Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření1. 4. 2013 RočníkNižší ročníky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Advertisements

EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Přídavná jména - opakování
PŘÍDAVNÁ JMÉNA Mgr. Michal Oblouk.
Ivana Myšáková, 2011 Přídavná jména.
Přídavná jména přivlastňovací
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Třídění a vzory přídavných jmen
SKLOŇOVÁNÍ A PRAVOIS PŘÍDAVNÝCH JMEN MĚKKÝCH Český jazyk 5. ročník ZŠ
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.02 Anotace: Prezentace obsahuje přehled mluvnických kategorií přídavných jmen. Zaměřuje se především na druhy a vzory. Vzdělávací.
DRUHY PŘÍDAVNÝCH JMEN Mgr. Michal Oblouk.
Přídavná jména přivlastňovací
SKLOŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN
Přídavná jména Uveď co nejvíce přídavných jmen, která se vztahují k obrázku. Co není správně? svítící, krásný, londýnský, nový, vysoký, v noci, naše foto.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ8_16 Sada DUMČeský jazyk 8 Předmět Český jazyk Název materiáluPřídavná jména – skloňování. Anotace V prezentaci.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_72.
90.1 Podstatná jména rodu mužského - vzory předseda, soudce
80.1 Přídavná jména TVRDÁ TVRDÁ (vzor mladý)
Podstatná jména rodu mužského životného
Přídavná jména - úvod pro 5. ročník ZŠ
Pravopis i/í, y/ý v koncovkách přídavných jmen
82.1 Přídavná jména PŘIVLASTŇOVACÍ
VZOR: OTCŮV, MATČIN (Čí ?)
SKLOŇOVÁNÍ A PRAVOPIS PŘÍDAVNÝCH JMEN
PŘÍDAVNÁ JMÉNA PŘIVLASTŇOVACÍ:
Druhy přídavných jmen 6. ročník.
81.1 Přídavná jména MĚKKÁ TVRDÁ (vzor mladý)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Karel a Josef Čapkovi.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Přídavná jména - opakování (adjectives – revision)
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_10_JMÉNA,
Přídavná jména tvořená příponou -ský
Pravopisné lovy beze zbraní Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření21.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Přídavná jména Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Přídavná jména Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Přejatá vlastní jména Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk - 5.ročník Autor: Mgr.Michaela Krbušková PŘÍDAVNÁ JMÉNA Už známe: Najdi v textu přídavná jména Přídavná.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_15 TÉMA: ČESKÝ JAZYK.
Předložky s, z Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření RočníkNižší.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Přídavná jména Bc. K. Matějková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZNÁME TŘI DRUHY PŘÍDAVNÝCH JMEN
Téma: Český jazyk 5.ročník
Český jazyk – Skloňování podstatných jmen
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Český jazyk 9. ročník Česká próza 20. století.
Přídavná jména - přivlastňovací
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.14 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.14_pridavna_jmena Název:
Přídavná jména Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
PŘÍDAVNÁ JMÉNA MĚKKÁ velryb_ rodina ps _ uši lv_ mládě vzor JARNÍ í í
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Název : VY_32_INOVACE_27CJ_5_PŘJM
Přídavná jména I VY_32_INOVACE_03-06 Ročník: 6. , 7.
Autor: Mgr. Eva Kotounová
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Ingvortová Číslo
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Přídavná jména přivlastňovací
Transkript prezentace:

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření RočníkNižší ročníky osmiletého gymnázia Stručný obsahProcvičení pravopisu přídavných jmen - tvrdých, měkkých a přivlastňovacích. Způsob využitíPřevažují úkoly k procvičení, které je možné postupně s žáky projít. Po úkolu vždy následuje řešení. Teorie na str. 2, 3, 6 a 9. Cvičení - spojovačky, doplňovačky, křížovka, vědomostní otázky. AutorMgr. Martina Svízelová KódVY_32_INOVACE_14_CSVI17

 tvrdá  měkKá  přivlastňovací

 skloňují se podle vzoru: mladý, mladá, mladé,  v koncovkách přídavných jmen píšeme tvrdé Y,  měkké I píšeme jen v 1. a 5. pádě mn. č. rodu mužského životného,  v 7. pádě mn. č. je koncovka -ými.

 hokejov_  s ostr_m_  pohádkov_  za špinav_m_  s barevn_m_  pod šípkov_m_  před hladov_m_  po napínav_ch  o jedl_ch  princ  vlky  hráči  filmech  okny  houbách  keři  náboji  pastelkami

 hokejoví hráči  s ostrými náboji  pohádkový princ  za špinavými okny  s barevnými pastelkami  pod šípkovými keři  před hladovými vlky  po napínavých filmech  o jedlých houbách

 skloňují se podle vzoru: jarní  v koncovkách píšeme vždy měkké I

 Přišl_ m_ dopis_ ………  V zimě se konal_ závody……..  Dostala od muže k v_ročí ……….  Maminka kupuje u řezníka …………..  Děti obvykle po ………. plakal_.  Tatínek nám četl pohádku ……………  prsten z ryz_ho zlata  vos_m píchnutí  ps_ch spřežení  hověz_ maso  o žab_m princi  s ciz_m_ známkam_

 Přišly mi dopisy s cizími známkami.  V zimě se konaly závody psích spřežení.  Dostala od muže k výročí prsten z ryzího zlata.  Maminka kupuje u řezníka hovězí maso.  Děti obvykle po vosím píchnutí plakaly.  Tatínek nám četl pohádku o žabím princi.

 skloňují se podle vzorů otcův a matčin,  jen v 1. a 5. pádě mn. č. rodu mužského životného píšeme měkké I,  v ostatních pádech mn. č. píšeme tvrdé Y,  v 7. pádě mn. č. je koncovka -ými.  POZOR: Dej to Pavlovi. X Pavlovy hračky podstatné jm. X přídavné jm.

 (král) dcery  (matka) knihy  (Neruda) sbírky  (Páral) romány  (otec) spolužáci  (bojovník) meče  (dělník) výrobky

 královy dcery  matčiny knihy  Nerudovy sbírky  Páralovy romány  otcovi spolužáci  bojovníkovy meče  dělníkovy výrobky

1. Doplň osobní zájmeno v 1. p. j. č. 2. V povinné četbě máme... (autor) Povídky malostranské. 3. Název větného členu základní skladební dvojice. 4. Prodaná nevěsta patří mezi … (autor) opery. 5. Kluci čtou rádi …. (autor) Rychlé šípy. 6. V kterém večerníčku vystupuje Pučmeloud a Kvapík? 7. Jak říkáme slohovému útvaru, který nás informuje o události, jež se stala ? 8. V které době se odehrávají příběhy Eduarda Štorcha? 9. Jack London napsal román Bílý … (název). 10. R. Goscinny napsal knihu...(název) patálie.

1. Doplň osobní zájmeno v 1. p. j. č. 2. V povinné četbě máme... (autor) Povídky malostranské. 3. Název větného členu základní skladební dvojice. 4. Prodaná nevěsta patří mezi … (autor) opery. 5. Kluci čtou rádi …. (autor) Rychlé šípy. 6. V kterém večerníčku vystupuje Pučmeloud a Kvapík? 7. Jak říkáme slohovému útvaru, který nás informuje o události, jež se stala? 8. V které době se odehrávají příběhy Eduarda Štorcha? 9. Jack London napsal román Bílý … (název). 10. R. Goscinny napsal knihu...(název) patálie.

 Kdo byl jeho bratr?  Co napsal? Josef_Capkovi_radio.jpg

 Josef Čapek byl český malíř a spisovatel.  Bratr Josefa Čapka byl Karel. Významný český spisovatel a novinář. Napsal např. hru R.U.R., román Krakatit a pro děti knihu Dášeňka čili Život štěněte.  Josef Čapek napsal Povídání o pejskovi a kočičce.

 housle například → houslový klíč  teplo  žába  Erben  pravda  hlad  včela  Jágr

Například:  teplý kabát  žabí stehýnka  Erbenovy pohádky  pravdivá slova  hladový pes  včelí úl  Jágrovo vítězství

 Obrázky: Klipart Microsoft Office  MARTINCOVÁ, O. a kol. Pravidla českého pravopisu. 2. vyd. Praha: Fortuna, ISBN  Obrázek (bratři Čapkové): apkovi_radio.jpg