STOB. Program „Stop obezitě“ PhDr. Jana SEVEROVÁ,CSc. Ústav psychologie a psychosomatiky LF MU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana zdraví Výukový program RNDr. Ivana Kopová.
Advertisements

Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Vzdělávání seniorů není jen zájmové vzdělávání
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Psychosomatické obtíže u dětí a adolescentů
OBEZITA.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
HRAVĚ ŽIJ ZDRAVĚ! Internetový kurz zdravého životního stylu
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
HRAVĚ ŽIJ ZDRAVĚ Metodika kurzů snižování nadváhy adolescenty
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Stres Vypracovala:Terezie Stránská
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
Obezita Hejmalová Michaela.
KBT u poruch příjmu potravy
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí
BULIMIE Hana Szarowská 2. HA.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Domácí násilí v praktické rovině
HRAVĚ ŽIJ ZDRAVĚ! Internetový kurz zdravého životního stylu
Anorexie Denisa Kandlová 2.HC.
Podpora pohybové aktivity, podpora cyklistiky & veřejné zdraví Bike konference, Brno, 5. října 2012.
Rizikového chování v dospívání
OBEZITA.
DĚTSKÁ VÝŽIVA A OBEZITA V TEORII A PRAXI 7
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Tělesné sebepojetí.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Seminář Trauma.
Zdravotní problém lidstva
Nutriční poradenství.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Poruchy příjmu potravy PPP MUDr. Václav Krmíček Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno.
Definice, základní pojmy
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_31 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluPoruchy příjmu potravy – mentální.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Párová terapie násilných osob Mgr. Bc. Michaela Kopečková Mgr. Petra Králová KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH Místo.
LSFF: 17. – 23. října 2016, ČZU v Praze  Již přes 30 let se věnuje jako psycholog problematice obezity. V r založila společnost STOB (STop.
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluTeorie.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Sociální práce s rodinou 4
Klára Nezvalová Tomáš Fábin DeHy 2.ročník
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Malnutrice.
Vývoj člověka Ontogeneze.
Psychologie v obezitologii
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Stresu i vyhoření odoláte, když víte jak na to…
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Transkript prezentace:

STOB. Program „Stop obezitě“ PhDr. Jana SEVEROVÁ,CSc. Ústav psychologie a psychosomatiky LF MU

Etiologie obezity - ranné dětství  Rodinné prostředí - hodnocení vztahu k jídlu u dětí z hlediska matek.  Nejistota matek - nahrazena jídlem jako prostředkem ke zbavení se úzkostí. Tlusté dítě = dobrá matka  Reakce na pláč - jídlo. Dítě neumí rozlišit hlad od ostatních potřeb a pocitů.  Jídlo je odměnou za úspěch, zdar.

Emoce a stravovací návyky.  Symbol lásky je tedy od narození jídlo.  Situace krmení - bezpečí a jistota.  Jídlo - symbol a prostředek navazování společenských vztahů (oslavy, babince)  Jídlo - symbol pohody (zobání u TV).  Stres - zvýšený příjem potravy oblíbený lék.

Sociální faktory.  Velikost rodiny - nepřímá úměra.  Společenská izolovanost  Společenské postavení:  - vyšší statut = štíhlost  - nižší statut = spíše nadváha.

Kulturní faktory.  Ideál postavy ženy a muže se během dějin měnil.  Klimatické podmínky - dálný sever - tropy.  Stravovací zvyklosti - stolování, úprava stravy, způsob konzumace…  Vztah k pohybu - módní trendy.

Osobnost obézního a hubnoucího.  Nejsou nápadně jiní, než běžná populace.  Jiné je vnímání vlastního těla - vede na jedné straně k pasivitě až lhostejnosti, na druhé straně k poruchám příjmu potravy.

Psychologické důsledky obezity.  Obtížnější zařazení do dětského kolektivu pro obézní děti.  Kritika a posměch - komplex méněcennosti.  Obezita = estetický trestný čin.  Trpí více ženy s mírnou nadváhou než hodně obézní obojího pohlaví.  Riziková skupina - dospívající dívky.

Prevence obezity.  Primární - nedopustit, aby se obezita rozvinula  Sekundární - vyhledávat obézní mezi dětmi  Terciární - komplexní a kvalitní léčba obezity ( u nás nedokonalá).

Psychoterapie obezity podle dr. Málkové.  Kognitivně-behaviorální terapie ( KBT) - odstraňuje nevhodné návyky stravovací a pohybové aniž by obézní tělesně či duševně strádali.  Změna chování znamená změnu v emocích a myšlenkách.

Co je to KBT?  Založena na teorii učení - jeho růzých typech  klasické podmiňování  operantní podmiňování  sociální učení  Hlavní cíl odnaučit chybné asociace mezi podnětem a reakcí.

Základní techniky KBT.  Techniky sebekontroly - postupně vytvořit schopnost sebekontroly.  Kognitivní techniky - identifikovat nevhodné, automatické, ale emočně nabité myšlenky a pochopit jejich souvislost s chováním. Pak nahradit funkčními myšlenkami.  Relaxační techniky - odbourání úzkostí  Techniky vyhasínání - např. přesycení, averzívní zpevňování apod.  Modelování  Asertivní tréning  Odměny a t resty se strany terapeuta

Cíle KBT u obézních.  Naučit obézního (dítě i dospělé) dodržovat jídelní návyky, které mu vyhovují a vedou k hmotnostnímu úbytku bez jednostrannosti stravy.  Vytvořit návyk pravidelné pohybové aktivity, která je baví a je snadno realizovatelná.  Pomocí KBT usnadnit vytvoření těchto návyků.

Kurzy vedení ke snižování nadváhy.  Může vést osoba vyškolená v technice KBT u obezity.  Délka - 3 měsíce 1x týdně.  Trvání 2 hodiny.  Ve skupině maximálně 20 osob.  Účastnící jsou motivováni vlastním rozhodnutím snížit hmotnost.

Náplň jednoho sezení KBT.  Přivítání  1 hodina přiměřené tělesné zátěže - musí provádět rehabilitační sestra.  1 hodina KBT, každá lekce s jinou náplní.

Povinnosti členů kurzů.  pravidelně se účastnit sezení  v souladu se zdravotním stavem i pohybové aktivity kurzu  pokud se nemohou zúčastnit, omluvit se předem a zjistit úkoly pro daný týden  dodržovat pokyny a plnit úkoly pro každý týden včetně. vyplňování záznamových archů.  zachovávat tajemství o probírané problematice u druhých členů skupiny  nepředávat ostatním módní a nefyziologické diety bez konzultace s terapeutem.

Práva členů kurzů.  ponechat si písemné materiály a pomůcky, které obdrží v kurzu  účastnit se všech akcí kurzu nebo po dohodě s terapeutem organizovat další akce pro členy  dobrovolně klub opustit, ale oznámit ostatním členům své důvody.

Co může vést k nezdaru terapie.  nedostatečná motivace účastníků  častý výskyt stresových situacích v životě účastníka  nedostatek aktivního podpůrného systému v okolí účastníka.

Hubněte s rozumem! Děkuji Vám za pozornost.