Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/02.0010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kateřina Platilová Michaela Canóová 1. D 2007
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
CHARAKTERISTIKA ·     je seznam nabízených pokrmů a příloh;   ·     svým vzhledem a obsahem reprezentuje provozovnu;       je reklamním a propagačním prostředkem.
LÉČIVÉ ROSTLINY. ZAJÍMAVOSTI Je taková rostlina, která svými obsahovanými látkami. Příznivě ovlivňuje stav organizmu. Metoda užívající k léčivých rostlin.
LÉČIVÉ BYLINY v naší zahradě
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Hana a Petr Ulrychovi Použití třezalky je velmi rozsáhlé: působí antibioticky, čistí krev, má účinky protizánětlivé, dobře působí na ekzémy, odstraňuje.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17
Petržel Petroselinum crispum.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Brokolice Brokolice je jednou z odrůd květáku ale na rozdíl od květáku, který má bílé růžice květenství, má brokolice růžici zelenou nebo fialovou.Je to.
Třída DVOUDĚLOŽNÉ rostliny -
Hana a Petr Ulrychovi Použití třezalky je velmi rozsáhlé: působí antibioticky, čistí krev, má účinky protizánětlivé, dobře působí.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Vybrané čeledi dvouděložných rostlin II.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Hospodářsky významné rostliny - koření
STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI CIZINCŮ
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Teplé omáčky Číslo DUM: VY_52_INOVACE_125_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
Hluchavkovité (Lamiaceae)
Brukvovité.
MATEŘÍDOUŠKA OBECNÁ Thymus serpyllum
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: HLUCHAVKOVITÉ
Omáčky Základy omáček Zahuštění omáček Ochucení omáček
Vaření živočišných potravin
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
KOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
KOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Koření a další dochucovadla
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
BYLINKY aromatická (kořeninová) zelenina
Omáčky.
Koření.
Zdravý životní styl Vytvořila: Michaela Ryšánková.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_517 Ročník: 2.
CHARČO PANÍ MANČO (Paní Man č o) 24/05/15 | Recept | GruzieGruzie
BYLINKY. MEDUŇKA (čeleď hluchavkovité) vytrvalá listy vonní po citronu východní středozemí, Malá Asie použití: čaj, koření navozuje klid – dobrý spánek,
Kouzlo bylinek:. Vratič obecný: Účinky: antibiotické protirevmatické odpuzuje hmyz Sběr: nať, květ Příklady použití: Mast-na nehojící se rány jako antibiotikum.
BYLINKY. MEDUŇKA (čeleď hluchavkovité) vytrvalá listy vonní po citronu Středomoří, Malá Asie použití: čaj, koření navozuje klid – dobrý spánek, dobré.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Koření  Koření patří mezi pochutiny  Většinou jsou to produkty rostlinného původu  Mezi koření můžeme řadit i některé druhy zeleniny  Působí příznivě.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
KOŘENÍ PRAVÉ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koření pravé, listů, oddenků,kůry, semen, plodů Klíčová slova:
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu:
STŘEDA Polévka Hovězí s těstovinami 20,- Kč Polévka Frankfurtská 25,- Kč.
VYBRANÉ DRUHY Z ČELEDI MIŘÍKOVITÝCH Jan Matula Ok, 2012/13.
Houby Ing. Alena Říhová. Houby = naše vyhláška rozeznává 56 druhů volně rostoucích - k přímému prodeji, dalších 9 druhů k sušení a konzervaci, 15 pěstovaných.
Anna Machová Dominika Marková Anna Mašterová. Základní informace Také pyskaté Čeleď dvouděložných rostlin Řád hluchavkotvaré Byliny, méně keře či stromy.
STŘEDA Polévka Hovězí s kapáním 20,- Kč Polévka Cibulový krém 25,- Kč.
ÚTERÝ Polévka Kuřecí vývar s drobením 20,- Kč Polévka Hrachová 25,- Kč.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola Městec Králové
POZNÁŠ ? Anotace: Materiál je určený pro práci s interaktivní tabulí.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
KOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
OMÁČKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Pospíšilová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Nikola Pučejdlová VII. E
Kuchařská repetorium 3. ročník – kuchař
Název projektu: Moderní škola
BOTANIKA: dvouděložné rostliny
Koření P. Pechová, 2012.
Transkript prezentace:

Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/

Koření – zelené koření (byliny) Ing. Miroslav Zifčák

Slide 1 Bobkový list  Jedná se o listy stále zeleného vavřínu pravého, který roste ve Středomoří  Chuť je mírně nahořklá, obsahuje hořčiny a glykosidy podporující trávení  Přidává se do omáček, polévek, je součástí kořenících směsí a bujónů  Není dobré ho dlouho vařit - hořkne

Slide 1 Bobkový list

Slide 1 Tymián  Jedná se listy, popř. i stonky nízkého keře tymiánu  Tymián obsahuje silice a třísloviny, které mají pozitivní dopad na lidské zdraví – mají antiseptické účinky  Má léčivé účinky – působí proti nadýmání a průjmům, mírní kašel

Slide 1 Tymián

Slide 1 Bazalka  Jedná se jednoletou bylinu  Používají se listy a nať  má různou barvu přes zelenou, narůžovělou až po mírně fialovou  Pochází z Asie, daří se jí v teplejších oblastech  Má léčivé účinky – podporuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání, při poruchách trávení, proti nevolnostem  Používá se do salátů, k těstovinám, pizze, do luštěnin, na maso (drůbeží, skopové)

Slide 1 Bazalka

Slide 1 Majoránka  Jedná se většinou o jednoletou bylinu  Používají se listy a nať  Obsahuje silice, třísloviny, flavonoidy  Má léčivé účinky – podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení – umožňuje vyměšování žaludečních šťáv, používá se proti nevolnostem  Používá se do masa (mletého), paštik, zabíjačkových specialit, do bramboráků, do gulášů  Neměla by se dlouho vařit – přidáváme až do hotového pokrmu

Slide 1 Majoránka

Slide 1 Oregano  Jiný název dobromysl  Jedná se o bylinu s léčivými účinky – zklidňuje i podporuje trávení, má aseptické účinky  Připomíná velkou mateřídoušku – květe nachovými květy  Používá se na ryby, maso (hovězí, vepřové, telecí, drůbeží), těstoviny, paštiky, rajčata, guláše

Slide 1 Oregano

Slide 1 Saturejka  Polokeř pocházející ze Středomoří  Má opět léčivé účinky – působí proti průjmům, nadýmání, má močopudné účinky, používá se při dietě, kdy lidé omezují pepř (částečně chuť pepř nahrazuje)  Obsahuje silice, třísloviny  Používáme ji k masu, rybám, houbám, hodí se i k rajčatům

Slide 1 Saturejka

Slide 1 Šalvěj  Bylina pocházející ze Středomoří, je částečně zdřevnatělá  Má opět léčivé účinky – má protizánětlivé účinky, omezuje pocení  Obsahuje silice, třísloviny, flavonoidy a hořčiny  Používáme ji k masu, rybám, paštiky, omáčky

Slide 1 Šalvěj

Slide 1 Rozmarýna  Stále zelený keř pocházející ze Středomoří  Má opět léčivé účinky – působí proti nadýmání, při nízkém krevním tlaku, podporuje vylučování žluči, má antiseptické účinky  Voní po kafru a má nasládlou chuť  Obsahuje silice, třísloviny, flavonoidy a hořčiny  Používáme ji k masu, rybám, zelenina, pizza, těstoviny, nádivky

Slide 1 Rozmarýna

Slide 1 Použitá literatura: Obr. 1 Obr. 2 Obr. 3 Obr. 4 Obr. 5 Obr. 6

Slide 1 Děkuji za pozornost