Mikropočítačová technika Úvod do mikropočítačové techniky a její aplikací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řízení výtahu po AS-i sběrnici
Advertisements

™. ™ Zprovoznění zařízení a zahájení jejich řízení během několika minut.
ProBot © Ondřej Staněk.
ÚVOD DO AUTOMATIZACE.
Automatizační a měřicí technika (B-AMT)
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Elektrotechnika Automatizační technika
LabVIEW Teoretická část
Automatizační technika
Třídění PA. Kompaktní PA (KPA) -menší - měly původně pevně danou konfiguraci integrovaných modulů a byly uzavřeny v jednom pouzdře. -Pouzdro se montuje.
Ing. Soňa Orlíková Ústav automatizace a měřicí techniky FEKT VUT Brno
Základy mikroprocesorové techniky
Cvičení z NMS Rozvrh cvičení Přehled použitého hardware
Richard Lipka Katedra informatiky a výpočetní techniky Fakulta aplikovaných věd Západočeská univerzita, Plzeň 1.
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Automatizační technika Programovatelné automaty – technické vybavení (EL52) Ing. Zuzana.
TEP Charakteristika ATmega č.2. Charakteristika ATmega Téma Charakteristika ATmega TEP Předmět TEP Juránek Leoš Ing. Autor Juránek Leoš Ing. TEP.
Jak pracuje počítač vstupní a výstupní zařízení počítače
= monolitický integrovaný obvod obsahující kompletní mikropočítač
Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Písek, Karla Čapka 402 Střední průmyslová škola Vyšší odborná škola Bankovní institut vysoká škola, a.s.
Čidlo robotického vidění SOŠ a VOŠ, COP Sezimovo Ústí II, Českobudějovicka 421 Autor: Pavel Nácal Třída: ET4B Rok:2007/2008 Obor:Elektrotechnika – počítačové.
Výukový program: Mechanik - elektrotechnik Název programu: Číslicová technika - mikroprocesory III. ročník Mikrořadiče Vypracoval: Vlastimil Vlček Projekt.
Ústav automatizace a měřicí techniky
Popis obvodu 8051 David Rozlílek ME4B.
Tato prezentace byla vytvořena
Technické prostředky PLC OB21-OP-EL-AUT-KRA-M Ing. Petr Krajča.
D S P V D I A G N O S T I C E A Ř Í Z E N Í AUTOR : Ing. Zdeněk Macháček PROJEKT : Digitální signálové procesory v diagnostice a řízení.
Ovládací jednotka zkušební stanice NC108
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Procesor Renesas H8S/2633F.
Sestava počítače Do sestavy počítače patří všechny vnitřní i vnější části počítače včetně příslušenství. 
Typy systémů CAT / CAME (Computer Aided Technology / Measurement) vybrané typické úlohy pro počítačové měření a řízení: Process Control - aktivní zpětnovazební.
Experimentální metody (qem)
Mikroprocesor.
Doc. Ing. Ivan Mazůrek, CSc kancelář: budova B1/112 telefon: Teorie spolehlivosti (xts)
Rozšiřující deska pro 56F8023. Blokové schéma rozšiřující desky.
Programovatelné automaty Popis PLC 02
Digitální signálový procesor (DSP) Digitální signálový kontrolér (DSC) Blokové schéma mikroprocesroru.
Příklady použití systému s procesorem. Procesorová technika se využívá v mnoha oblastech jako na příklad : Výpočetní technika  počítače  řízení inteligentních.
A PLIKACE OZE NA SPŠ A VOŠ, P ÍSEK, K ARLA Č APKA 402 Ing. Jiří Uhlík Ing. Miroslav Paul.
Studijní obor AUTOMATIZACE a ŘÍDICÍ TECHNIKA Bc.Ing. Bc. a navazujícího Ing. studijního programu Chemické a procesní inženýrství PROČ? Automatizace a řídicí.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Diagnostika řídících jednotek II. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Jednočipové počítače v robotických systémech Vypracoval: Ing. Jaroslav Chlubný Kód prezentace: OPVK-TBdV-AUTOROB-ME-3-JCP-JCH-001 Technologie budoucnosti.
Katedra řídicí techniky FEL ČVUT1 11. přednáška. Katedra řídicí techniky FEL ČVUT2 Diskrétní regulační obvod Předpoklad: v okamžiku, kdy se na vstup číslicového.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Kamerový systém Výjezdní zasedání UISLednice, 23. – Bc. Martin Pokorný Sekce centrálních aplikací Vývojový tým Univerzitního informačního.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Informační a komunikační technologie 5. Co je to počítač, jeho využití Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Snímače v motorových vozidlech I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Základní pojmy v automatizační technice
Online testování subsystémů pro automobilový průmysl
Programování mikropočítačů Platforma Arduino
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vývojový kit Freescale M68EVB908GB60
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Víra v České republice – žije se nám bez víry lépe?
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
PLC –vnitřní struktura II.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Mikropočítač Vnitřní struktura 2
Informační a komunikační technologie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Přenosové soustavy Autor: Pszczółka Tomáš VY_32_INOVACE_pszczolka_
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Číslicové měřící přístroje
Transkript prezentace:

Mikropočítačová technika Úvod do mikropočítačové techniky a její aplikací

Úvod Co je mikropočítač? Jednočipový mikropočítač je elektronický obvod vysoké integrace, který se typicky skládá z následujících komponent: Centrální procesní jednotka (CPU) Operační paměť RAM Programová paměť FLASH Časovače A/D převodník Komunikační rozhraní

Vnitřní struktura mikropočítače CPU FLASHRAM Hodinový generátor Časovač A/D převodník Komunikační rozhraní (SCI, SPI, …) Digitální I/O rozhraní Vnitřní sběrnice (datová, adresová, řídicí) Analogové vstupy Řídicí a datové signály sériových rozhraní PWM, IC, OC Digitální vstupy a výstupy

Aplikace mikropočítačů Měřící a regulační technika Číslicové řízení strojů Roboty a manipulátory Automobilový průmysl Spotřební elektronika Komunikační zařízení Pokladny, bankomaty, prodej jízdenek Hračky a mnoho dalších aplikací.

Aplikace mikropočítačů Měřící a regulační technika Inteligentní (Smart) senzory Snímač, převodník na unifikovaný signál, vyhodnocovací mikropočítač a standardní digitální komunikační rozhraní v kompaktním embedded systému. Přednosti: Automatická kalibrace Vnitřní diagnostika správné funkce Přepočet na jednotky měřené veličiny Filtrace naměřených údajů Komunikace prostřednictvím digitálního rozhraní (RS485, RS232, CAN, Ethernet, …)

Aplikace mikropočítačů Automobilový průmysl Řídicí jednotky motorů Řízení zapalování a vstřikování paliva Vyhodnocování polohy škrtící klapky, aktuálních otáček, bohatosti směsi (lambda sonda) Funkce imobilizéru Diagnostika Automatické klimatizační jednotky Asistenční systémy ABS, ESP Motorické stahování oken a další systémy

Aplikace mikropočítačů Spotřební elektronika, bílá technika Prakticky veškeré elektronické výrobky s určitou vnitřní úrovní „inteligence“. Automatické pračky Moderní mikrovlnné trouby Klimatizace Zabezpečovací systémy Audio a video technika Dálkové ovladače Počítačové periferie a mnoho dalších zařízení

Programování mikropočítačů Pro vývoj mikropočítačových aplikací je nezbytné následující vybavení: Mikropočítačový vývojový kit osazený požadovaným typem mikropočítače nebo univerzální programátor Počítač s nainstalovaným vývojovým prostředím pro tvorbu aplikací Mikropočítačová laboratoř je vybavena kity Freescale s 8 bitovými CPU Vývoj aplikací v prostředí CodeWarrior IDE (podpora jazyka symbolických adres, C, C++ a nástroj Processor Expert) Zavádění programu prostřednictvím sériového rozhraní, BDM nebo USB