Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření2.12. 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fáze Měsíce. Zatmění Měsíce. Zatmění Slunce.
Advertisements

VY_52_INOVACE_Z.6.06-pohyby Země-prezentace
Měsíc Měsíc jako vesmírné těleso, zatmění, dmutí moře
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Fáze Měsíce.
MĚSÍC.
MĚSÍC.
Zatmění Slunce Zatmění Slunce nastává tehdy, jestliže Měsíc je ve fázi novu a jestliže se nachází na pomyslné spojnici Slunce - Země.
Ladislav Filipi Měsíční fáze.
Měsíc Měsíc je jediná známá přirozená družice Země. Pohled ze Země
Měsíc Jan Dušek.
Měsíc Lukáš Poledník KVA.
Planeta Země.
SLUNCE zdroj světla a tepla pro Zemi (jedna z podmínek života)
PLANETA ZEMĚ.
Vědomostní soutěž ze zeměpisu
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Sluneční soustava a Měsíc
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_602_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Registrační číslo projektu
Měsíc Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
ZEMĚ a MĚSÍC.
Glóbus Glóbus - zmenšený model Země - má své měřítko
Tvar, velikost a pohyby Země
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: I/2: čtenářská a informační gramotnost.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Měsíc autor VM:Ondřej Vojáček období.
Který pohyb Země způsobuje jev zachycený na fotografii?
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Měsíc Iva Ouhelová.
M ě s í c.
Měsíc.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_PLANETA ZEMĚ ROČNÍK: 6. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie ČR Datum vytvoření21.9.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření15.11.
Předmět: Fyzika Téma: Optika Název: Zatmění Slunce a Měsíce Třída: 8. ročník Cíl: Výklad a procvičení probrané látky Autor: Mgr. Hana Hubačová Použitý.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření14.11.
Měsíc – přirozená družice Země Pohyby Měsíce: -Obíhá kolem Země ( doba oběhu je 28 dní) -Otáčí se kolem své osy ( doba jednoho otočení je 28 dní) -Obíhá.
VY_32_INOVACE_PR4.09     Autor: Tereza Zástřešková   Datum vytvoření: září 2012   Ročník: 4.   Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět   Vzdělávací obor:
MĚSÍC VY_32_INOVACE_XVII-C-12.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzická geografie Datum vytvoření
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
Proč se střídá den a noc.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření13.11.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
VY_32_INOVACE_16_32_MĚSÍCE PLANET
Tematický okruh: VESMÍR Název učiva: JAK SE MĚNÍ MĚSÍC
MĚSÍC.
Název vzdělávacího materiálu
Název vzdělávacího materiálu
Název vzdělávacího materiálu
Název vzdělávacího materiálu
VY__III/2__INOVACE__205 FYZIKA MĚSÍC.
Měsíc a jeho podoby.
Fáze Měsíce VY_32_INOVACE_46_Faze_Mesice Autor: Pavlína Čermáková
Název vzdělávacího materiálu
Prezentace – výklad učiva
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_49_MĚSÍC TEMA: FYZIKA
Zatmění Slunce a Měsíce Fáze Měsíce
Měsíc a jeho pohyby.
POHYBY ZEMĚ.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_04_Měsíc
Fyzika 7.ročník ZŠ Světelné jevy I. Optika Creation IP&RK.
PLANETA ZEMĚ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Transkript prezentace:

Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření Ročník1. Stručný obsah Planetární geografie - Měsíc Způsob využitígymnázium AutorMgr. Magdaléna Teplá KódVY_32_INOVACE_39_GTEP16

Měsíc Co je to Měsíc? Proč vidíme stále stejnou stranu Měsíce? Jaké znáte měsíční fáze? Kdo stanul jako první na Měsíci?

Měsíc content/uploads/mesic-zeme.jpg

Měsíc Co je to Měsíc? Přirozená družice Země Proč vidíme stále stejnou stranu Měsíce? Otáčí se kolem své osy stejně dlouho jako obíhá Zemi 27,3 dne. Jaké znáte měsíční fáze? nov, 1. čtvrť, úplněk, 3. čtvrť Kdo stanul jako první na Měsíci? Neil Armstrong

Měsíc Přirozená družice Země Nesvítí vlastním světlem - odráží světlo sluneční Teplota na Měsíci: den: +130 o C noc : -185 o C Obíhá kolem Země od západu k východu ve vzdálenosti cca km

Měsíc Rotace kolem vlastní osy trvá 27,3 dne Oběh měsíce kolem Země trvá 27,3 dne Oběžná rychlost: 3680 km/hod 1. fotografie z odvrácené strany Měsíce pořídila v roce 1959 stanice Luna 1. člověk na Měsíci: Neil Armstrong

Měsíční fáze Jestliže je Měsíc v poloze mezi Sluncem a Zemí (konjunkce), jej nevidíme – NOV

Měsíční fáze Od tohoto okamžiku vidíme čím dál větší kousek Měsíce V první čtvrti pozorujeme celou 1 čtvrtinu ve tvaru písmene D.

1. čtvrť

Měsíční fáze V okamžiku, kdy se Měsíc dostane na opačnou stranu než je Slunce nastává ÚPLNĚK. Pak se osvětlená polovina Měsíce dostává přec 3 čtvrť (tvar písmene C) opět k NOVU.

3. fáze

Zatmění Slunce Dopadne-li na Zemi stín Měsíce, dochází k zatmění Slunce.

Zatmění Měsíce Jestliže vstoupí Měsíc do stínu naší Země, dochází k zatmění Měsíce.

Použité zdroje a literatura: Ondrejka, K.: Rekordy Země – neživá příroda. Bratislava: Slovenská kartografia, s. Dobrovolná, V.: Školní atlas světa, Praha: Kartografie Praha, s. Tomeš, J., Jelínek, R. a kol: Školní atlas – Dnešní svět, Praha: Terra, 1997, 93s. Karniš,J., Kupka, R., Gutwirth, L.: Obecný fyzický zeměpis. Praha: SPN, s. Tichý, O., Švec, R.: Matematický zeměpis a kartografie. Praha: SPN, s.