Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2637 Název výukového materiálu: Jiří Trnka - prezentace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Advertisements

Vypracovala: Konzultant: Aneta Pernicová Mgr. Věra Chlupová
Naučná stezka Českých Animátorů
Zdraví Vás KRTEČEK.
Zdeněk Smetana.
Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_14
Výlet do české literatury
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_483_Život a dílo Aloise Jiráska AUTOR: Mgr. Martina Ringová.
Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze.
Zdeněk Miler ( – ) autor: Kateřina Marková.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Radek Pilař ( – ) autor: Kateřina Marková.
Ilustrace oblíbené knihy
Jiří Trnka ( – ) autor: Kateřina Marková.
ILUSTRACE Vytvořila: Klára Tlamková Konzultant: Mgr. Věra Chlupová.
Mikoláš Aleš VY_III/2_INOVACE_90_Mikoláš Aleš Mgr. Jana Svobodová.
ČEŠTÍ ILUSTRÁTOŘI.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Autorská pohádka výklad pojmu.
VY_III/2_INOVACE_100_Zdeněk Miler
vytvořili: Nicolas Ullmann, Ondřej Coufal garant: Jana Ullmannová
Spisovatelé dětské literatury
ZŠ Řevnice Školní Řevnice
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
VY_42_INOVACE_28_01. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu:
SVĚTOVÍ AUTOŘI A SBĚRATELÉ POHÁDEK VY_32_INOVACE_11_22.
Sběratelé lidových pohádek u nás
Procenta – obchod VY_42_INOVACE_33_01. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_32.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Heleny Zmatlíkové Anotace: Seznámení s ilustracemi Heleny Zmatlíkové Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: 3/II Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Rodina a její funkce Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu:
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Povídka, pověst, pohádka, bajka Ověřeno: 5. ročník, V. třída Cílová skupina: žák základní školy praktické.
Alois Jirásek „Lehká věc je mlčeti, když člověk nic neví.“
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_10 Český jazyk a literatura – Na počátku prý stálo.
 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.  Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice,
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Zdeňka Smetany Anotace: Seznámení s ilustracemi Zdeňka Smetany Autor: Mgr.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_35.
Slovní úlohy s procenty VY_42_INOVACE_18_01. Opakování - procenta Doplň: Základ je % % %
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_03 Název Divadlo a noviny počátku Národního.
Staré pověsti české Alois Jirásek
Literatura pro děti 3 VY_32_INOVACE_12
NOTA PŮLOVÁ.
TATO PRÁCE JE ŠÍŘENA POD LICENCÍ CC BY-SA 3
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Spisovatelé a ilustrátoři
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Školník Kulda je jednička
ČESKÉ POVĚSTI Název: VY_32_inovace_05 Vlastivěda-starší české dějiny
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Kultura v předválečném Československu
Staré pověsti české Alois Jirásek
Školník Kulda je jednička
Slovní úlohy polovina, čtvrtina
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
MIKULOVSKÉ OZVĚNY 58. ZLÍN FILM FESTIVALU 8.–
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_JOSEF_LADA Název materiálu: Josef Lada
Školník Kulda je jednička
NOTA OSMINOVÁ.
Notová osnova.
Kroměříž VY_32_INOVACE_13_38
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
tato práce je šířena pod licencí cc by-sa 3
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: Jiří Trnka - prezentace Autor: Mgr. Oldřiška Vobrová Vytvořeno: Ročník: šestý až devátý Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Literární výchova Téma: Aktuální zařazení k životnímu výročí Pomůcky: notebook, dataprojektor Anotace: Seznámení pomocí prezentace s životem a dílem Jiřího Trnky, s jeho výtvarnou činností i s činností filmovou, určeno k významnému životnímu výročí Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální tvorbou autora. VY_32_INOVACE_09_22

Jiří Trnka VY_32_INOVACE_09_22

JIŘÍ TRNKA Jiří Trnka byl významný český výtvarník, ilustrátor a také režisér animovaného filmu. Narodil v Plzni. S prvními loutkami se seznámil už jako malý ve své rodině, kde se podomácku vyráběly. V Plzni se seznámil s Josefem Skupou a jeho loutkovým divadlem, pro které navrhoval kulisy. V roce 1935 ukončil Uměleckoprůmyslovou školu v Praze. Před válkou působil s grafičkou Hermínou Týrlovou ve filmovém studiu firmy Baťa ve Zlíně. V roce 1945 se stal jedním ze zakladatelů studia kresleného filmu Bratři v triku. V tomtéž roce získal svou první prestižní cenu v Cannes za film Zasadil dědek řepu. V roce 1948 založil Studio Jiřího Trnky, které řídil 20 let. Pro jeho filmovou tvorbu je charakteristická především práce s loutkami spojená s vynikajícím hudebním a slovním doprovodem Mezi nejznámější filmy patří filmy Zvířátka a Petrovští, Špalíček, Staré pověsti české, Osudy dobrého vojáka Švejka, Císařův slavík nebo animovaná pohádka Dva mrazíci. Jako výtvarník a sochař se spolupodílel na ztvárnění čs. expozic na světových výstavách v Bruselu (1958) a Montrealu (1967). Věnoval se také ilustracím knih. Ilustroval například Karafiátovy Broučky a Werichovo Fimfárum. Od roku 1967 působil krátkou dobu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, kde byl jmenován profesorem. Za svá díla získal okolo 50 ocenění z výstav, soutěži a filmových i výtvarných přehlídek a stal se uznávaným umělcem ve světě. Jiří Trnka, jeden ze zakladatelů a tvůrců českého loutkového a animovaného filmu zemřel v Praze. Zajímavost: Jiří Trnka tvořil své dílo levou rukou, ale uměl malovat oběma rukama současně.

Nejznámější knihy, které ilustroval Jiří Trnka František Hrubín: Špalíček veršů a pohádek František Hrubín: Malý špalíček pohádek František Hrubín: Pohádky z tisíce a jedné noci František Hrubín: Říkejte si se mnou František Hrubín: O Květušce a její zahrádce František Hrubín: Dvakrát sedm pohádek František Hrubín: Zasadil dědek řepu František Hrubín: Dětem František Hrubín: Zimní pohádka o Smolíčkovi Jiří Trnka : Podzimní říkadla Jiří Trnka: Jarní říkadla Jiří Trnka: Letní říkadla Jiří Trnka: Zimní říkadla Jiří Trnka: Večerní říkadla Jiří Trnka: Ranní říkadla Jiří Trnka: Říkadla o zvířátkách Jiří Trnka: Říkejte si s námi nejkrásnější říkadla Jiří Trnka: Zahrada VY_32_INOVACE_09_22

Josef Menzel: Míša Kulička v domě hraček Josef Menzel: Míša Kulička v rodném lese Josef Menzel: Míša Kulička v loutkovém divadle Josef Menzel: Míša Kulička v zoo Josef Menzel: Míša Kulička v cirkuse Oldřich Syrovátka: Bajky dětem K.V. Rais: Zvířátka a lidé Klára Trnková, Jiří Trnka: Moje první abeceda Klára Trnková, Jiří Trnka: Trnkův špalíček říkadel, písniček a pohádek Klára Trnková, Jiří Trnka: Český rok (Z babiččina kapsáře) Vítězslav Nezval: Anička skřítek a Slaměný Hubert Vítězslav Nezval: Věci, květiny, zvířátka a lidé pro děti H. CH. Andersen: Pohádky Pohádky bratří Grimmů Wilhem Hauff: Karavana Eduard Petiška: Sedmikráska – německé pohádky Jiří Horák: Čarodějná mošna Jiří Marek: Nejkrásnější zahrada (indické pohádky) Jiří Mahen: Dvanáct pohádek VY_32_INOVACE_09_22

Oldřich Sirovátka: Bajky dětem K.V. Rais: Zvířátka a lidé Zdeněk Kriebel: Koulej se, sluníčko, a kutálej Jan Werich: Fimfárum Alois Jirásek: Staré pověsti české Jan Karafiát: Broučci Václav Renč: Perníková chaloupka Josef Kajetán Tyl: Strakonický dudák Jaroslav Seifert: Maminka VY_32_INOVACE_09_22

obr. 1

obr. 2

obr. 3

obr. 4

obr. 5

obr. 6

obr. 7

obr. 8

obr. 9

obr. 10

obr. 11

obr. 12

obr. 13

Bratři v triku Toto studio vzniklo v roce 1945 a je nejstarším a největším českým studiem, které vytváří kreslené filmy. U jeho založení stál i Jiří Trnka. V počátku bylo jedním ze samostatných ateliérů. V době totality přešlo pod Krátký film. Slavné logo studia, tři uklánějící se chlapečky v pruhovaných tričkách, navrhl pozdější autor slavného Krtečka Zdeněk Miler. Převážně se zde animovaly filmy pro děti, ale i humorné a satirické filmy pro dospělé V tomto studiu vzniklo přes 1600 animovaných filmů. Se značkou Bratři v triku získaly stovky ocenění na mezinárodních festivalech, dokonce i jednoho Oscara. Studio Bratři v triku se zabývá hlavně tvorbou klasických kreslených filmů a seriálů. Dovede ale vytvořit i kombinaci hraného filmu s animací, pracuje i s jinými dalšími speciálními animačními technologiemi. Kromě Jiřího Trnky spolupracovali se studiem i jiní animátoři – Břetislav Pojar, Jiří Brdečka, ze současných Michaela Pavlátová, Pavel Koutský.

Některé animované filmy Jiřího Trnky Špalíček Staré pověsti české Dva mrazíci Zvířátka a petrovští Sen noci Svatojánské Bajaja Císařův slavík Zasadil dědek řepu Ruka Osudy dobrého vojáka Švejka

Jedním z animovaných filmů je film Staré pověsti české Barevný loutkový film natočený podle Jiráskových Starých pověstí českých zahrnuje nejstarší dobu našeho národa. Je zde šest příběhů z pohanského dávnověku, jak je podle Kosmovy kroniky a dalších pramenů Jirásek napsal. Tyto příběhy se staly podkladem pro výpravný loutkový film, který vychází z národní tradice výtvarných děl Josefa Mánese a Mikoláše Alše. Ve filmu uvidíte příběhy o praotci Čechovi, o Bivojovi, o Libuši a Přemyslovi, o dívčí válce, o Horymírovi, o Čestmírovi a o bojích s Lučany. Toto dílo Jiřího Trnky patří k tomu nejlepšímu, co v české kinematografii v 50.letech vzniklo. Film dostal řadu mezinárodní uznání a velkého množství festivalových cen. Animovaný film Staré pověsti české měl premiéru

VY_32_INOVACE_09_22 Hrob Jiřího Trnky na plzeňském hřbitově obr. 14

Použité zdroje: Obrázky [1-13] - vlastní archív autora Obrázek [14] JIK JIK. Čestný hrob českého výtvarníka Jiřího Trnky na plzeňském Ústředním hřbitově. Wikipedie [online] [cit ]. Dostupné z: VY_32_INOVACE_09_22