Středověké městské právo Privilegium vydané Karlem IV. pro Moravskou Ostravu, kterým přiznal městu právo na konání výročního trhu Obr. 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

STŘEDOVĚKÁ MĚSTA V 11.a 12.století města nabývají na významu, důležitá ekonomická, kulturní a politická role Měšťané (obyvatelé měst) – různá práva a privilegia.
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-52 Anotace
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Základní pojmy celnictví
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Středověká vesnice Kdy vznikla vesnice, ve které bydlíte?
ČEŠTÍ PANOVNÍCI V 11. A 12. STOLETÍ
Egyptské pyramidy.
Středověká Města Šárka Papoušková 2.B.
Vznik měst a jejich význam
Vznik měst Městská správa v Lounech
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Vznik měst a jejich význam
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
PO STOPÁCH KARLA IV. ŠKOLNÍ PROJEKT 4. B –
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vrcholném středověku a jeho charakteristice.
ZEMĚDĚLSTVÍ ve vrcholném středověku
Všeználek vypravuje o středověku.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Vrcholný středověk SPOLEČNOST.
Středověká města Města = místa příhodná k obchodování, podnikání, usídlení - v Čechách a na Moravě byla zakládána od 13. století - vznikala na - křižovatkách.
Města ve středověku Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, první ročník Kapitoly z českých a světových dějin Rozvinutý středověk - města Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
VY_12_INOVACE_85 Pro žáky 7. ročníku Člověk a společnost – Dějepis – Křesťanství a středověká Evropa Prosinec 2011 Mgr. Regina Kokešová.
Archeologie na Uničovsku po roce 1945
SPOLEČNOST VRCHOLNÉHO A RANÉHO STŘEDOVĚKU
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-51 Anotace
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
KNÍŽECÍ DRUŽINA A ŠLECHTA
Český stát za vlády Lucemburků
Statutární město Opava
PRAMENY SOUKROMÉHO PRÁVA. Kodexy  = zákoníky  Občan zákoník, OZ č. 40/1964 Sb.  Zákoník práce, ZP č. 65/1966 Sb.  Obchodní zákoník č. 513/1991 Sb.
České právní dějiny Ladislav Vojáček
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Středověké městské právo
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o životě v středověkém městě a městských právech. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_19.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Rostoucí úloha středověkých měst TÉMATICKÝ.
Anotace Žáci pomocí prezentace se seznamují se státními symboly. Učí se je pojmenovávat i popisovat. Aktivně odpovídají na otázky označené v prezentaci.
Trestní právo procesní Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva.
Správní trestání I..
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Druh učebního materiálu
Česká republika Členění státního území ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
České země po nástupu Habsburků
AUTOR: Marcela Kaderová
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název vzdělávacího materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STŘEDOVĚKÝ VENKOV A MĚSTO
Jak se žilo ve vrcholném středověku?
Středověká města Města = místa příhodná k obchodování, podnikání, usídlení - v Čechách a na Moravě byla zakládána od 13. století - vznikala na - křižovatkách.
Karel IV. OTEC VLASTI
ROZKVĚT ANTICKÉHO ŘECKA
Ekonomika Clo a celní politika 4. Ing. Miroslava Farmačková
Česká republika Členění státního území ČR.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Středověké městské právo
9.Vrcholný a pozdní středověk
4. hodina Systém práva 1. M Plán hodiny: Systém práva
Křesťanství a středověká Evropa
Transkript prezentace:

Středověké městské právo Privilegium vydané Karlem IV. pro Moravskou Ostravu, kterým přiznal městu právo na konání výročního trhu Obr. 1

Obecně: Městské právo – soubor práv; vztah středověkého města k panovníkovi Městské právo, zemské právo, církevní právo Práva se týkala: 1) správního zřízení města 2) možností trestních a procesních pravomocí 3) osobní svobody obyvatel, apod. Město vlastnící městské právo – považováno za institucionální Městské právo – městům – záruku rozvoje, … – osadám – hospodářské a obchodní znevýhodnění Města – hospodářská centra pro své okolí

Počátky: Vznik – v průběhu 13. století První městská práva – z práva kolonistů Základem práva – privilegium (privilegia) – uděleno panovníkem, mělo určité úkoly, např. : o Vymezit „životní prostor“– týkalo se výkonu soudní pravomoci a rozsahu samosprávy, … Do 16. století – neexistence jednotného městského práva Vznik tzv. „rodin městského práva“; „městské mateřské právo“; práva v dalších městech, … * Privilegia – výsada/výsadní právo * Městská privilegia – výsady používající město – udělována za zásluhy, např. práva: várečné, trhové, mílové a další

Právní okruhy na území českého středověkého státu: S magdeburským městským právem (např. Uničov) S norimberským městským právem (např. Cheb) S hlubčickým městským právem; vycházelo z magdeburského m. práva (např. Hranice) S uničovským městským právem; vycházelo z magdeburského m. práva (např. Jevíčko) S opavským městským právem; vycházelo z magdeburského m. práva (např. Brušperk) S olomouckým městským právem; vycházelo z magdeburského m. práva (např. Hranice) S jihlavským městským právem; vycházelo z jihoněmeckého právního okruhu (např. Chrudim) S brněnským městským právem; vycházelo z m. práv Vídně a Enže (např. Uherské Hradiště) S pražským městským právem, tj. právem Starého Města pražského

Obvyklé součásti městských práv v českých zemích: Městská privilegia (výsady): 1) Právo trhu: Právo konat trh Podmínky prodeje a nákupu Tresty za nedodržení pravidel 2) Právo várečné: Právo vařit pivo Vznikaly právovárečné domy

Obr. 2 Právo trhové, várečné

3) Právo mílové: Právo brání řemeslnické konkurenci, vzniku živností… V okolí jedné míle od města – žádná určitá řemeslná či jiná blíže specifikovaná činnost Chránilo městské hospodářství od konkurence Nejstarší forma mílového práva – zákaz provozování krčem v okolí města Výjimku tvořili kováři 4) Právo samosprávy: Právo postavit si radnici Právo volit své zástupce

5) Právo hradební: Vojenský význam Opevnění a vlastní vojsko 6) Právo hrdelní: Pravomoc odsuzovat k trestu smrti 1337 – Jan Lucemburský – několik listin – udělil městům hrdelní pravomoci Královská města – samostatné soudy Představitelem hrdelního soudnictví – městská rada – obecné právní předpisy a vrchnostenské instrukce

Právo hradební − Nymburk Obr. 3

Právo hrdelní Obr. 4

7) Právo horní: Právo těžit kovy Potřeba regulace vztahů (na našem území) České horní právo je prvním psaným právem svého druhu v celé střední Evropě 8) Právo skladu: Kupci − projíždějící městem disponujícím tímto právem − povinnost nabídnout své zboží měšťanům Výsada udělována pouze významnějším městům − na hraničních přechodech, na křižovatkách významných obchodních cest Povinnost skladu − z počátku se vztahovala na určité komodity, na obchodníky − postupně rozšířeno na všechno zboží Různá byla i lhůta skladu a nabízení k prodeji

Právo horní Obr. 5

9) Celní právo: Začátkem středověku – vybírání cel – vyhrazeno králi V Čechách – výběrem pověřeni zvláštní úředníci – celníci Přelom 12. a 13. století – zastavení nebo osobního osvobození od cla na různé teritoriální vládce, obchodníky a města Cla již nebyla vybírána na existujících celních stanovištích Celně oprávněnému náleží clo v každém případě – vznik pojmů ochranné clo, celní území 10) Právo mít erb: Zpočátku nebylo vyhrazeno Od pozdního středověku – udělováno pouze panovníkům Užívání znaku – součástí městských privilegií Privilegium udělující znak – privilegiem znakovým

Právo mít erb Obr. 6 Obr. 7

Otázky: 1) Co je městské právo a co vymezovalo? 2) Popiš počátky městského práva. 3) Uveď některé z tzv. právních okruhů na území českého středověkého státu. 4) Charakterizuj právo: a) trhu b) várečné c) mílové d) samosprávy e) hradební f) hrdelní g) horní h) skladu ch) celní i) na erb