Bajka VY_32_Inovace_09KM-7

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
S LABIKY TE, TĚ ve slovech a ve větách Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec.
Advertisements

ANOTACE Šablona:ICT AJ Zájmena Přivlastňovací a osobní zájmena Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk Tematický.
ICT VL Naše okolí 5.R. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace:
ICT – 2 – 3 – 36 HV Dětský sbor Anotace: Prezentace slouží k procvičení poslechových dovedností dětí a zopakování pojmů z hudební výchovy. Prezentace.
ICT ČJ 5.ročník Význam slov IV.
ICT VL Pískovcové útvary ČR 4.R
dy,ty,ny – di, ti, ni opakování
Pojmenuj domácí zvířata
ICT M 5.R. Počítáme s velkými čísly II Anotace: Prezentace obsahuje příklady k procvičení učiva počítáme s velkými čísly. Prezentace je prezentována.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.05 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici bajek, jejich hlavní znaky a představitele. Žáci se seznámí s vývojem bajek.
Žáci procvičují znalosti o stavbě věty,souhlásek, samohlásek. Autor
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_02
32_04_31 Bajka Anotace Bajka Vzdělávací oblast, vzdělávací obor
Anotace Žák se seznámí s aplikací MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže spustit aplikaci MS Word Speciální vzdělávací potřeby.
ICT VL Naše okolí 5.R Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace:
Vzájemná poloha dvou kružnic
Rovnice se zlomky.
ICT M 5.R. Počítáme s velkými čísly
Božena Němcová – povídka Karla
Digitalizace výuky Příjemce
Sloh - pohádky Hádej pohádku
Anotace Žáci zvyšují slovní zásobu, učí se naslouchat krátkému textu a dále jej reprodukovat… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Naslouchat.
Poznej volně žijící zvířata
Otázky osobní, sociální zralost Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
ANOTACE Šablona: ICT Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Jazyková výchova.
ICT M 5.R. Desetinná čísla kolem nás
Počet nohou Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Volně žijící zvířata – pole, louka, les
česká abeceda obsahuje 42 písmen pořadí písmen nelze měnit
ICT HV – Realizace písně ve 3/4 taktu
Škola.
Anotace Žáci si zvyšují slovní zásobu, učí se soustředěně naslouchat mluvenému textu, reprodukují text, probíhá asociace dle obrázků Autor Mgr. Eva Dvořáková.
Anotace Žáci pomocí návodných hesel hádají název pohádky, relaxační část hodiny sloužící ke změně práce a motivace AutorMgr. Eva Dvořáková JazykČeština.
Anotace: Žák si osvojí pojmy bydliště a rodiště. Každý z žáků představí místo svého bydliště (nakreslí a zakroužkuje, jaké instituce se v místě nachází).
Anotace :Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová Jazyk : Čeština Očekávaný výstup : Poznávání přírodních podmínek Speciální vzdělávací.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová LITERÁRNÍ STYLY.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_12_LITERATURA PRO DĚTI_BAJKA ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Čísla do procvičování VY_32_Inovace_11TK-1 Mgr. Ivana Tkadlecová Mgr. Ivana Tkadlecová ZŠ a MŠ Nedašov.
Čertík Bertík Mgr. Romana Vítková ZŠ a MŠ Nedašov VY_32_Inovace_11VR-2.
Dagmar Matúšů ZŠ a MŠ Nedašov. Anotace tento výukový materiál obsahuje pracovní postup výroby krabičky na pastelky formou prezentace Autor Dagmar Matúšů.
Jednoduché stroje Mgr. Eliška Nováková ZŠ a MŠ Nedašov VY_32_Inovace_07NE-8.
Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou českých mincí Autor Čekalová Sylva Jazyk Čeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Mgr. Romana Vítková ZŠ a MŠ Nedašov
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Šablona VY_52_INOVACE_Z
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Písemné násobení (čísla do ) VY_32_Inovace_12TK-1
Sčítání a odčítání do zpaměti VY_32_Inovace_01KJ-1
Matematické rozcvičky (písemné násobení) VY_32_Inovace_05KJ-1
Písemné dělení (čísla do ) VY_32_Inovace_13TK-1 Mgr. Ivana Tkadlecová
RÝSOVÁNÍ KOLMIC A ROVNOBĚŽEK
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Literatura)
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Velikonoční ovečka VY_32_Inovace_04MD-2
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Obvod obdélníku VY_32_Inovace_09KJ-1
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
VY_32_INOVACE_19_CJI_LITERÁRNÍ ŽÁNRY
Větné členy VY_32_Inovace_20SJ - 1
ČESKÝ JAZYK - ČTENÍ Z POHÁDKY DO POHÁDKY Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 1_18_Z POHÁDKY DO POHÁDKY.
Transkript prezentace:

Bajka VY_32_Inovace_09KM-7 Mgr. Milan Kopřiva ZŠ a MŠ Nedašov

Anotace: bajky Autor: Mgr Anotace: bajky Autor: Mgr. Milan Kopřiva Datum zhotovení: květen 2013 Jazyk: český Očekávaný výstup: sdělí své dojmy z přečteného textu Speciální vzdělávací potřeby žádné Klíčová slova bajka, poučení Druh učebního materiálu prezentace Druh aktivity interaktivita Cílová skupina žák Stupeň a typ vzdělávání základní vzdělávání-první stupeň Typická věková skupina 4. ročník Celková velikost: 2585 kB

Bajka je příběh, ve kterém vystupují zvířata na místě lidí a mají i jejich vlastnosti. Známý český spisovatel Josef Lada říká: Co svět světem stojí a lidé a zvířata na něm žijí, vyprávějí se bajky.

Josefa Ladu známe jako autora např. Kocoura Mikeše Josefa Ladu známe jako autora např. Kocoura Mikeše. Ale napsal i bajky, které stojí za to číst.

Bajka O pastýři a lvu Z této bajky vyplývá ponaučení: Oplácí-li svět zlé zlým, může zase dobré oplatit dobrým.

O lišce a vlku V této bajce doplácí na svoji lakotu vlk, před chytrou liškou. Tady je ponaučení: Kdo si nepomůže rozumem, tomu nepomůže ani síla.

V této útlé knížce najdeme celkem 28 krásných bajek. O rybáři a rybách O lišce, vráně a sýru

Ruský spisovatel Ivan Andrejevič Krylov je autorem knížky: POD MASKOU LENOSTI aneb BAJKY I NEBAJKY, kterou ilustroval Josef Novák

Vrána a liška Ponaučení? Když ti někdo lichotí, nevěř mu! Vždy má něco v úmyslu, čím tě chce přelstít, aby i na tvůj úkor měl výhodu.

Labuť, štika a rak Je to krátká, ale naučná bajka, která přímo říká: Kde shodná vůle chybí při práci, nohama vzhůru vše se obrací a škody víc než užitku z ní vzniká. Tak rozhodli se labuť, rak i štika, že vůz vytáhnou na stráňku. Každý se ihned chytil postraňku a táhli, až jim oči z důlků lezly. Ne že by náklad snad tak těžký vezli, každý však táhl zcela jiným směrem: Labuť se chtěla nad oblaka vznést, štika se hnala jenom za jezerem, rak nazpátek zas poškubával ojí. Čí je to vina, nevím, na mou čest-ale ten vůz tam dodnes v poli stojí.

Úkol: Přečti si libovolnou bajku a najdi v ní poučení Úkol: Přečti si libovolnou bajku a najdi v ní poučení. Poučení zapiš do svého čtenářského deníku.

K o n e c

Seznam použitých materiálů: Hostiňák, Ivan, BAJKY, Těšínská tiskárna 1995 Lada, Josef, BAJKY, Albatros 2002 Baťková, Božena, Mikulenková, Hana, ČÍTANKA pro 4. ročník, Prodos 1993

Metodika: Žáci již bajky četli v nižších ročnících, proto jim připomeneme dřívější čtenářské zkušenosti a pomocí otázek s nimi zopakujeme, co si o bajce zapamatovali. Naším cílem bude, aby pomocí konkrétních příkladů z četby uměli elementárně odlišit bajku např.: od zvířecí pohádky a vyprávění o zvířatech. Pozornost dětí budeme při interpretaci bajek proto obracet především k naučení, které je v nich vyjádřeno buď přímo, nebo nepřímo a které je jejich základním obsahovým rysem.