Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/
Koření – zelené koření (byliny) Ing. Miroslav Zifčák
Slide 1 Bobkový list Jedná se o listy stále zeleného vavřínu pravého, který roste ve Středomoří Chuť je mírně nahořklá, obsahuje hořčiny a glykosidy podporující trávení Přidává se do omáček, polévek, je součástí kořenících směsí a bujónů Není dobré ho dlouho vařit - hořkne
Slide 1 Bobkový list
Slide 1 Tymián Jedná se listy, popř. i stonky nízkého keře tymiánu Tymián obsahuje silice a třísloviny, které mají pozitivní dopad na lidské zdraví – mají antiseptické účinky Má léčivé účinky – působí proti nadýmání a průjmům, mírní kašel
Slide 1 Tymián
Slide 1 Bazalka Jedná se jednoletou bylinu Používají se listy a nať má různou barvu přes zelenou, narůžovělou až po mírně fialovou Pochází z Asie, daří se jí v teplejších oblastech Má léčivé účinky – podporuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání, při poruchách trávení, proti nevolnostem Používá se do salátů, k těstovinám, pizze, do luštěnin, na maso (drůbeží, skopové)
Slide 1 Bazalka
Slide 1 Majoránka Jedná se většinou o jednoletou bylinu Používají se listy a nať Obsahuje silice, třísloviny, flavonoidy Má léčivé účinky – podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení – umožňuje vyměšování žaludečních šťáv, používá se proti nevolnostem Používá se do masa (mletého), paštik, zabíjačkových specialit, do bramboráků, do gulášů Neměla by se dlouho vařit – přidáváme až do hotového pokrmu
Slide 1 Majoránka
Slide 1 Oregano Jiný název dobromysl Jedná se o bylinu s léčivými účinky – zklidňuje i podporuje trávení, má aseptické účinky Připomíná velkou mateřídoušku – květe nachovými květy Používá se na ryby, maso (hovězí, vepřové, telecí, drůbeží), těstoviny, paštiky, rajčata, guláše
Slide 1 Oregano
Slide 1 Saturejka Polokeř pocházející ze Středomoří Má opět léčivé účinky – působí proti průjmům, nadýmání, má močopudné účinky, používá se při dietě, kdy lidé omezují pepř (částečně chuť pepř nahrazuje) Obsahuje silice, třísloviny Používáme ji k masu, rybám, houbám, hodí se i k rajčatům
Slide 1 Saturejka
Slide 1 Šalvěj Bylina pocházející ze Středomoří, je částečně zdřevnatělá Má opět léčivé účinky – má protizánětlivé účinky, omezuje pocení Obsahuje silice, třísloviny, flavonoidy a hořčiny Používáme ji k masu, rybám, paštiky, omáčky
Slide 1 Šalvěj
Slide 1 Rozmarýna Stále zelený keř pocházející ze Středomoří Má opět léčivé účinky – působí proti nadýmání, při nízkém krevním tlaku, podporuje vylučování žluči, má antiseptické účinky Voní po kafru a má nasládlou chuť Obsahuje silice, třísloviny, flavonoidy a hořčiny Používáme ji k masu, rybám, zelenina, pizza, těstoviny, nádivky
Slide 1 Rozmarýna
Slide 1 Použitá literatura: Obr. 1 Obr. 2 Obr. 3 Obr. 4 Obr. 5 Obr. 6
Slide 1 Děkuji za pozornost