Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1073 Název materiálu: VY_12_INOVACE_1B_31_Josef Škvorecký Téma sady:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Advertisements

Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
SAMIZDATOVÁ A EXILOVÁ LITERATURA
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
JOSEF ŠKVORECKÝ * NÁCHOD.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _13_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _18_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Literatura na počátku 20.století
Josef Škvorecký – život a dílo
FANTASTICKÁ LITERATURA
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
JOSEF ŠKVORECKÝ * NÁCHOD.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.3.4.
Arnošt Lustig Jan Drda Ota Pavel 9. ročník.
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
NázevJosef Škvorecký Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní.
Ladislav Fikar  (29. června 1920 – 12. července 1975)
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Zakázaní autoři Mgr. Ludmila Růžičková.
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Jak se dělá reportáž….
Michal Viewegh * 31.Března 1962 Praha.
Josef Škvorecký - narodil se 27. ledna 1924 v Náchodě
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Josef Škvorecký životopis Josefa.
VY_32_INOVACE_3D.9.18 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ ( Mgr. Lenka Tománková Český jazyk a literatura
ČESKÁ LITERATURA 2. POL. 20. STOLETÍ (exilová)
Josef Škvorecký Ondřej Suk.
JOSEF ŠKVORECKÝ * NÁCHOD. DÍLO ► PENTALOGIE, hlavní postava – DANNY SMIŘICKÝ – podává obraz o čes.společnosti od 2.světové války po zkušenosti.
Johann Wolfgang Goethe Utrpení mladého Werthera.
1 Exilová literatura Exilová nakladatelství Josef Škvorecký.
 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/  Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT  Název školy: SPŠ a SOŠGS Most  Předmět: ČJL  Tematický okruh:
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Arnošt Lustig „Život není to, co chceme, ale to, co máme a vydržíme.“
Jaroslav Hašek Jaroslav Hašek - Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.6 Karel Poláček Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
1 Josef Škvorecký. 2 Josef Škvorecký (1924) Vystudoval filozofii v Praze, působil jako redaktor, spisovatel. Po r emigroval, přednášel jako univerzitní.
KAREL ČAPEK KAROLÍNA RŮŽIČKOVÁ C3B. OBSAH Život Tvorba Dílo Ukázka Povídky z druhé kapsy Otázky.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Milan Kundera nar „Muži obdivují ženy, které mluví jako knihy, ale berou si ženy, které vaří jako z kuchařské knihy.“
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková JOSEF ŠKVORECKÝ JOSEF ŠKVORECKÝ (Náchod) –
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Jan Otčenášek
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
VY_32_Inovace_ Arnošt Lustig Český jazyk 9. ročník
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
TÉMA: ERICH MARIA REMARQUE AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_14 Název Jan Drda, Jan Otčenášek Téma hodiny.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Arnošt Lustig (1926 – 2011). Arnošt Lustig (1926 – 2011)
Český jazyk 9. ročník Česká próza 20. století.
Exilová literatura Exilová nakladatelství Josef Škvorecký.
Kultura v předválečném Československu
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Josef Škvorecký a Zdena Salivarová
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura.
VY _32_INOVACE_05_09P.Šabach
Odraz 2. sv. války v české literatuře
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu: VY_12_INOVACE_1B_31_Josef Škvorecký Téma sady: Interpretace textů Datum vzniku: březen 2014 Třída: 4. A Autor: Mgr. Lucie Nováková

v Náchodě gymnázium.miloval jazz a angličtinu. redaktor Světová literatura. spisovatelem z povolání. Spisovatel se narodil v roce 1924 v Náchodě v rodině bankovního úředníka, kde absolvoval i gymnázium. Už tehdy miloval jazz a angličtinu. Tu vystudoval společně s filozofií na FF UK v Praze. Po vojenské službě nastoupil jako redaktor do nakladatelství a časopisu Světová literatura. Odtud musel po vydání Zbabělců v r odejít. V roce 1963 se stal spisovatelem z povolání. emigrovat Toronta.založili exilové nakladatelství Sixty-Eight Publishers, Po srpnových událostech roku 1968 se rozhodl v r emigrovat i s manželkou Zdenou Salivarovou do kanadského Toronta. Tam společně založili exilové nakladatelství Sixty-Eight Publishers, v němž do 90. let vydávali hlavně české exilové autory a v ČSSR zakázaná díla. Po r opět mohl i se ženou navštěvovat znovu rodnou zemi. ovlivněn americkou literaturou, Karel Čapekdetektivního žánru. Byl výrazně ovlivněn americkou literaturou, a to hlavně snahou o autentické dialogy a užíváním delších souvětí. K jeho vzorům patřil také Karel Čapek, a to zejména v oblasti detektivního žánru. v Náchodě gymnázium.miloval jazz a angličtinu. redaktor Světová literatura. spisovatelem z povolání. Spisovatel se narodil v roce 1924 v Náchodě v rodině bankovního úředníka, kde absolvoval i gymnázium. Už tehdy miloval jazz a angličtinu. Tu vystudoval společně s filozofií na FF UK v Praze. Po vojenské službě nastoupil jako redaktor do nakladatelství a časopisu Světová literatura. Odtud musel po vydání Zbabělců v r odejít. V roce 1963 se stal spisovatelem z povolání. emigrovat Toronta.založili exilové nakladatelství Sixty-Eight Publishers, Po srpnových událostech roku 1968 se rozhodl v r emigrovat i s manželkou Zdenou Salivarovou do kanadského Toronta. Tam společně založili exilové nakladatelství Sixty-Eight Publishers, v němž do 90. let vydávali hlavně české exilové autory a v ČSSR zakázaná díla. Po r opět mohl i se ženou navštěvovat znovu rodnou zemi. ovlivněn americkou literaturou, Karel Čapekdetektivního žánru. Byl výrazně ovlivněn americkou literaturou, a to hlavně snahou o autentické dialogy a užíváním delších souvětí. K jeho vzorům patřil také Karel Čapek, a to zejména v oblasti detektivního žánru. Doplňte do textu vhodná slova Výchozí text 1

1. Kdy se autor narodil a jaké získal vzdělání? 2. Kam emigroval a proč? 3. Které exilové nakladatelství a s kým založil? Co v něm vydával? 4. Jak rozumíte výrazům jazz, autentické dialogy? Otázky k výchozímu textu 1

1. Narodil se roku 1924 v Náchodě; vystudoval angličtinu a filozofii na Filozofické fakultě Karlovy univerzity. 2. Po srpnových událostech emigroval i se ženou, spisovatelkou Zdenou Salivarovou, do kanadského Toronta. 3. Se ženou založili slavné exilové nakladatelství Sixty- Eight Publishers, kde vydávali zakázané čs. autory. 4. Jazz – americký hudební styl, jenž vznikl na poč. 20. století mezi afroamerickou komunitou. Autentické dialogy – opravdové (skutečné) rozhovory. Odpovědi k výchozímu textu 1

4. Jazz – typické nástroje jsou saxofon, trubka, klarinet, klavír, kytara, kontrabas, bicí. 4. Jazz – typické nástroje jsou saxofon, trubka, klarinet, klavír, kytara, kontrabas, bicí Jazz – typické nástroje jsou saxofon, trubka, klarinet, klavír, kytara, kontrabas, bicí. 4. Jazz – typické nástroje jsou saxofon, trubka, klarinet, klavír, kytara, kontrabas, bicí. Odpovědi k výchozímu textu 1

Myslel jsem a najednou se z dálky ozval divný rámus. Znělo to jako hrčení mnoha kol a přibližovalo se to. Ozvalo se nějaké šlehání bičem a pak se v otvoru protitankového náspu objevili dva odření prérijní koníci a za nimi bryčka s Rusákem na kozlíku. Rusák švihal bičem nad hlavou a zpíval.Koníci pádili tryskem a kola bryčky hrčela po dláždění. (…) Lidé z chodníků na to čuměli. Bryčky se řítily šíleným letem a koníci pohazovali hlavama. Jela jich nekonečná řada. Vzduch se zaplnil jejich zápachem, zápachem nějaké tundry nebo tajgy, a já ho začal do sebe sáta koukal jsem po těch ošlehaných tvářích a připadalo mi neuvěřitelné, že opravdu existují, tihle lidé, kteří nevěděli nic o jazzu a asi ani o dívkách, jen se valili s revolvery na zamaštěných zadnicích, zarostlí s lahvema vodky v kalhotech, rozjaření, opilí, vítězní, nemyslící na věci, na které jsem myslel já, úplně jiní než já a strašně cizí, a přece přitažliví. (…) Myslel jsem a najednou se z dálky ozval divný rámus. Znělo to jako hrčení mnoha kol a přibližovalo se to. Ozvalo se nějaké šlehání bičem a pak se v otvoru protitankového náspu objevili dva odření prérijní koníci a za nimi bryčka s Rusákem na kozlíku. Rusák švihal bičem nad hlavou a zpíval.Koníci pádili tryskem a kola bryčky hrčela po dláždění. (…) Lidé z chodníků na to čuměli. Bryčky se řítily šíleným letem a koníci pohazovali hlavama. Jela jich nekonečná řada. Vzduch se zaplnil jejich zápachem, zápachem nějaké tundry nebo tajgy, a já ho začal do sebe sáta koukal jsem po těch ošlehaných tvářích a připadalo mi neuvěřitelné, že opravdu existují, tihle lidé, kteří nevěděli nic o jazzu a asi ani o dívkách, jen se valili s revolvery na zamaštěných zadnicích, zarostlí s lahvema vodky v kalhotech, rozjaření, opilí, vítězní, nemyslící na věci, na které jsem myslel já, úplně jiní než já a strašně cizí, a přece přitažliví. (…)

1. Shrňte vlastními slovy obsah výňatku. 2. Který slohový postup v ukázce převládá? 3. Jak na vás hrdina působí? Jak vnímá danou situaci? Je ironický? 4. Které formy jazyka se v úryvku uplatňují? 5. Znáte jiná díla českých autorů, která se zaměřují na období druhé světové války?

1. Individuální řešení. Hrdina (v ich-formě ) sleduje příjezd ruské armády, ironicky komentuje dění. 2. Slohové postupy – popisný, vyprávěcí a úvahový. 3. Danny Smiřický s ironickým nadhledem sleduje dění ve svém městečku, ruské vojáky neobdivuje, srovnává jejich chování s vlastními postoji. 4. Hovorová čeština s prvky obecné češtiny (hovorová mluva mládeže s prvky slangu) – s Rusákem, čuměli (vulgarismus) aj. 5. Jiná díla – Arnošt Lustig (Krásné zelené oči); Jan Drda (Němá barikáda); Jan Otčenášek (Romeo, Julie a tma); Jiří Weil (Život s hvězdou); Ladislav Fuks ( Pan Theodor Mundstock)…

Napsal o osmi dnech revoluce proti Němcům v malém českém městě, o skupině chlapců a dívek, kteří byli celkem šťastní, že s koncem války všechno ostatní shoří, změní se a budou moci začít nový život. Nemluvil o idolech. Jeho hrdina a vypravěč jedním hlasem vyjádřil nedostatek porozumění světa. Měl odvahu říct, že nerozumí, že neví. Hrdina byl komplikovanější než ti před ním. Vystihl náladu a duši země. V tom tkvěl jeho,,zločin“. Kniha byla okamžitě zakázána. Osud mladého autora visel ve vzduchu. Byl charakterizován jako kontrarevoluční element,,,prašivé kotě“, agent dekadence, provokatér. Oficiální tisk ho označil za všechny myslitelné zločince od konvenčního k nemorálnímu spisovateli, za zvráceného autora, který se snaží otočit ručičky historie nazpátek. (…) Dnes je to všechno důkazem Škvoreckého odvahy, jeho čestnosti a demokratického cítění. Poté mu umožnilo lepší období éry liberalizace publikovat. (…) Napsal o osmi dnech revoluce proti Němcům v malém českém městě, o skupině chlapců a dívek, kteří byli celkem šťastní, že s koncem války všechno ostatní shoří, změní se a budou moci začít nový život. Nemluvil o idolech. Jeho hrdina a vypravěč jedním hlasem vyjádřil nedostatek porozumění světa. Měl odvahu říct, že nerozumí, že neví. Hrdina byl komplikovanější než ti před ním. Vystihl náladu a duši země. V tom tkvěl jeho,,zločin“. Kniha byla okamžitě zakázána. Osud mladého autora visel ve vzduchu. Byl charakterizován jako kontrarevoluční element,,,prašivé kotě“, agent dekadence, provokatér. Oficiální tisk ho označil za všechny myslitelné zločince od konvenčního k nemorálnímu spisovateli, za zvráceného autora, který se snaží otočit ručičky historie nazpátek. (…) Dnes je to všechno důkazem Škvoreckého odvahy, jeho čestnosti a demokratického cítění. Poté mu umožnilo lepší období éry liberalizace publikovat. (…)

1. Vymyslete originální nadpis pro text Arnošta Lustiga. Shrňte vlastními slovy jeho obsah (napište minimálně pět vět). 2. Jak byli vnímáni kritikou Zbabělci J. Škvoreckého v době svého vydání? 3. Jak rozumíte výrazům dekadence, liberalizace?

1. Individuální řešení. Např. Odsouzení Zbabělců aj. 2. Zbabělci byli přijati dobovou kom. literární kritikou velmi negativně. Autor byl označován různými nelichotivými přízvisky, dílo vzbuzovalo kvůli názorům jeho,,antihrdiny“ Dannyho odpor a nesouhlas s jeho postoji i názory. 3. Význam slov – dekadence obecně označuje úpadek, úpadkovost názorů, zhýralost aj. Liberalizace – uvolnění, uvolněné poměry, vztahy.

Zbabělci – poslech audionahrávky Zbabělci – poslech audionahrávky Poslouchejte nahrávku a odpovězte na otázky. Poslouchejte nahrávku a odpovězte na otázky a)Shrňte vlastními slovy obsah nahrávky. Shrňte vlastními slovy obsah nahrávky.Shrňte vlastními slovy obsah nahrávky. b)Jak se hrdina cítí? Proč je označován za antihrdinu? Jak se hrdina cítí? Proč je označován za antihrdinu?Jak se hrdina cítí? Proč je označován za antihrdinu? c)Určete vypravěče. Jakou formou jazyka mluví? Proč je cynický? Určete vypravěče. Jakou formou jazyka mluví? Proč je cynický?Určete vypravěče. Jakou formou jazyka mluví? Proč je cynický? Zbabělci – poslech audionahrávky Zbabělci – poslech audionahrávky Poslouchejte nahrávku a odpovězte na otázky. Poslouchejte nahrávku a odpovězte na otázky a)Shrňte vlastními slovy obsah nahrávky. Shrňte vlastními slovy obsah nahrávky.Shrňte vlastními slovy obsah nahrávky. b)Jak se hrdina cítí? Proč je označován za antihrdinu? Jak se hrdina cítí? Proč je označován za antihrdinu?Jak se hrdina cítí? Proč je označován za antihrdinu? c)Určete vypravěče. Jakou formou jazyka mluví? Proč je cynický? Určete vypravěče. Jakou formou jazyka mluví? Proč je cynický?Určete vypravěče. Jakou formou jazyka mluví? Proč je cynický?

Přerušení přišlo dřív, než mohl poručík diesla opravit, a to ze strany, odkud je nikdo nečekal.,,To není pravda,“ ozval se uraženě vojín Bamza.,,Von seděl na Pangráci. Jako můj brácha.“,,Správně, Julek byl uvězněn na Pankráci v Praze,“ chytil se poručík nového zdroje informací, navíc ještě z rodiny zúčastněné na domácím odboji.,,A proč byl uvězněn, soudruhu vojíne, můžete nám říct?“,,Ponivač byl ilegálně činej proti Nemcum.“,,A – jen tak pro zajímavost, váš bratr byl také ilegálně činný proti německým okupantům?“ Vojín se zarazil.,,No-to ne- von byl tehdy ještě nezletilej. Von sedí teď. Von-“ (…),, V tý knize nám líčej, jak byl Fučík ilegálně činej a Němci ho zavřeli a pak po ňom chtěli, aby jim řekl ty, co byli ilegálně činý s nim. (…) Přerušení přišlo dřív, než mohl poručík diesla opravit, a to ze strany, odkud je nikdo nečekal.,,To není pravda,“ ozval se uraženě vojín Bamza.,,Von seděl na Pangráci. Jako můj brácha.“,,Správně, Julek byl uvězněn na Pankráci v Praze,“ chytil se poručík nového zdroje informací, navíc ještě z rodiny zúčastněné na domácím odboji.,,A proč byl uvězněn, soudruhu vojíne, můžete nám říct?“,,Ponivač byl ilegálně činej proti Nemcum.“,,A – jen tak pro zajímavost, váš bratr byl také ilegálně činný proti německým okupantům?“ Vojín se zarazil.,,No-to ne- von byl tehdy ještě nezletilej. Von sedí teď. Von-“ (…),, V tý knize nám líčej, jak byl Fučík ilegálně činej a Němci ho zavřeli a pak po ňom chtěli, aby jim řekl ty, co byli ilegálně činý s nim. (…)

1. Jaká je kompozice výňatku? 2. Posuďte text po jazykové stránce, co zesiluje jeho komický účinek? Která forma jazyka v něm převládá? 3. Vymyslete vlastní pokračování úryvku. O kterém propagandistickém komunistickém díle se v něm hovoří a jakým způsobem? 4. Jak je dnes vnímán Julius Fučík?

1. Pasáže postav, přímá řeč a uvozovací věty. 2. V přímé řeči postav převládá nespisovná forma jazyka – obecná čeština (na Pangráci, von aj.). Slangové výrazy z vojenského prostředí (diesla). 3.Individuální řešení.Reportáž psaná na oprátce. 4. Julius Fučík – po roce 1989 byl vnímán jako komunistická ikona, a tak byly odkazy na něj (sochy, pomníky) odstraňovány jako symboly komunismu. Dnes je hodnocen objektivněji.

Tankový prapor – film (1992) Podívejte se na ukázky a vypracujte odpovědi na otázky. a) b) Tankový prapor – film (1992) Podívejte se na ukázky a vypracujte odpovědi na otázky. a) b) a)Srovnejte ukázky s literárním dílem J. Škvoreckého.Srovnejte ukázky s literárním dílem J. Škvoreckého. b)Jaká forma jazyka v ukázkách převládá?Jaká forma jazyka v ukázkách převládá? c)Která jiná literární díla parodují válku či vojenské prostředí, důstojníky apod.?Která jiná literární díla parodují válku či vojenské prostředí, důstojníky apod.? a)Srovnejte ukázky s literárním dílem J. Škvoreckého.Srovnejte ukázky s literárním dílem J. Škvoreckého. b)Jaká forma jazyka v ukázkách převládá?Jaká forma jazyka v ukázkách převládá? c)Která jiná literární díla parodují válku či vojenské prostředí, důstojníky apod.?Která jiná literární díla parodují válku či vojenské prostředí, důstojníky apod.?

Tankový prapor – film (1991) Podívejte se na ukázky a vypracujte odpovědi na otázky. a) b) Tankový prapor – film (1991) Podívejte se na ukázky a vypracujte odpovědi na otázky. a) b) a)Individuální řešení.Individuální řešení. b)Nespisovná čeština – obecná čeština a slang z vojenského prostředí.Nespisovná čeština – obecná čeština a slang z vojenského prostředí. c)Jiná literární díla – Jaroslav Hašek knihy o Švejkovi, Patrick Ryan Jak jsem vyhrál válku.Jiná literární díla – Jaroslav Hašek knihy o Švejkovi, Patrick Ryan Jak jsem vyhrál válku. a)Individuální řešení.Individuální řešení. b)Nespisovná čeština – obecná čeština a slang z vojenského prostředí.Nespisovná čeština – obecná čeština a slang z vojenského prostředí. c)Jiná literární díla – Jaroslav Hašek knihy o Švejkovi, Patrick Ryan Jak jsem vyhrál válku.Jiná literární díla – Jaroslav Hašek knihy o Švejkovi, Patrick Ryan Jak jsem vyhrál válku.

1. Román Lvíče líčí poslední týden války očima dospívajícího mladíka. ano - ne 2. V Příběhu inženýra lidských duší vystupuje Danny jako emigrant v New Yorku. ano - ne 3. V Kanadě založil JŠ exilové nakladatelství Sixty- Eight Publishers. ano - ne 4. V 60. letech vytvořil autor scénář k filmu Farářův konec. ano - ne

1. Román Zbabělci líčí poslední týden války očima dospívajícího mladíka. ano - ne 2. V Příběhu inženýra lidských duší vystupuje Danny jako emigrant v Torontu. ano - ne 3. V Kanadě založil JŠ exilové nakladatelství Sixty- Eight Publishers. ano - ne 4. V 60. letech vytvořil autor scénář k filmu Farářův konec. ano - ne

Vyluštěte přesmyčky názvů děl Josefa Škvoreckého Vyluštěte přesmyčky názvů děl Josefa Škvoreckého ? ? MIRAP ZÓSANE LÁRIMK VĚSNETA Z SUXETA BAZBĚLIC VÝKONAT PARPOR EČÍVL

Vyluštěte přesmyčky názvů děl Josefa Škvoreckého Vyluštěte přesmyčky názvů děl Josefa Škvoreckého ? ? Prima sezóna Mirákl Nevěsta z Texasu Zbabělci Tankový prapor Lvíče

Podívejte se na video, čtěte text a vypracujte odpovědi na otázky. Televizní seriál Prima sezóna (1994) Podívejte se na video, čtěte text a vypracujte odpovědi na otázky. Televizní seriál Prima sezóna (1994) a)Kolik povídek inspirovalo tvůrce seriálu PrimaKolik povídek inspirovalo tvůrce seriálu Prima sezóna? a)Jaký měl J. Škvorecký vztah k jazzu?Jaký měl J. Škvorecký vztah k jazzu? b)Jak se vám seriál líbí? Do které doby je zasazen?Jak se vám seriál líbí? Do které doby je zasazen? a)Kolik povídek inspirovalo tvůrce seriálu PrimaKolik povídek inspirovalo tvůrce seriálu Prima sezóna? a)Jaký měl J. Škvorecký vztah k jazzu?Jaký měl J. Škvorecký vztah k jazzu? b)Jak se vám seriál líbí? Do které doby je zasazen?Jak se vám seriál líbí? Do které doby je zasazen?

A Román inspirovaný vojenskou službou Dannyho Smiřického. B Dílo s tématem emigrace. C Danny Smiřický se snaží odhalit tzv. čihošťský zázrak. D Detektivní román. E Poslední týden války. 1 Zbabělci 2 Mirákl 4 Příběh inženýra lidských duší 5 Konec poručíka Borůvky 3 Tankový prapor A3-B4-C2-D5-E1

Většina literatury je dřív než výpověď o světě, výpověď o tom, kdo píše.“ „ Většina literatury je dřív než výpověď o světě, výpověď o tom, kdo píše.“

Použitá literatura a zdroje  KARPATSKÝ, Dušan. Labyrint literatury. Praha: Albatros, 2008, ISBN  LUSTIG, Arnošt. O spisovatelích. Praha: Nakladatelství Franze Kafky, 2010, ISBN  SOCHROVÁ, Marie. Literatura v kostce pro střední školy. Havlíčkův Brod: Fragment, 1999, ISBN  SOUKAL, Josef a kol. Literatura pro IV. ročník gymnázií. Praha: SPN, 2005, ISBN  ŠKVORECKÝ, Josef. Tankový prapor. Praha: Galaxie, 1990, ISBN  ŠKVORECKÝ, Josef. Zbabělci. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1998, ISBN         Archiv autorky.

Obrazový materiál  (pozadí)  (snímek 7)  Klipart (obrázky jsou součástí volně dostupné galerie Microsoft Office dostupné na adrese  Archiv autorky (pozadí).