O DRAZ ZVUKU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ultrazvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Advertisements

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ZVUK Třída : VIII. Datum : Vypracovala : Zuzana Svitáková.
Klíčová aktivita: 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Ultrazvuk a Dopplerův jev
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhZvukové jevy.
Rychlost a šíření zvuku
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 19.
zapojování kondenzátorů
Mezinárodní soustava jednotek SI (odvozené jednotky)
Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera.
Mechanické kmitání Mgr. Kamil Kučera.
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
Kapilární jevy Mgr. Kamil Kučera.
Polarizace světla Mgr. Kamil Kučera.
ULTRAzvuk Lia Roubínková I.A.
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lom světla – II.část
Zvukové jevy. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - HMOTNOST Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Odraz zvuku (Učebnice strana 176 – 177) Setká-li se zvuk, který se šíří vzduchem, s překážkou, z části ho překážka pohltí, z části se od ní odráží a šíří.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
L OM SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
M EZINÁRODNÍ SOUSTAVA JEDNOTEK SI (odvozené jednotky) Mgr. Kamil Kučera.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
T LAK VZDUCHU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
E LEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - KLADKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - PÁKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
E LEKTRICKÉ POLE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
P ÍSTOVÉ SPALOVACÍ MOTORY Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.09_Rychlost_zvuku_odraz_zvuku.
?? Ing. Jan Havel.
Elektrický proud II Ing. Jan Havel.
ZVUKOVÉ JEVY - AKUSTIKA
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
STR Mgr. Kamil Kučera.
Zvuk, šíření zvuku, zdroje zvuku
ČOČKY Mgr. Kamil Kučera.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Zvuk VY_32_INOVACE_2A_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Děje s ideálním plynem Mgr. Kamil Kučera.
Rozdělení zvuků VY_32_INOVACE_12_225
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Fyzika
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_433_Zvuk
Transkript prezentace:

O DRAZ ZVUKU Ing. Jan Havel

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. ANOTACE 1.Kód EVM: K_INOVACE_2.FY.43 2.Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/ Vytvořeno: září Ročník: 2. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), 5.Anotace: Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika Tematický okruhZvukové jevy Materiál slouží k výkladu fyzikálního jevu odrazu zvuku. V prezentaci jsou vyloženy principy vzniku odrazu a jevy z něj vyplývající. Následně jsou ukázány praktické příklady využití odrazu zvuku (sonar, echolokace, sonografie) Učivo je ověřeno závěrečnými otázkami. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zvuk a překážka Setká-li se zvukové vlnění s překážkou, mohou nastat tři možnosti: 1.Zvuk překážku obejde 2.Zvuk se od překážky odrazí 3.Zvuk se v překážce pohltí V praxi obvykle nastává kombinace všech variant Část zvukového vlnění se odrazí, část překážku obejde a část je pohlcena materiálem překážky [1]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Odraz a překážka Látky dobře pohlcující zvuk se používají jako izolační materiály při stavbě budov a pří úpravě akustických vlastností místnosti Zvuky nižší frekvence (hlubší tóny) lépe obejdou překážky  šíří se snáze do větší vzdálenosti [1]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Odraz zvuku

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Akustické jehlany Oslabení zvuku mnohonásobným odrazem se používá v akustických panelech, které zabraňují nechtěným odrazům zvuku Při každém odrazu zvukové vlnění ztratí část své energie, takže se zpět do místnosti neodráží téměř žádný zvuk [2]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ozvěna a dozvuk Odrazem a sluchovým vjemem odraženého zvuku vznikají dva fyzikální jevy: Ozvěna – původní a odražený zvuk jsou od sebe rozlišitelné. Odrazem dochází k „opakování“ zvuku Vzniká, je-li překážka dostatečně vzdálená Dozvuk – odražený zvuk splývá s původním zvukem. Odrazem dochází k „prodloužení“ zvuku Vzniká, je-li překážka příliš blízko, nebo je-li odrazů tolik, že splývají

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Dozvuk Dozvuk vzniká, je-li překážka příliš blízko a sluchem nedokážeme odlišit původní a odražený zvuk, případně skládá-li se dohromady větší množství zvuků, které přichází k uchu s různým zpožděním:

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Dozvuk Dozvuk je typický pro velmi členité prostory s dobře odrazivým povrchem stěn – např. kostely, katedrály, jeskyně, kulturní sály atd.: Dozvuk lze omezit akustickými úpravami prostoru – například snížením odrazivosti stěn [3]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ozvěna - příklad Lidské ucho dokáže rozlišit dva zvukové vjemy jako samostatné, pokud je mezi nimi prodleva alespoň 0,1 s. Určete minimální vzdálenost překážky od pozorovatele, aby odražené zvuky vnímal jako ozvěnu:

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ozvěna - řešení

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Využití odrazu - Sonar Odrazu zvukového vlnění využíváme například v sonaru – slouží k detekci překážek, mořského dna, ryb atd. ve vodě Vzdálenost překážky je určena na základě prodlevy odraženého zvukového signálu: [4] [5]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Využití odrazu - Echolokace Přírodní variantou sonaru je echolokace schopnost některých zvířat orientovat se v prostoru pomocí odrazu ultrazvukového vlnění Např. netopýři, delfíni, některé druhy velryb [6]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Využití odrazu - sonografie Velký význam má odraz zvuku v sonografii – ultrazvuková vyšetření v lékařství, defektoskopie ve strojírenství Zobrazuje vnitřní uspořádání orgánů a tkání, vyšetření je bezbolestné, neinvazivní, bez vedlejších účinků [7] [8]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Závěrečné otázky k zopakování Co se děje se zvukovým vlnění, když dorazí k překážce? Vysvětli rozdíl mezi dozvukem a ozvěnou Vysvětli proč minimální vzdálenost překážky, abychom vnímali ozvěnu, musí být přibližně 17 m Popiš různé příklady využití odrazu zvuku Vysvětli princip vzniku ozvěny a dozvuku

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zdroje a použitá literatura [1] AUTOR NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [2] TONG MINH, Bryan. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [3] BONJOCH, Oliver. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [4] WIORA, Georg. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [5] AUTOR NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [6] AIMONEN, Petteri. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [7] RICKEY, Daniel W.. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [8] MORODER, Wolfgang. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: JIŘÍČEK, Ondřej. Úvod do akustiky. Praha: Vydavatelství ČVUT, 2002, ISBN Není-li uvedeno jinak, jsou obrazové materiály dílem autora, vytvořené v open-source sw Inkscape, případně jde o fotografie pořízené autorem materiálu