18 ORGÁNY OCHRANY PŘÍRODY. Orgány ochrany přírody Ministerstvo životního prostředí – MŽP Krajský úřad – KÚ Obec s rozšířenou působností – ORP Obecní úřad.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Organizace zabývající se ochranou přírody
Advertisements

Projekt - Evropské fondy pro životní prostředí Jana Frková – B 426 Přednášky uloženy na
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
AOPK ČR, SPRÁVA CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI BROUMOVSKO.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_20_Péče a ochrana ŽP Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_62_19 Název materiáluOchrana.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Chráněná území ČR Vypracoval Mgr. Pavel Daněk. Chráněná území Chráněná území jsou místa, kde jsou přírodní složky uchovávány v co nejpřirozenějším stavu.
Aktivity a projekty Lísky na podporu spolupráce v regionu Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
KRKONOŠSKÝ NÁRODNÍ PARK Linda Kotounová Šárka Háková.
14 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Znečišťování ovzduší. Životní prostředí Globální problémy lidstva : Populační exploze a s ní spojená potravinová krize v rozvojových.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
6 DEMEKOLOGIE I Velikost populace Růst populace. Demekologie Ekologický směr, který se zabývá studiem populací Co je populace? Jaké vlastnosti populací.
Místní Agenda 21 Ing. arch. Marie Petrová MMR. PS URROU
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Proč chránit přírodu? Pro uchování biodiverzity (rozmanitosti počtu druhů, počtu jedinců každého druhu i genetických informací). Z produkčních důvodů (každý.
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMy - biodiverzita
Mise BLOM Návrhy efektivního prosazování v záležitostech nad provinčního zájmu Soudržnost a spolupráce v prosazování Prosazovatelná nařízení Společné stanovování.
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
Josef Středula, předseda ČMKOS
Společné a koordinované politiky EU
Mezinárodní vztahy.
Rozvojová a humanitární pomoc
Mezinárodní právo a jeho vliv
Co je to NATURA 2000? NATURA 2000 je soustavou chráněných území evropského významu. Jejím prostřednictvím se chrání nejvzácnější a nejvíce ohrožené druhy.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Společenská odpovědnost ve školství
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Novela zákona ZPF č. 41/2015 Sb. – účinnost od 1. dubna 2015
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
Odpovědnost za poškození životního prostředí
Lidská práva Mgr. Vladimír Velešík.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Ekologie a ochrana přírody
19 NATURA 2000 Ochrana přírody a EU.
Ochrana ovzduší.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Váňová Stanislava, Mikeladzová Jana
Seminář s krajskými úřady
Zpracovala: Mgr. Jitka Hříbková, ZŠ Dyjákovice
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Biosféra sféra s vhodnými podmínkami pro život na Zemi
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výchova k občanství Státní správa a samospráva
Operační program potravinové a materiální pomoci
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Ekologie a životní prostředí
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB)
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
Koncepce rozvoje činnosti AV ČR
DRUHOVÁ ROZMANITOST …neboli biodiverzita. Vztahy mezi druhy jsou důležité viz. potravní řetězec. Vyhynutím některého druhu se přeruší. Červená kniha ohrožených.
Zprostředkování osvojení z ciziny Mikulov Mgr. Lucia Skorušová
12 VÝVOJ EKOSYSTÉMU Sukcese.
Ekologie a životní prostředí
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Podpora rovnosti osob LGBTI v Evropské unii
13 BIOSFÉRA.
Transkript prezentace:

18 ORGÁNY OCHRANY PŘÍRODY

Orgány ochrany přírody Ministerstvo životního prostředí – MŽP Krajský úřad – KÚ Obec s rozšířenou působností – ORP Obecní úřad – OÚ Správa NP, Správa CHKO Agentura ochrany přírody a krajiny AOPK

Instituce a organizace U nás: nevládní organizace – ČSOP(Český svaz ochránců přírody), Společnost pro trvale udržitelný rozvoj, Ekologická hnutí ( Brontosaurus, Greanpeace, Duha, Děti Země…. Ve světě Mezinárodní unie pro ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN ) – vydává např. Červené knihy Světový svaz ochrany přírody ( WWF )- vlády i nevládní organizace Program Spojených národů v oblasti životního prostředí ( UNEP ) Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu ( UNESCO )

Světové programy a úmluvy Světová strategie ochrany přírody(VCS) – zákl. programový dokument IUCN(1978) Světová charta pro ochranu přírody – dokument Valného shromážění OSN Člověk a biosféra (MaB ) – program UNESCO, síť biosferických rezervací Úmluva o mokřadech mezinárodního významu = Ramsarská úmluva(1971) Úmluva o mezinár. obchodu ohroženými druhy divoké fauny a flory- Washingtonská konvence Vídeňská úmluva o ochraně ozonové vrstvy a následný Montrealský protokol Úmluva o ochraně stěhovavých druhů Bernská úmuva o ochraně přírodních stanovišť, volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin(1979)

Konference OSN o životním prostředí a rozvoji Rio de Janeiro – červen 1992 Největší shromáždění za účasti mnoha šéfů států a předsedů vlád Deklarovala zásady ochrany ŽP, nové zásady spoupráce Přijala: Deklarace o životním prostředí a rozvoji Rámcová úmluva o změně klimatu Úmluva o biodiverzitě Agenda 21 - úkoly pro všechny státy (boj s chudobou, změny životního stylu, ochrana přírodních zdrojů, ochrana zdraví, boj proti odlesňování, ochrana atmosféry….) Zásady obhospodařování lesů

Čeho se týká Ramsarská úmluva? A – ochrany ozonové vrstvy B – ochrany mokřadů C – regulace obchodu s druhy živočichů a rostlin D – ochrany pralesů

Správná odpověď B – ochrany mokřadů

Ochrany ozonové vrstvy se týká A – Montrealský protokol B – Bernská úmluva C – Washingtonská konvence D – Ramsarská úmluva

Správná odpověď A – Montrealský protokol

ZDROJE Kislinger F.,Laníková J., Šlégr.J.:Biologie IV(Základy ekologie), Gymnázium v Klatovech 1994 Storch D., Mihulka S.:Ekologie,ISBN ,Praha 1997