Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Trávící soustava trávení, živiny
Trávící soustava - opakování
Trávící soustava – 1.část
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Lidský organismus - Trávicí ústrojí
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Karolína Citterbardová ročníková práce 8.třída 2011/2012
Trávicí soustava.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
48.1 Člověk – trávicí soustava
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Trávící soustava - úvod
Trávicí soustava- funkce+popis
Trávicí soustava-žaludek, střeva
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
Vnitřní ústrojí Uvnitř těla jsou vnitřní ústrojí, která zajišťují všechny životní projevy člověka. Část vnitřních ústrojí je uložena v horní dutině tělní.
Trávící soustava – 2.část
Trávicí soustava obratlovců
Opakování - trávicí soustava
Přírodopis-8. ročník Trávicí soustava 2
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Soustava trávicí - část 1.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Trávicí soustava.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Trávicí soustava I. (úvod a dutina ústní) Název sady:Přírodopis.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Trávicí soustava.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Základní škola, Jičín, Soudná 12
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
zpracovaný v rámci projektu
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr. Tereza Pasecká

Zdroj:

… TRÁVICÍ SOUSTAVA Zdroj:

Co o trávicí soustav ě možná nevíš…: potrava z bílkovin a sacharidů (maso, brambory) se v žaludku zpracovává 4 hodiny potrava z tuků (mléko, vajíčka) až 6 hodin tlusté střevo se plní 4 – 8 hodin po požití potravy stolice se tvoří 18 – 20 hodin po jídle

Jaký je úkol trávicí soustavy v našem t ě le? zpracování potravy = trávení 1) mechanicky – např. drcení a rozmělňování zuby 2) chemicky – potrava se štěpí na jednoduché látky vstřebávání živin odstraňování nestravitelných zbytků

Víš, z kterých č ástí se skládá trávicí soustava? ústní dutina hltan jícen žaludek tenké střevo tlusté střevo játra slinivka břišní Zdroj:

Ústní dutina je tvořena měkkým a tvrdým patrem, patrovými mandlemi, dásněmi, jazykem a zuby potrava se zde rozmělňuje potrava se zde smíchává se slinami Zdroj:

Zuby mléčný chrup = dětský – začíná růst ve věku 6 měsíců - okolo 6. roku se vyměňuje za chrup trvalý - má 20 zubů - 8 řezáků + 4 špičáky + 8 stoliček - zubní vzorec: 2 – 1 – 0 – 2 Zdroj: Zdroj:

Zuby trvalý chrup - ve věku 6 až 15 let nahrazuje mléčný - má 32 zubů: 8 řezáků + 4 špičáky + 8 zubů třenových + 12 stoliček - zubní vzorec: 2 – 1 – 2 – 3 Zdroj:

Jak je zub vystav ě n??? kořen - upevňuje zub v zubních jamkách krček korunka - vyčnívající část zubu - její povrch kryje sklovina (=nejtvrdší hmota v těle) - pod ní je zubovina – měkčí tkáň - uvnitř je zubní dřeň s cévami a nervy

Stavba zubu Zdroj:

Sliny vznikají ve 3 párech slinných žláz (příušní, podčelistní, podjazykové) navlhčují a rozmělňují potravu obsahují enzym ptyalin – štěpí sacharidy na jednodušší cukry jejich tvorba a množství jsou závislé na druhu přijímané potravy Zdroj:

Jazyk je svalnatý orgán obrací a posouvá potravu jeho kořen se připojuje k jazylce na jeho povrchu jsou chuťové pohárky podílí se na tvorbě řeči

Hltan je místem křížení dýchací a trávicí soustavy sousto sem přichází z ústní dutiny pomocí polykacího reflexu Zdroj:

Jícen je asi 32 cm dlouhá trubice prochází bránicí a vstupuje do žaludku potrava se posouvá peristaltickou vlnou (před soustem se trubice roztáhne, za soustem stáhne)

Žaludek je uložen v horní části břišní dutiny pod levými žebry jeho objem je cca 2 dm³ Zdroj:

Žaludek má dvě funkce: 1) mechanické trávení – potrava se pohyby žaludku rozmělňuje 2) chemické trávení – pomocí žaludečních šťáv

Žaludek žaludeční šťávy obsahují: enzym pepsin – štěpí bílkoviny kyselinu chlorovodíkovou – ničí choroboplodné zárodky, sráží mléko, rozkládá maso vnitřek žaludku je proti poškození žaludečními šťávami chráněn hlenem

Tenké st ř evo je dlouhé m, široké 3 cm probíhá zde vstřebávání živin ze zpracované potravy vstřebané živiny jsou krví vedeny do jater jeho vnitřní stěna je pokryta mikroskopickými výběžky= = klky - zvětšují plochu pro vstřebávání - je jich až 3000 na 1 cm² (plocha pro vstřebávání má i 50 m²)

Tenké st ř evo Zdroj:

Tenké st ř evo má následující části: 1) dvanáctník - vstupuje sem vývod ze žlučovodu a slinivky břišní 2) lačník 3) kyčelník – obě části jsou naskládané do kliček Zdroj:

Tlusté st ř evo je dlouhé 1,5 m, široké 7 cm začíná slepým střevem s červovitým přívěskem – může se zanítit a musí být vyoperován pokračuje tračníkem vzestupným, příčným a sestupným je zakončeno konečníkem

Tlusté st ř evo hromadí se v něm nestrávené zbytky z nestrávených zbytků se vstřebává voda (zahušťují se) žije v něm střevní mikroflóra = hnilobné a kvasné bakterie – mění nestravitelné zbytky na výkaly (150 – 500 g denně)

Játra jsou největší žlázou v těle jsou nepostradatelná (pokud selžou, člověk umírá) probíhá v nich metabolismus cukrů, tuků a bílkovin zachytávají a zneškodňují jedovaté látky vytvářejí močovinu z přebytečného dusíku

Játra tvoří se v nich žluč - rozptyluje tuky - ukládá se ve žlučníku – odtud se žlučovodem dostává do dvanáctníku - denně jí vznikne téměř 1 litr z tenkého střeva sem přichází vrátnicová žíla – vede krev se vstřebanými živinami Zdroj:

Slinivka b ř išní vylučuje enzymy, které zpracovávají bílkoviny, tuky a cukry produkuje hormon inzulin Zdroj:

Použitá literatura a zdroje: KVASNIČKOVÁ, D. a kol. Ekologický přírodopis pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. Praha : Fortuna, ČERNÍK V. – BIČÍK, V. – MARTINEC, Z. Přírodopis 3. Biologie člověka se základy etologie a genetiky. Praha : SPN, JELÍNEK, J. – ZICHÁČEK, V. Biologie pro střední školy gymnazijního typu. Olomouc : Fin publishing, NOVOTNÝ, I. – HRUŠKA, M. Biologie člověka pro gymnázia. Praha : Fortuna, ROSYPAL, S. a kol. Přehled biologie. Praha : Scientia,