Gymnázium Jakuba Škody Kvinta B Libor Macháček, Libor Lanč, Jiří Hadwiger, Ondřej Bartók, Tomáš Riedl 25.3.2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanika tuhého tělesa
Advertisements

Jednoduché stroje Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková
Jednoduché stroje.
Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Březen 2012
Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
Práce při zvedání tělesa kladkami
Mechanika tuhého tělesa
Číslo v digitálním archivu školy
2) Dynamika – Problémy Tomáš Vlasák, VIII.A Gymnázium Rumburk 2011
Otáčivé účinky síly Páka a kladka VY_32_INOVACE_10 - PÁKA.
PRÁCE VYKONANÁ PŘI ZVEDÁNÍ TĚLESA POUŽITÍM PEVNÉ KLADKY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Těleso otáčivé kolem pevné osy - páka
VOLNÁ KLADKA. KLADKOSTROJ
JEDNODUCHÉ STROJE.
Jednoduché stroje.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Anotace Prezentace, která se zabývá otáčivými účinky síly. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit pojem pevná a volná.
Co je to kladka Kladka je jednoduchý stroj, jehož hlavní částí jsou kolečko a provaz. Kladka se používá především pro zvedání těles a pro změnu směru působení.
Páka,kladka,kladkostroj, nakloněná rovina
 jméno autoraMária Kubešová  název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice  číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/  číslo šablonyIII/2.
Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
Fyzika 7.ročník ZŠ Otáčivé účinky sil Creation IP&RK.
Něco o jednoduchých strojích
Fyzika Jednoduché stroje 1.
Jednoduché stroje Kladka, Pevná a volná kladka,
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
aneb Co nám ulehčí práci
Anotace Prezentace, která se zabývá otáčivými účinky síly. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit pojem kladkostroj.
Jednoduché stroje Mezi jednoduché stroje patří pět strojů. Kladkostroj, Páka, Nakloněná rovina, Volná kladka a Pevná kladka.
PEVNÁ KLADKA aneb Jak si ulehčit práci PaedDr. Jozef Beňuška
Otáčivé účinky síly – páka a její využití
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bc. Zdeňka Soprová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
VY_III/2_INOVACE_118_Jednoduché stroje
Mechanika tuhého tělesa
22.1 Mechanická práce, výkon, příkon
JEDNODUCHÉ STROJE Stroje Pomáhají lidem vykonávat spoustu činností s vynaložením menší námahy.Usnadňují život a zvyšují i naši bezpečnost. Ve fyzice.
(kladka,páka,nakloněná rovina,kladkostroj)
Jednoduché stroje.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název:
Seminární práce z fyziky Práce na jednoduchých strojích-kladka,páka,šroub,nakloněná rovina.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Kladka pevná a volná Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 05 TÉMA: Kladka volná a kladkostroj.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Ivana Nováková NÁZEV:Kladky TÉMATICKÝ CELEK:Pohyb těles. Síla ČÍSLO.
Jednoduché stroje Mgr. Eliška Nováková ZŠ a MŠ Nedašov VY_32_Inovace_07NE-8.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Nahraď dané činnosti jinými, které ulehčí danou činnost  Vynášení kbelíků.
Gymnázium Jakuba Škody V.B Jan Čech, Lupač Tomáš, Ngo The Vinh, Ondřej Janda
F YZIKA Užití páky. Vypracoval: Lukáš Karlík. U ŽITÍ PÁKY Na vedlejších obrázcích vidíme několik úkonů. Za pomoci čeho je lze provádět? Za užití páky.
J EDNODUCHÉ STROJE - KLADKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s. AUTOR: Bc. Vladimíra Benediktová NÁZEV: VY_32_INOVACE_215_FYZIKA_KLADKA TÉMA: KLADKA ČÍSLO.
JEDNODUCHÉ STROJE ČLOVĚK A TECHNIKA
Fyzika Jednoduché stroje 1.
VY_32_INOVACE_6/05_ČLOVĚK A PŘÍRODA
Páka, Kladka pevná, volná, kladkostroj
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8. Vl
Fyzika 8.ročník ZŠ Mechanická práce, kladky. Creation IP&RK.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Skládání sil různého směru
Páka Páka je jednoduchý stroj. Je to tyč, která je otočná kolem osy kolmé k tyči. Rozlišujeme páku jednozvratnou a dvojzvratnou. Jednozvratná páka má osu.
Fyzika 7.ročník ZŠ Otáčivé účinky sil Creation IP&RK.
Jednoduché stroje VY_32_INOVACE_11_210
JEDNODUCHÉ STROJE KLADKA
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
JEDNODUCHÉ STROJE KLÍN, KOLO NA HŘÍDELI, NAKLONĚNÁ ROVINA
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Transkript prezentace:

Gymnázium Jakuba Škody Kvinta B Libor Macháček, Libor Lanč, Jiří Hadwiger, Ondřej Bartók, Tomáš Riedl

Obecně  kotouč s drážkou na obvodu, kterou prochází např. lano nebo řetěz, jenž při průchodu kladkou mění směr síly  spojením několika kladek vznikne kladkostroj  práce vykonaná silou se rovná práci spotřebované břemenem

Pevná kladka  druh kladky, kde je upevněné kolečko, a to na ose, kolem které se otáčí  provaz je provlečený přes kladku, na jednom jeho konci je zavěšeno těleso, na druhý konec působí síla člověka nebo stroje  na rozdíl od volné kladky neušetří sílu

 aby byla pevná kladka v rovnováze, musí na oba konce provazu působit stejně velká síla  výhodou je změna směru síly, např. zvedání břemene se děje taháním provazu směrem dolů, nikoliv nahoru, což může být pohodlnější

Volná kladka  druh kladky, kde je upevněný jeden konec provazu, na provaze se pohybuje kolečko, na jehož ose je zavěšeno těleso, na druhý konec provazu působí síla člověka nebo stroje  ušetří asi polovinu síly

 aby byla volná kladka při zvedání břemene v rovnováze, musí na provaz působit síla o poloviční velikosti, než je tíha břemene a kladky  nevýhodou volné kladky při zvedání je, že je nutné zvedat samotnou kladku a působit směrem vzhůru, stejně jako bez kladky

Kladkostroj  jednoduchý stroj, který vznikne spojením pevné kladky a volné kladky, případně více kladek  kombinuje výhody volné kladky - ušetření poloviny síly a pevné kladky - změna směru síly

 Příklad: těleso o tíze G lze zvednout kladkostrojem s 1 volnou a 1 pevnou kladkou silou asi polovinou síly G směřující dolů  při použití více kladek se potřebná síla F vypočte: F = G / n, kde G je tíha břemene + volných kladek, n je počet provazů, na kterých volné kladky visí

Jeřáb  stroj určený k zvedání těžkých břemen pomocí kladnice a háku na laně  druhy jeřábu: lodní jeřáb mostní jeřáb věžový jeřáb kolejový jeřáb člunový jeřáb

Historie  první zmínky o kladce pocházejí ze starověkého Egypta z 5. stol. př. n. l.  Archimédés ve 3. stol. př. n. l. vynalezl kladkostroj z jedné pevné kladky a několika volných

 římský inženýr a architekt Vitrivius v 1. stol. př. n. l. popsal jeřáb, kdy se jednalo o sloup s kladkou, která byla lany udržována v patřičné poloze  složená kladka byla popsána v 1. stol. n. l. Heronem Alexandrijským

Příklady využití v historii  padací brána – s pomocí kladky se dala brána rychle otevírat a zavírat, obrana pevností  padací most – stejný princip jako padací brána, obrana pevností

pevná kladka volná kladka kladkostroj

padací most padací brána

Zdroje   

Děkujeme za pozornost.