites a Pallavicinites (devon)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Název Řasy Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast
Kapraďrosty (Pteridophyta) VY_32_INOVACE_3.1.Bi1.15/Li
Mechorosty (Bryophyta) VY_32_INOVACE_3.1.Bi1.14/Li
Základní kurz botaniky, fykologie a mykologie
Bryophyta UNB – botanika Cvičení 2 Bety, Jitka
Cvičení z ÚNB 2013 Eliška Vicherová Mechorosty.
MECHOROSTY.
Mechorosty (Bryophytae)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Rostliny výtrusné Mechorosty nemají pravé kořeny, stonky, listy
Autor modulu: Ing. Radim Církva
Přírodopis 6. ročník Mechorosty Bohumil Bareš.
vyšší rostliny, kormus, rodozměna, stélka, gametofyt, sporofyt
Vyšší rostliny Cormobionta
NIŽŠÍ ROSTLINY Jytka, Veronyka, Wendi By Veronyka.
ORGANISMY A SYSTÉM ŘASY A MECHOROSTY
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SYSTÉM MECHOROSTŮ
Fylogeneze rozmnožování vyšších rostlin
VÝTRUSNÉ ROSTLINY a Ryniofyty- Rhyniophyta
MECHOROSTY Stavba rostliny Tobolka s výtrusy Štět Lístky Lodyžka
63. RISK VÝTRUSNÉ ROSTLINY
Pohlavní Nepohlavní Vegetativní
MECHOROSTY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Mechorosty a kapraďorosty
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Opakování výtrusné rostliny
Vyšší výtrusné rostliny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
MECHOROSTY Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Mechorosty.
Pohlavní Nepohlavní Vegetativní
ROZMNOŽOVÁNÍ ROSTLIN Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Mechy v lesích Vladislava Zubrová.
Elektronická učebnice - II
MECHOROSTY obrázky zástupců.
RŮST A VÝVOJ ROSTLIN.
MECHOROSTY primitivní vyšší rostliny nemají pravé cévní svazky
Rhyniophyta.
MECHOROSTY Stavba rostliny Tobolka s výtrusy Štět Lístky Lodyžka
Rostliny výtrusné Mechorosty.
Mechorosty - Bryofhyta
Část vyšší rostliny Rhyniophyta - Polypodiophyta
Podříše: Nižší rostliny
MECHOROSTY = primitivní vyšší rostliny, primárně suchozemské
Podříše VYŠŠÍ ROSTLINY (CORMOBIONTA)
SYSTÉM VYŠŠÍCH VÝTRUSNÝCH ROSTLIN
Nižší rostliny (Thallobionta).
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
oddělení Bryophyta (mechorosty)
„NIŽŠÍ ROSTLINY“ ŘASY.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
MECHOROSTY Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Genetických pojmů EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Pohlavní rozmnožování rostlin 1. část – Výtrusné rostliny Číslo vzdělávacího.
BRYOPHYTA. Mechorosty BRYOPHYTA - oddělení vyšších rostlin - vznik asi v devonu/karbonu - fosilie: Muscites (karbon); Sporogonites a Pallavicinites (devon)
Mgr. Michal Střeštík M ECHOROSTY. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s.
Mechorosty Vyšší rostliny vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Mechorosty. Charakteristika suchozemské, druhotně mohou být vodní menší velikost (0,5 – 10 cm, max. 50 cm) tělo se nazývá stélka, jednoduchá pletiva,
Vyšší rostliny.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
Mechorosty.
Mechorosty.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Chlorophyceae Charophyceae Zygnematophyceae
MODULARIZACE VÝUKY EVOLUČNÍ A EKOLOGICKÉ BIOLOGIE
Rostliny.
Mechorosty.
Portál eVIM Mechorosty.
Transkript prezentace:

BRYOPHYTA

Mechorosty BRYOPHYTA - oddělení vyšších rostlin - vznik asi v devonu/karbonu - fosilie: Muscites (karbon); Sporogonites a Pallavicinites (devon) - absence kořenů a vodivých pletiv - střídání gametofytu (n) a sporofytu (2n) - pohyblivé samčí pohlavní buňky - v ČR cca druhů (z celkového počtu cca taxonů)

Teorie o vzniku a fylogenezi: zz ruduch (podobné rozmnožování, nutná voda pro oplození x absence bičíkatého stádia, různé pigmenty ) zze zelených řas (bičíkaté spermatozoidy, nutná voda pro oplození, stejné pigmenty, pyrenoid u Coleochaete stejný jako u hlevíků r. Anthoceros) zz rhyniophyt ( podobnost sporangií, velikost spor, ornamentalika spor x regresní vývoj) zz kapradin (střídání sporofytu a gametofytu a závislost sporofytu na gametofytu x regresní vývoj)

Rozmnožování zPohlavní: tvorba gamet / spor - samčí spermatozoidy (2 bičíky) - samičí vaječné buňky (nepohyblivé) * rozšiřování na velké vzdálenosti zNepohlavní: tvorba gem * posilování stávající populace OOGAMIE anteridium archegonium Tobolka a peristom GEMY PERISTOM

Životní cyklus mechorostů STŘÍDÁNÍ GAMETOFYTU A SPOROFYTU (včetně pohlavního rozmnožování) - G: začíná sporou, končí spojením pohl. b. - S: začíná zygotou, končí meiozou - doplňuje se s nepohlavním rozmnožováním pomocí GEM

ŽIVOTNÍ CYKLUS MECHOROSTŮ n 2n SPOROFYT GAMETOFYT

SYSTÉM MECHOROSTŮ Oddělení: BRYOPHYTA 2. Třída : HEPATICOPSIDA ( JÁTROVKY ) 1. Podtřída: Jungermanniidae 2. Podtřída: Marchantiidae 3. Třída :BRYOPSIDA (MECHY) 1. Podtřída: Andreaeidae 2. Podtřída: Sphagnidae 3. Podtřída: Polytrichidae 4. Podtřída: Bryidae 1. Třída: ANTHOCEROTOPSIDA ( HLEVÍKY )

Anthocerotopsida zDorziventrální plochá stélka z1 buňka = 1 velký chloroplast zdutinky ve stélce - se symbiontem (Nostoc) ztobolka bez štětu, s kolumelou, válcovitá, zelená, dozrává postupně, rozplétá se zspory + elatery zAnthoceros agrestis, Phaeoceros sp. ANTHOCEROS agrestis

Hepaticopsida zFrondózní nebo foliózní stélka z1 buňka = mnoho chloroplastů zsiličná tělíska ztobolka na hyalijním štětu, bez kolumely, kulovitá, černá, dozrává naráz, otvírá se prasknutím, často chráněna periantem (obaly) zspory + elatery zamfigastrie

Siličná tělíska Spóry a elatery

PELLIA epiphylla CHILOSCYPHUS sp. Conocephalum Mylia Trichocolea Lepidozia Marchantia polymorpha

Bryopsida zListnatá rostlinka z1 buňka = mnoho chloroplastů zžebro (někdy s lamelami) ztobolka na pevném štětu, s kolumelou, různého tvaru, v mládí zelená, dozrává naráz, otvírá se pomocí peristomu, v mládí s víčkem a čepičkou (kalyptra) zspory; bez elater ANDREAEA SPHAGNUM ATRICHUM BRYUM HYPNUM CUPRESSIFORME ORTHOTRICHUM sp. Leucobryum glaucum SPLACHNUM sp.

Ekologie: zČástečná závislost na vodním prostředí zadaptace: chlup na lístcích, hyalocysty, listové laloky, jezdivá čepel znasávání vody celým povrchem zosídlují všechny biotopy mimo moře zživé fosilie bezbarvý chlup Listový lalok Jezdivá čepel listu u r. Fissidens

Význam a využití: zŽivotní prostředí pro živočichy zpotrava - jen omezeně (bryofágové) zzadržují vodu (až 15 x než je váha sušiny) zvyužití: zejména rašeliníky: topivo, obvazivo, zahradnictví, výroba whisky, dekorace