Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
P ODPORA TRANSFORMACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Ivana Příhonská Praha /
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Azylové domy. poskytují pobytové služby na přechodnou dobu osobám v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Závěrečná konference: „ INDIVIDUÁLNÍHO PROJEKTU MĚSTA CHEBU NA ZMĚNU SITUACE SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH OBYVATEL MĚSTA, ZEJMÉNA OBYVATEL SÍDLIŠTĚ ZLATÝ VRCH“
Mgr. Aleš Adamec vedoucí Domova Pístina závěrečná konference Už nechci v kleci! 20. – , Ústí nad Labem.
Nízkoprahový klub BAN! Chválit a povzbuzovat dítě je stokrát účinnější než hrozit a trestat. Orison Swett Marden.
Magdaléna Štochlová, Aleš Lang 11. září 2013 Komunitní služby v oblasti bydlení.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Mgr. Břetislav Košťál, DiS. ambasador projektu "Na vlastní kůži" Deinstitucionalizace a reforma péče o duševní zdraví v ČR Konference Na vlastní kůži 19.4.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Domov pro osoby se zdravotním postižením Všebo ř ice Z ř izovatel: Ústecký kraj Adresa: Pod Vodojemem 312/3C, Ústí nad Labem Vznik: v roce 1995.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
FINANČNÍ ZABEZPEČENÍ PODMÍNEK PRO ČINNOST ASISTENTŮ PEDAGOGA.
Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR.
Sekce pro školy a neziskovky Gabriela Kaločová
Individuální domácnosti v bytech -zkušenosti, komplikace, situace a Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 20. března 2012.
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Informační a poradenské centrum ZČU
Dětský domov a Základní škola Liptál
Plánování rozvoje sociálních služeb Ústecký kraj
Projekt CESTA KE ZMĚNĚ Registrační číslo: CZ /0.0/0.0/16_053/
Mikrojesle PhDr. Eva Ferrarová, Ph.D. Praha,
Seminář Evaluace poskytovatelů „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z.
MANUÁL VÝPOČTU JEDNOTKY SOCIÁLNÍ SLUŽBY pomocný materiál pro vyplnění
Úřad práce České republiky
Spolupráce obce a ÚP ČR v Litvínově v SVL
Místní programy sociálního začleňování – oblast bydlení
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
„IOP – šance pro váš rozvoj“
Centrum ÁČKO, p.o. Valašské Meziříčí
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Závěrečná konference Zlín,
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Podání žádosti o dotaci na rok 2018
Základní informace o poskytovateli
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Příspěvek na konferenci
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Koordinátor podpory (terénní sociální pracovnice) v ORP Mělník
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Propagace FZS TUL a jejich stávajících i nově akreditovaných oborů
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
„Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v Moravskoslezském kraji II“, reg. č. CZ.1.04/3.1.00/A ZÁVĚREČNÁ KONFERENCE Ostrava.
Mapování regionální potřebnosti seniorských služeb a podpory
Klíčové aktivity projektu
Online databáze pro ohrožené rodiny a děti v ORP Chrudim SÍŤ POMOCI A PODPORY na Chrudimsku V RÁMCI PROJEKTU EFEKTIVNÍ ŘÍZENÍ SÍTĚ SLUŽEB PRO OHROŽENÉ.
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Život bez střeva , Praha.
Projekt CESTA KE ZMĚNĚ II
- ČESKY SEVER Sociální podnik a OPZ •.
Zákoník práce 2 – Vznik a zánik pracovního poměru
Transkript prezentace:

Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státním rozpočtem České republiky. 1 Zkušenosti z transformace pobytových sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Lukáš Spurný Zámek Nová Horka, p. o.

Zámek Nová Horka, příspěvková organizace Nová Horka 22, Studénka Poskytované služby: - Domov pro osoby se zdravotním postižením - Chráněné bydlení

Historie ústavu -Nejdříve určen pro děti, pak pro seniory -Historie sahá do roku 1945

Od roku 1964 na zámku žily mentálně postižené dospělé ženy. - Historická budova potřebovala neustálou údržbu a modernizaci. - Kapacita zařízení byla ještě v roce 1989 sto obyvatel.

- V roce 1993 došlo k osamostatnění ústavu, jeho chod probíhal v nových podmínkách - Obyvatelky trávily část dne v několika aktivizačních místnostech

Od roku 2008 začíná proces transformace Hlavní cíle Hlavní cíle podpora lidí se zdravotním postižením, vytváření podmínek pro pomoc vést běžný život Impuls zřizovatele pro všechny zřizované organizace ústavního typu, konkrétní opatřeníImpuls zřizovatele pro všechny zřizované organizace ústavního typu, konkrétní opatření Díky transformaci dochází k plynulému přechodu od ústavních k domáckým podmínkám.

Opatření pro Zámek Nová Horka, p. o. Na zámku se nebudou poskytovat sociální služby Na zámku se nebudou poskytovat sociální služby Zastavuje se přijímání nových žadatelů na zámek Zastavuje se přijímání nových žadatelů na zámek Služby ChB budou poskytovány v jiných objektech Služby ChB budou poskytovány v jiných objektech Hledání vhodných objektů dle kritérií běžného bydlení Hledání vhodných objektů dle kritérií běžného bydlení

Příprava a důležité kroky Analýza potřeb klientů Transformační tým (fungující) Hledání objektů, bytů Externí podpora, plánování v týmu, transformační plán Spolupráce a vzájemná důvěra se zřizovatelem, úředníky Nácviky samostatnosti Týdenní pobyty v Lichnově Využívání běžných a návazných služeb v okolních obcích Spolupráce s rodinou Spolupráce s jinými poskytovateli

Co je za námi? 1. fáze transformace odchody uživatelů mimo organizaci, nové chráněné bydlení v Novém Jičíně 2. fáze transformace nová chráněné bydlení v Sedlnicích a v Kopřivnici

Co probíhá? 3. fáze transformace (závěrečná) nové DOZP ve Studénce a zároveň opuštění objektu zámku

Personální změny v transformaci Zhruba stejný počet pracovníků teď jako v roce 2007 Poměr PPP / provozní prac. se změnil ze 45/55 % na 80/20 % Změny pracovních pozic byly dlouho plánované (kuchařky, uklízečky, pradleny, zdravotní sestry, …) Možnost rekvalifikací Zajištění informací, vzdělávání, stáží, exkurzí, supervizí, konzultací, otevřených diskusí, zapojení do rozhodování… Předpokladem (podmínkou) pro setrvání v organizaci bylo přijetí transformačních změn a změn v přístupu ke klientům

Přínosy transformace? Pro klienty nové role, možnosti, cíle, sebevědomí, životní posun u každého, … Pro pracovníky individuální práce s klientem, stejně těžká práce, ale s nějakým smyslem, nové možnosti řešení (větší výplatu nebo více volna pracovníkům transformace nemusí přinášet)

Co nás čeká? Práce s kvalitou Stálé odstraňování institucionálních prvků Rozšíření možností směrem do běžných bytů Možnost zaměření některých nových služeb na jinou cílovou skupinu …

Děkuji za pozornost... Mgr. Lukáš Spurný