Správné formulování odchylek a neshod Doc. Ing. Michal Voldřich CSc. Ing. Jan Pivoňka ing. Rudolf Ševčík Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Advertisements

Mezinárodní potravinářské standardy BRC, IFS
Příprava na SVP v kosmetickém průmyslu
Řízení jakosti, standardy
Integrovaný systém řízení (ISŘ)
Zkušebnictví a řízení jakosti staveb
Management Ing. Jan Pivoňka.
managementu znalostí podle
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Změny požadavků podle nové normy
Audit administrativních činností
Postupy k ověřování účinného fungování HACCP=
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
Plán auditu, zpráva z provedení auditu prim. MUDr
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Příprava na SVP v kosmetickém průmyslu Ing. Eva Čížková, RW TUV Praha spol. s r.o. a AVEFLOR, a.s. Ing. Eva Čížková, RW TUV Praha spol. s r.o. a AVEFLOR,
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Audit systému jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
EN ISO Správná výrobní praxe
Systém managementu jakosti
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Audit, auditor, zásady auditování
Marketing Návrh výrobku Vývoj, konstrukce Příprava výroby Zásobování Výroba Montáž, kompletace Prodej Poprodejní služby měření, zkoušky, testy konkurenčních.
4 Normovaný systém managementu kvality podle ISO 9001
Konkrétní změny v české verzi CAF 2013 oproti CAF CZ 2009 Pavel Kajml Unie zaměstnavatelských svazů ČR.
Ošetřovatelský proces
Podklady ke školení Ing. Jiří Seger Ing. Alena Švarcová
Systémy řízení jakosti - úvodní cvičení
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
S Q A S (Safety and Quality Assessment System)
Schéma procesu vstupy Průběh procesu výstupy činnost ZDROJE.
Management systému řízení kvality
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
Systém řízení moderního podniku Management system of modern company
Požadavky ISO/DIS 9001:2014 a ISO/DIS 14001:2014
IAF MD 18:2015 Aplikace ISO/IEC 17021:2011 v oblasti řízení služeb (ISO/IEC )
BUDOVÁNÍ SYSTÉMŮ MANAGEMENTU
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
HACCP.
Úkol, cíle a základní pojmy logistiky Kapitola 2: Úkol logistiky, Cíle logistiky, Základní pojmy logistiky Vysoká škola technická a ekonomická v Českých.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
VÝZNAM & PŘÍNOSY VÝVOJE V POTRAVINÁŘSKÉM PRŮMYSLU Doc. Ing. Michal Voldřich, CSc. Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D. Ing. Jan Pivoňka, Ph.D.
Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ing. Martin Matušů, CSc.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
Požadavky mezinárodních standardů na pomocné a přídatné látky Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D. Dr. Ing. Leona Petrová Ing. Petra Šotolová.
Sdružení poradců Požadavky ISO 9001:2015 a ISO 14001:2015
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Teorie auditu, fáze auditu, správné auditní postupy, Audit podle ISO Doc. Ing. Michal Voldřich CSc. Ing. Jan Pivoňka ing. Rudolf Ševčík Ph.D.
PRAHA 17/10/07 Přínos pro laboratoře pružná reakce na vývoj v oboru, požadavky kliniků, pacientů čas finance flexibilita – týká se systému managementu.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 PROGRAMY INSPEKCÍ Robert Mout DCMR – Agentura pro ŽP.
Seminář pro žadatele – výzva IGA 2014 Komise IGA PEF ČZU v Praze.
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Plánování zakázek ve vybraném výrobním podniku ÚSTAV PODNIKOVÉ STRATEGIE Autorka bakalářské.
Přechod na ISO 9001:2015 v DIAMO, s. p.
Mezinárodní potravinářské standardy BRC, IFS
Systém managementu jakosti
Oblast intervence 3.2 Integrovaného operačního programu
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
Systém managementu jakosti 3
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Edukační standardy Beharková Natália.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Systém managementu SSHR
Systém managementu SSHR
farmakovigilanční audit
Transkript prezentace:

Správné formulování odchylek a neshod Doc. Ing. Michal Voldřich CSc. Ing. Jan Pivoňka ing. Rudolf Ševčík Ph.D.

Terminologie Požadavek – potřeba nebo očekávání, které jsou stanoveny, obecně se předpokládají nebo jsou závazné Neshoda – nesplnění požadavku Vada – nesplnění požadavku ve vztahu k zamýšlenému nebo specifickému použití Odchylka Doporučení

Postup od informace k neshodě a závěru auditu Shromáždění informací Potvrzení/ověření informace Objektivní důkaz Posouzení významu důkazu Posouzení zda mohou být dosaženy cíle Srovnání s kritérii (rozsahem auditu) Formulace neshody/shody Přezkoumání neshod – závěr auditu Zpráva za auditu

Klasifikace neshod Neshody mohou být odstupňovány –malá, velká, kritická, zásadní požadavky –A,B,C,D – Major, KO –malá, velká, systémová –Může existovat další systém hodnocení čísly, písmeny, slovy, barvami Neshody nemusí být odstupňovány –Splnění x nesplnění

Odchylky podle IFS Hodn ocení Objasnění DPožadavek není splněn0 bodů CNěkteré požadavky jsou implementovány 5 bodů BVětšina požadavků je implemenotvána 15 bodů AÚplná shoda20 bodů A, B, C, D NA non applicable I o tomto musí být podán důkaz KO požadavky nemohou být hodnoceny NA! Neshoda s požadavkem, která nemá negativní vliv na výrobek/proces

Neshoda podle IFS Hodnocení Major Systematické neplnění požadavku standardu Ohrožení zdravotní nezávadnosti výrobku Nesplnění legislativních požadavků Hodnocení DK.O. neshoda Nesplnění specifických požadavků KO

Příkladové studie klasifikace neshod Postup –Prostudujte předloženou popsanou situace v provoze a otázku standardu se kterou chcete vyjádřit shodu nebo neshodu v dané situaci –Připravte si jaké informace budete ještě potřebovat –Na základě odpovědí se pokuste formulovat důkaz o shodě nebo neshodě s požadavkem standardu –Připravte si hypotézu pro další vyšetřování rozsahu neshody (odchylky) v případě, že jste nezjistili shodu.

Příkladové studie Senior management musí zajistit, aby si všichni zaměstnanci byli vědomi svých odpovědností a aby byly implementovány postupy umožňující monitoring efektivnosti jejich činností. Nacházíte se v podniku, který balí a distribuuje mražené rybí filety. Jste v prostoru expedičního skladu společně s pracovníkem odpovědným za uvolňování výrobku.

Příkladové studie Požadavky na osobní hygienu musí být definovány a uplatňovány veškerým relevantním personálem, smluvními stranami a návštěvami. Shoda s požadavkem musí být pravidelně ověřována. Chystáte se k prohlídce provozu v podniku vyrábějícím masné polotovary. Jste v doprovodu manažera jakosti a ředitele podniku.

Příkladové studie Specifikace musí být dostupné pro všechny suroviny suroviny aditiva obaly reworky Specifikace musí být aktuální, jendoznačné, dostupné a vždy v souladu s legislativními požadavky. Nacházíte se v pekárně v kanceláři manažera jakosti a společně procházíte dokumentaci.

Příkladové studie Receptura musí být v souladu se specifikací hotového výrobku zaslanou zákazníkovi. Nacházíte se v pekárně v kanceláři manažera jakosti a společně procházíte dokumentaci.

Příkladové studie V případech, kdy jsou výrobní prostory identifikovány jako mikrobiologicky citlivé (např.: prostory, kde se zachází s nechráněnými potravinami určenými k přímé konzumaci), musí být instalován systém přetlakový větrací systém. Nacházíte se v prostoru plničky paštiky před sterilací. Jste v doprovodu mistra linky, manažera jakosti a ředitele podniku.