Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Lenka Kudrnová Název: VY_32_INOVACE_05_B _02 Osobnosti českého baroka Téma: Dějepis 8. ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Advertisements

BAROKO V ČECHÁCH.
Baroko.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Hudební baroko ( století).
Baroko.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Baroko v Čechách Sochařství 1. část
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Kulturní dějiny, ročník Mgr. Ondřej Kunc
Baroko v českých zemích
Baroko sochařství.
Baroko v Čechách Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
ROZVOJ KLÍČOVÝCH KOMPETENCÍ
Barokní architektura v českých zemích
VY_32_INOVACE_04_České baroko
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Barokní sochařství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová Dostupné z Metodického portálu ISSN:
BAROKO Doba protikladů.
Baroko v Čechách Architektura vrcholného baroka 2. část
Baroko III. stavitelé. Baroko III. stavitelé Anotace: Materiál je určen pro práci žáků 4. ročníku ZŠ v předmětu Výtvarná výchova na téma barokní architektura.
Baroko - procvičení 8. ročník.
HUDBA ČESKÉHO BAROKA.
Barokní architektura a sochařství v Čechách
Michelangelo Buonarroti malíř MgA. Lukáš Psík
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
Matyáš Bernard Braun Název školy
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Barokní sochařství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczova. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
České baroko má kořeny v Itálii a Španělsku. Přestože byla kultura v českých zemích ovlivněna situací po bitvě na Bílé hoř, dosáhlo české umění vysoké.
Naše baroko Architektura a malba. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
České baroko Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3612_České_baroko Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
Barokní umění. Baroko (barok) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného tvaru) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného.
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorŠárka Matějová Datum NázevVY_52_INOVACE_6_K.I.Dientzenhofer Ročník3.-4.
Baroko − architektura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu
VÝTVARNÉ UMĚNÍ Sochařství vnitřní výzdoba kostelů zámecké a palácové interiéry venkovní schodiště sochy v zahradách, na mostech atd. většinou byl ztvárněný.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření listopad 2011 Ročník 8. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a společnost Dějepis Modernizace společnosti.
BAROKO. původ slova z portugalštiny – barocco = perla nepravidelného tvaru umělecko-kulturní směr barok vznikl v Itálii a šířil se asi od roku 1600 do.
Šablona III/2 BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_288_BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH.
Baroko Galerie plastik M. B. Brauna. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Adam Václav Michna
Česká hudební renesance a baroko Anotace Prezentace seznámí žáky s vývojem hudby v období renesance a baroka. Popisuje historické souvislosti jejího vzniku.
ČESKÉ HUDEBNÍ BAROKO. BAROKO - ÚVOD -je název uměleckého slohu ovlivňujícího všechny druhy umění -v hudbě se uplatňovalo od konce 16. do poloviny 18.století.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_251.DEJ.01 Baroko.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis – baroko, sochařství,umělci.
Baroko Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Dějiny hudby a její osobnosti
NOVOVĚK Kapitola VIII. BAROKNÍ UMĚNÍ Pavel Josef Vejvanovský.
Název školy: ZŠ Průhonice
Baroko.
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: ZŠ Průhonice
BAROKO sochařství, malířství, literatura
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
CESTA Z PRAVĚKU ČESKÝ KLASICISMUS
Novověk – pobělohorské období a Jan Amos Komenský
Baroko.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Radikálně barokní architektura
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_18
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Baroko VY_32_INOVACE_46_931 Projekt.
Hudební renesance v Čechách
BAROKO významní představitelé
BAROKO sochařství, malířství, literatura
BAROKO - OPAKOVÁNÍ Anotace: Prezentace je určena žákům osmého ročníku
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Lenka Kudrnová Název: VY_32_INOVACE_05_B _02 Osobnosti českého baroka Téma: Dějepis 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Osobnosti českého baroka Mgr. Lenka Kudrnová

Kryštof Dientzenhofer  český architekt a stavitel německého původu  rodina pocházela z Horního Bavorska, všech jeho pět sourozenců se stalo staviteli  mezi jeho nejznámější stavby patří Kostel svatého Mikuláše na Malé Straně, Loreta, kaple Zjevení páně ve Smiřicích a mnoho dalších  působil také jako pevnostní stavitel (Cheb) a klášterní stavitel (Broumov, Břevnov)

Kryštof Dientzenhofer Kostel svatého Mikuláše na Malé Straně

Kryštof Dientzenhofer Loreta kaple ve Smiřicích Břevnovský klášter

Kilián Ignác Dientzenhofer  český stavitel německého původu  představitel vrcholného baroka  pátý syn stavitele Kryštofa Dientzenhofera  studoval na pražské universitě filosofii a matematiku  spolupracoval mimo jiné se svým zeťem, výborným architektem A. M. Luragem  k jeho zákazníkům patřila jak šlechta, tak i církev

Kilián Ignác Dientzenhofer Kostel sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí Kostel sv. Máří Magdalény v Karlových Varech kaple Hvězda v Broumovských stěnách

Jan Blažej Santini  významný český architekt italského původu  objevitel barokní gotiky  vytvořil přes stovku církevních, palácových i hospodářských staveb  jeho díla jsou skvěle zakomponována do krajiny, vynikají složitým půdorysem, zajímavým vnitřním členěním prostoru, skvělou akustikou  do svých projektů promítá znalosti matematiky, geometrie, numerologie, katolickou věrouku, ale také židovskou kabalu, vyvolávají silné emocionální prožitky

Jan Blažej Santini Zámek Karlova koruna Kostel sv. Jana Nepomuckého Křtiny

Karel Škréta  nejvýznamnější český barokní malíř 17. století  otec byl úředníkem královské komory  protože byl protestantského vyznání, musel po bitvě na Bílé hoře emigrovat  odešel nejprve do Stuttgartu, pak do Benátek a Říma  po přestupu ke katolictví se vrací zpět do Čech, podaří se mu dokonce získat zpět konfiskovaný majetek

Karel Škréta

Petr Brandl  jeden z nejvýznamnějších malířů českého baroka  narodil se v česko-německé rodině (otec Prantl byl německý krejčí a hostinský)  žil bohémským životem – rodinu opustil, neustále byl pronásledován věřiteli, přestože jeho výdělky byly velké  chtěl zbohatnout na těžbě zlata v Jílovém u Prahy, jeho spekulace ale nevyšla  zemřel v chudobě a bídě

Petr Brandl

Matyáš Bernard Braun  rakouský sochař a řezbář působící především v Čechách  vlastnil dílnu v Praze  byl proslulý, vyhledávaný a zámožný  protože onemocněl tuberkulózou, nemohl vykonávat vlastní těžkou sochařskou práci – sousoší pouze navrhoval a tvořil jejich modely  jeho mecenášem byl František Antonín Špork (Kuks)

Matyáš Bernard Braun Sen sv. Luitgardy Ctnosti a neřesti (Kuks)

Další barokní umělci Václav Vavřinec Reiner  významný barokní malíř  proslul zejména mimořádnými freskami klášter v Oseku

Další barokní umělci Ferdinand Maxmilián Brokoff  český sochař a řezbář  zemřel na tuberkulózu – nemoc sochařů  jeho nejznámějšími díly jsou sousoší umístěná na Karlově mostě

Další barokní umělci Adam Michna z Otradovic  český raně barokní básník, hudební skladatel, sbormistr a varhaník  celkem se dochovalo 320 jeho skladeb  je autorem jedné z nejznámějších českých koled – Chtíc, aby spal Jan Dismas Zelenka  český hudební skladatel vrcholného baroka  jeden z nejoriginálnějších a nejrozporuplnějších géniů  je známo na 250 jeho skladeb – mší, oratorií, litanií i instrumentálních skladeb

Opakovací otázky 1.Vyber si jednoho architekta z českého barokního prostředí. Vzpomeň si, co víš o jeho životě a díle. 2.V čem spočíval přínos Jana Blažeje Santiniho? 3.Proč se mohl Karel Škréta vrátit z emigrace? Napadne tě alespoň jeden z těch, kteří se nevrátili? 4.Jmenuj nejvýznamnějšího českého sochaře. Co o něm víš?

AutorMgr. Lenka Kudrnová Vytvořeno dne Odpilotováno dneve třídě Vzdělávací oblastČlověk a společnost Vzdělávací oborOsobnosti českého baroka TémaDějepis 8. ročník Klíčová slovaKryštof a Kilián Ignác Dientzenhoferové, Karel Škréta, Petr Brand, Matyáš Bernard Braun, Václav Vavřinec Reiner, Ferdinand Maxmilián Brokoff, Adam Michna z Otradovic, Jan Dismas Zelenka

ANOTACE Výkladový materiál obsahově rozvíjející učebnici dějepisu pro 8. ročník. Časová dotace cca 35 min. Materiál obsahuje několik opakovacích otázek, které převážně vyplývají z prezentace či z všeobecných znalostí a předchozího učiva dějepisu, proto není přiloženo řešení. POUŽITÉ ZDROJE Vlastní tvorba. Zdroje obrazového materiálu: Kaple_Zjeven%C3%AD_P%C3%A1n%C4%9B_ve_Smi%C5%99ic%C3%ADch.jpg /800px-Praha%2C_B%C5%99evnovsk%C3%BD_kl%C3%A1%C5%A1ter%2C_Mark%C3%A9ta_01.jpg Jan_Vil%C3%ADmek_-_Kilian_Ign%C3%A1c_Dinzenhofer.jpg Praha_Staromestske_namesti_Mikulas.jpg Charles_Bridge_St_Vincent%26Prokop.jpg otevřená galerie