Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření3. 7. 2013 RočníkPrvní ročník gymnázia Stručný obsahSeznámení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BOHOVÉ OLYMPU dějepis.
Advertisements

ŘEČTÍ BOHOVÉ.
Řecká mytologie Filosofie jako protiklad mýtického výkladu světa Základní rysy řecké mytologie Nejdůležitější bohové řeckého panteonu.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Téma: STAROVEKÉ ŘECKO 1 Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Helada a Helénové Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 3/2012 Anotace:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.3 Slova souzna č ná a protikladná Název sady: Č eský jazyk 4. ro.
Pravopis ů, ú Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření RočníkNižší.
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: kultura, školství, náboženství Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 6/2012.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
PLYNNÉ PLANETY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_32.
Řečtí a římští bohové Vytvořila: Kamila Obršlíková Datum: Třída: 5.A GVM.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Ing. Jaromír Šmíd Název : VY_32_INOVACE_01_Počátky.
VY_32_INOVACE_Lul_I_09 Poslední Přemyslovci I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Přísloví a rčení Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Dějepis 6. ročníku.  Název: Dějepis 6.ročníku – Člověk dnešního typu  Šablona: III/2  Číslo: 67  Autor: Mgr. Soňa Blažková  ZŠ Choltice „ Učíme se.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace,
Pravopisná hlídka Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření
VY__III/2__INOVACE__04 Český jazyk PODSTATNÁ JMÉNA.
Mnohočleny Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Matematika – výrazy s proměnnými Datum vytvoření
Věty o shodnosti trojúhelníků
Autor: Mgr. Božena Andrašková
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Název vzdělávacího materiálu
Podstatná jména hromadná, pomnožná, látková
Portrét podle Jan van Eycka
Nervová soustava vyšších obratlovců
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název vzdělávacího materiálu
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
Mýty a pověsti Tematická oblast
RUDOLF II..
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Název vzdělávacího materiálu
El Monasterio construido encima de un volcán
Název vzdělávacího materiálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Starověké Řecko – Řecká vzdělanost a věda DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výtvarné umění starověkého Egypta
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.10 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.10_recke_myty Název: Řecké.
Dělení mnohočlenů jednočlenem
Žít svůj život naplno.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Dělení lomených výrazů
Výtvarné umění starověkého Egypta
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_CERTOVSKE_RYMOVANI Název materiálu:
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_20_STAROVĚK - ŘECKO
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
EU_32_sada 2_04_PV_Sluneční soustava_Duch
Nový vývoj Řecka.
Kultura ve starověkém Řecku
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
KULTURA ANTICKÉho ŘECKa
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_35_ČJ4
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
ŘECKÁ MYTOLOGIE.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Transkript prezentace:

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník gymnázia Stručný obsahSeznámení s nejvýznamnějšími bohy řecké a římské mytologie Způsob využitíVýklad o bozích je doplněn otázkami. Na závěr je materiál (snímky 22, 24, 26 a 27) k zopakování, který je možné vytisknout a použít i jako pracovní list. AutorMgr. Martina Svízelová KódVY_32_INOVACE_16_CSVI20

 Náboženství mělo pro starověk velký význam.  Řekové i Římané věřili ve více bohů, tomuto způsobu říkáme polyteismus.  Kromě velkých božstev jako například Héry uctívali i domácí bůžky, ochránce domácího krbu a rodiny.  V mnoha dílech řecké i římské literatury bohové vystupují a hrají důležitou roli. Jak je správně 2. pád č. j. od jména ZEUS? Bez DIA.

ZEUS Byl bůh nebes a vládce bohů. V římské mytologii nese jméno Iuppiter. Jeho zbraní byl blesk, ptákem orel a stromem dub. Ačkoli byl ženat s Hérou, z jeho románků s četnými bohyněmi a jinými ženami byla počata spousta známých i méně známých dětí. Kde vládl? Na Olympu.

HÉRA Sestra a Diova žena. Byla uctívána jako královna nebe a bohyně manželství a rodinného života. V Římě je nazývána Iuno.

DEMETER V řecké mytologii je dcerou Titána Krona a jeho manželky a sestry Rhey, tedy sestra Dia. Je bohyní plodnosti země a rolnictví. Jejím římským protějškem je Ceres.

POSEIDON Poseidon je starořeckým bohem moře a vodního živlu. Je to syn Kronův a Rhein, ale hned po narození byl svým otcem pozřen stejně jako jeho bratři a sestry, kromě nejmladšího Dia. Když Zeus dospěl, donutil otce všechny děti vyvrhnout. Poseidón dostal od Kyklopů trojzubec, který se stal jeho nástrojem a zbraní, sloužil mu k rozpoutání bouří a zemětřesení. Obdobou v římském náboženství je Neptunus. Čeho je Poseidon bůh?

HEFAISTOS Je syn Dia a Héry. V řecké mytologii byl bohem ohně a kovářství. Jeho římský ekvivalent je Vulkán (latinsky Vulcanus). Hefaistos byl po narození ošklivý a slabý. Vlastní matka ho pro jeho nedokonalost svrhla z Olympu. Jaký je jeho atribut? Kovadlina.

APOLLON Byl synem Dia a Leto, dvojčetem Artemis. Apollon byl bohem slunce, světla, umění, věštby a lékařství. I on sám ovládal mistrně hru na lyru a lukostřelbu. V římské mytologii nese jméno Apollo.

AFRODITA Afrodita byla bohyně lásky a krásy. Byla zrozena z mořské pěny. Jejím stromem byla myrta a posvátnými ptáky holub, labuť a vrabec. Jejím manželem byl bůh Hefaistos. V Římě nese jméno Venuše. Věděli byste, kdo je autorem tohoto obrazu a jak se dílo jmenuje? Sandro Botticelli - Zrození Venuše.

ATHÉNA Byla dcerou Dia. Athéna představuje bohyni moudrosti, řemesel, spravedlnosti a rozvážně vedené války. Je zobrazována s přilbou a kopím, jejím zvířetem je sova. V Římě se jí říká Minerva.

ARES Byl synem boha Dia a Héry. Představuje boha zuřivé války a válečné vřavy. Jeho milenkou byla bohyně krásy a lásky Afrodita. Římským ekvivalentem je Mars.

Syn boha války Area a bohyně lásky a krásy Afrodity. Je to bůh lásky a sama láska. Byl uctívaný též jako božstvo úrody. V římské mytologii nese jméno Amor nebo Cupid. Jak si představujete Erota?

DIONÝSOS V řecké mytologii je synem nejvyššího boha Dia a jeho milenky Semely. Je bohem vína a nespoutaného veselí. Původně byl i bohem úrody a plodnosti. V Římě je pojmenován jako Bacchus nebo Dionysus. Poznáš podle obrázku Dionýsovy atributy? Vinná réva, pohár, břečťan ve vlasech.

PERSEFONA Byla dcerou nejvyššího boha Dia a bohyně Demetry. Manželka vládce podsvětí Háda. Latinsky Proserpina.

HÁDES Latinsky Pluto, bůh podsvětí. Je nejstarším synem Titána Krona a Rhey, bratr Dia. Po narození ho Kronos pozřel, protože se bál, že ho některý ze synů zbaví vlády. Hádovi po dělení světa připadla říše mrtvých. Hádes unesl do podsvětí Persefonu a učinil z ní svou manželku a spoluvládkyni říše mrtvých. Z obětních zvířat měl nejraději černé ovce. Ze stromů mu byl zasvěcen cypřiš a z květin narcis. Co je to za zvíře u nohou Háda? Trojhlavý pes Kerberos, strážce vstupu do podsvětí.

ARTEMIS Byla dcerou Dia a Leto, sestrou Apollona. Je bohyně lovu a měsíce. Vystupuje také jako ochránkyně lesů a divoké zvěře. Římskou obdobou je Diana. Co Artemis nese na zádech? Jako správná lovkyně toulec s šípy.

NIKE Je v řecké mytologii bohyně vítězství. Její matkou je Styx (nenávist) a otcem Pallas (boj). Centrem kultu bohyně Nike byl chrám na Akropoli v Athénách. V Římě je její obdobou Victoria. Nepřipomíná vám logo významné americké firmy? Logo představuje křídlo řecké bohyně vítězství.

 Zeus…………  ………..Ceres  Artemis…….  ………...Neptunus  ………….Mars  Héra………….  Athéna………  Afrodita ………….  Hádes……..  ………………Bacchus  …………..Vulcanus  Nike……….  Eros………….

 Zeus - IUPPITER  DEMETER - Ceres  Artemis- DIANA  POSEIDON - Neptunus  ARES - Mars  Héra - IUNO  Athéna - MINERVA  Afrodita - VENUŠE  Hádes - PLUTO  DIONÝSOS - Bacchus  HEFAISTOS - Vulcanus  Nike - VICTORIA  Eros - AMOR, CUPID

 Byla Minerva zobrazována s oštěpem, štítem a s přilbou na hlavě?  Posvátným ptákem bohyně Junony byl holub?  Byla Artemis bohyní moudrosti?  Stala se Proserpina manželkou Vulkána?  Léčí Apollon nemocné lidi?  Přiřkl Paris vítězství ve sporu o krásu bohyni Héře?

 Byla Minerva zobrazována s oštěpem, štítem a s přilbou na hlavě? ANO  Posvátným ptákem bohyně Junony byl holub? ANO  Byla Artemis bohyní moudrosti? NE - ZVÍŘAT A LOVU  Stala se Proserpina manželkou Vulkána? ANO  Léčí Apollon nemocné lidi? ANO  Přiřkl Paris vítězství ve sporu o krásu bohyni Héře? NE - AFRODITĚ

 Z lásky k ženám bral____ na sebe všelijaké podoby: kvůli Ledě se stal labutí.  Utkal se s hadem, který střežil delfskou věštírnu, a vedl sbor Múz.  Z Diovy lebky vyskočila v plné zbroji a její oblíbený pták – sova usedl na trůn.  Dával tryskat pramenům, ale také rozpoutával zemětřesení.Říkali mu zemětřas.

 Tartaros a podsvětí splynuly v jednu podzemní říši zemřelých, kde vládl nelítostný____.  ____zosobňovala mízu země a zajišťovala klíčení obilí.  Jeho kult byl velmi oblíbený taškáři a milovníky vína.  S pomocí jedné z bohyň vyvázl Odysseus z mnohých nebezpečí.

 Z lásky k ženám bral ZEUS na sebe všelijaké podoby: kvůli Ledě se stal labutí.  Utkal se s hadem, který střežil delfskou věštírnu, a vedl sbor Múz. APOLLON  Z Diovy lebky vyskočila v plné zbroji a její oblíbený pták – sova usedl na trůn. ATHÉNA  Dával tryskat pramenům, ale také rozpoutával zemětřesení.Říkali mu zemětřas. POSEIDON

 Tartaros a podsvětí splynuly v jednu podzemní říši zemřelých, kde vládl nelítostný HÁDES.  DEMETER zosobňovala mízu země a zajišťovala klíčení obilí.  Jeho kult byl velmi oblíbený taškáři a milovníky vína.DIONÝSOS  S pomocí jedné z bohyň vyvázl Odysseus z mnohých nebezpečí. ATHÉNA

 Zeus:  Hera:  Démétér:  Poseidón:  Apollón:  Venuše: _Google_Art_Project_-_edited.jpg  Minerva: Copenhagen.jpg?uselang=cs  Arés:  Amor: Cupid_Psyche_end.jpg?uselang=cs  Dionýsos: Varese_%28M._Prado%29_01.jpg  Hádés:  Persefóna: TheReturnofPerspephone%281891%29.jpg  Diana:  Niké:  Nike:  ESTIN,C. A LAPORTE, H. Kniha o mytologii starého Řecka a Říma. 1. vyd. Praha: Albatros, ISBN