Správné formulování odchylek a neshod Doc. Ing. Michal Voldřich CSc. Ing. Jan Pivoňka ing. Rudolf Ševčík Ph.D.
Terminologie Požadavek – potřeba nebo očekávání, které jsou stanoveny, obecně se předpokládají nebo jsou závazné Neshoda – nesplnění požadavku Vada – nesplnění požadavku ve vztahu k zamýšlenému nebo specifickému použití Odchylka Doporučení
Postup od informace k neshodě a závěru auditu Shromáždění informací Potvrzení/ověření informace Objektivní důkaz Posouzení významu důkazu Posouzení zda mohou být dosaženy cíle Srovnání s kritérii (rozsahem auditu) Formulace neshody/shody Přezkoumání neshod – závěr auditu Zpráva za auditu
Klasifikace neshod Neshody mohou být odstupňovány –malá, velká, kritická, zásadní požadavky –A,B,C,D – Major, KO –malá, velká, systémová –Může existovat další systém hodnocení čísly, písmeny, slovy, barvami Neshody nemusí být odstupňovány –Splnění x nesplnění
Odchylky podle IFS Hodn ocení Objasnění DPožadavek není splněn0 bodů CNěkteré požadavky jsou implementovány 5 bodů BVětšina požadavků je implemenotvána 15 bodů AÚplná shoda20 bodů A, B, C, D NA non applicable I o tomto musí být podán důkaz KO požadavky nemohou být hodnoceny NA! Neshoda s požadavkem, která nemá negativní vliv na výrobek/proces
Neshoda podle IFS Hodnocení Major Systematické neplnění požadavku standardu Ohrožení zdravotní nezávadnosti výrobku Nesplnění legislativních požadavků Hodnocení DK.O. neshoda Nesplnění specifických požadavků KO
Příkladové studie klasifikace neshod Postup –Prostudujte předloženou popsanou situace v provoze a otázku standardu se kterou chcete vyjádřit shodu nebo neshodu v dané situaci –Připravte si jaké informace budete ještě potřebovat –Na základě odpovědí se pokuste formulovat důkaz o shodě nebo neshodě s požadavkem standardu –Připravte si hypotézu pro další vyšetřování rozsahu neshody (odchylky) v případě, že jste nezjistili shodu.
Příkladové studie Senior management musí zajistit, aby si všichni zaměstnanci byli vědomi svých odpovědností a aby byly implementovány postupy umožňující monitoring efektivnosti jejich činností. Nacházíte se v podniku, který balí a distribuuje mražené rybí filety. Jste v prostoru expedičního skladu společně s pracovníkem odpovědným za uvolňování výrobku.
Příkladové studie Požadavky na osobní hygienu musí být definovány a uplatňovány veškerým relevantním personálem, smluvními stranami a návštěvami. Shoda s požadavkem musí být pravidelně ověřována. Chystáte se k prohlídce provozu v podniku vyrábějícím masné polotovary. Jste v doprovodu manažera jakosti a ředitele podniku.
Příkladové studie Specifikace musí být dostupné pro všechny suroviny suroviny aditiva obaly reworky Specifikace musí být aktuální, jendoznačné, dostupné a vždy v souladu s legislativními požadavky. Nacházíte se v pekárně v kanceláři manažera jakosti a společně procházíte dokumentaci.
Příkladové studie Receptura musí být v souladu se specifikací hotového výrobku zaslanou zákazníkovi. Nacházíte se v pekárně v kanceláři manažera jakosti a společně procházíte dokumentaci.
Příkladové studie V případech, kdy jsou výrobní prostory identifikovány jako mikrobiologicky citlivé (např.: prostory, kde se zachází s nechráněnými potravinami určenými k přímé konzumaci), musí být instalován systém přetlakový větrací systém. Nacházíte se v prostoru plničky paštiky před sterilací. Jste v doprovodu mistra linky, manažera jakosti a ředitele podniku.