DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0967 Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SRDCE.
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Neúnavná srdeční pumpa
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Hodnocení EKG křivek v každodenní praxi
Andrej Stančák, 2.LF UK, kruh 9.
Oběhová soustava zajišťuje transport látek po těle
Oběhová soustava člověka
SRDCE (COR).
Srdce Velký a malý krevní oběh Procvičování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Oběhová soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci oběhové.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
SOUSTAVA OBĚHOVÁ Soustava krevního oběhu tvoří srdce, soustavu cév a krev Srdce je uloženo v dutině hrudní za hrudní kostí ve vazivovém vaku OSRDEČNÍKU.
Srdeční sval: syncytium
SRDCE.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Semestrální práce z předmětu Úvod do BMI
Oběhová soustava- srdce
Převodní systém srdeční
Stavba a činnost srdce OBĚHOVÁ SOUSTAVA Mgr. Jan Marek
MUDr. Romana Šlamberová, Ph.D.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Oběh krve zajišťuje srdce a cévy Obr.1,2.
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
AKČNÍ POTENCIÁL V MYOKARDU, PODSTATA AUTOMACIE SRDEČNÍHO RYTMU,
Řízení srdeční činnosti.
Oběhová soustava u Člověka
FYZIOLOGIE SRDCE A KREVNÍHO OBĚHU
Zpracoval: Ondřej Boček
Anatomie srdce Barbora Plačková.
Srdce a krevní oběhy Autor: Mgr. Diana Mücksteinová
Minutový objem srdeční/Cardiac output Systolický objem/Stroke Volume Krevní tlak/Blood Pressure EKG/ECG.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Srdce.
Srdce Prezentace byla vytvořena s použitím obrázků Google a tohoto webu: vytvořil: Richard Jonáš.
Oběhová soustava Renáta Tichá Markéta Horníčková Aneta Melicharová Bára Doležalová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_07_28_Oběhová soustava, srdce OBĚHOVÁ SOUSTAVA, SRDCE.
Projekt: EU peníze školám registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_52_INOVACE_PŘ.36 Vytvořeno: únor 2013 Základní škola a mateřská škola.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Krevní oběh Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, srdce Ročník: 8.
Oběhová soustava srdce a cévy
GE - Vyšší kvalita výuky
Srdce a jeho funkce v těle
Fyziologie srdečně-cévního a lymfatického systému
VY_32_INOVACE_04-13 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
SRDCE (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_SOUSTAVA OBĚHOVÁ_P1-2
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
SRDCE (cor, cordis).
Minutový objem srdeční Krevní tlak EKG
Projekt: EU peníze školám registrační číslo: CZ / /21
Fyziologie srdce.
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr. Šmerala 25/2565, , Ostrava Název materiáluČinnost srdce AutorMgr. Zdeňka Platošová Tematický okruhBiologie člověka RočníkSeptima a 3. ročník, seminář z biologie Vytvořeno Anotace DUM je určen pro rozvoj a upevnění teoretických poznatků žáků z biologie člověka v oblasti oběhové soustavy - činnosti lidského srdce Metodický pokyn Prezentace v programu Microsoft PowerPoint, nutný dataprojektor, vhodný je model srdce člověka Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

Činnost srdce Srdce zajišťuje pohánění krve krevním oběhem Činností srdce se rozumí automatické a rytmické stahování srdeční svaloviny(systola) a její následné uvolnění (diastola) podněty ke stahu myokardu vznikají a jsou vedeny souborem specializovaných svalových buněk seskupených v tzv. převodní systém srdeční Činnost srdce je ovlivňována autonomním nervovým systémem: o Vlákna sympatiku zrychlují srdeční akce a rozšiřují věnčité tepny o Vlákna parasympatiku zpomalují srdeční akce a způsobují zúžení věnčitých tepen Centrum regulace srdeční akce je součástí retikulární formace prodloužené míchy

Převodní systém srdeční 1. Sinusový uzel = nodus sinuatrialis o centrum automacie -udává rytmus srdce o nachází se při ústí vena cava superior 2. Síňokomorový uzel = nodus atrioventricularis o je uložen v předsíňovém septu před ústím sinus coronarius o Zpomaluje vedení vzruchu o Spojení se sinusovým uzlem zajišťují internodální svazky 3. Hisův svazek = fasciculus atrioventricularis o Vystupuje ze síňokomorového uzlu prochází přes část srdečního skeletu a následně probíhá mezikomorovou přepážkou o při přechodu z vazivové části septa do svalové se svazek dělí na Tawarova raménka 4. Pravé a levé Tawarovo raménko = crus dextrum et sinistrum 5. Purkyňova vlákna = rami subendocardiales o V oblasti komor se Tawarova raménka vějířovitě větví a postupují jako Purkyňova vlákna a vedou vzruch od srdečního hrotu k basi srdce

Systema conducens cordis převodní systém srdeční 1. (1)

Převodní systém srdeční: 1 – SA uzel (nodus sinuatrislis) 2 – AV uzel (nodus atrioventricularis) 3 – Hisův svazek (fasciculus atrioventricularis) 4 – levé Tawarovo raménko (crus sinistrum) 5 – fasciculus anterior 6 – fasciculus posterior 7 – dutina levé komory 8 – interventrikulární septum 9 – dutina pravé komory 10 – pravé Tawarovo raménko (crus dextrum) (2)

Srdeční cyklus Děj od naplnění předsíní a komor krví po vypuzení krve ze srdce=srdeční cyklus U dospělého se v klidu srdeční cyklus zopakuje za minutu x Srdeční cyklus má dvě části – systolu a diastolu o Za diastoly se uzavřou poloměsíčité chlopně, pak se otevřou chlopně atrioventrikulární a téměř současně se předsíně s komorami plní krví o Za systoly přechází krev z předsíní do komor, uzavřou se atrioventrikulární chlopně a krev je vypuzena přes otevřené poloměsíčité chlopně do hlavních tepenných kmenů (aorta, truncus pulmonalis) Tlaková vlna, které se šíří tepnami krevního řečiště = tep = puls V průběhu srdečního cyklu se charakteristicky mění elektrické akční potenciály, které můžeme zachytávat na povrchu těla a převádět na tzv. elektrokardiogram=EKG-křivku

Schéma připojení svodů EKG (3)

12 svodové EKG, záznam (4)

Animace normální EKG vlny Zobrazení hlavního umístění svodů při EKG (5)

Schematické znázornění normálního EKG P vlna –depolarizace síní, PQ interval – převod vzruchu ze síní na komory, QRS komplex – depolarizace komor, ST úsek =izoelektrická linie – Po skončení depolarizace je elektrická srdeční aktivita chvíli nulová T vlna –repolarizace komor (6)

Vlna U nemusí být na EKG – křivce, jedná se o repolarizaci papilárních svalů (7)

Sinusový uzel, nodus sinuatrialis Internodální svazky, fasciculi internodales Síňokomorový uzel, nodus atrioventricularis Hisův svazek, fasciculus atrioventrikularis Levé Tawarovo raménko, crus sinistrum Pravé Tawarovo raménko, crus dextrum Purkyňova vlákna, rami subendocardiales (1)

Použité zdroje:  (1) Převodní systém srdeční, schéma. In: WikiSkripta, projekt sítě lékařských fakult MEFANET ISSN [online] [cit ]. Dostupné z: e%C4%8Dn%C3%AD.png/250px- P%C5%99evodn%C3%AD_syst%C3%A9m_srde%C4%8Dn%C3%AD.png e%C4%8Dn%C3%AD.png/250px- P%C5%99evodn%C3%AD_syst%C3%A9m_srde%C4%8Dn%C3%AD.png  (2) Převodní systém srdeční. In: WikiSkripta, projekt sítě lékařských fakult MEFANET ISSN [online]. 20** [cit ]. Dostupné z: RLS_12blauLeg.png RLS_12blauLeg.png  (3) Schéma připojení svodů EKG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: ECGcolor.svg.png ECGcolor.svg.png  (4) 12 svodové EKG, záznam. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:  (5) Zobrazení hlavního umístění svodů při EKG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:

 (6) Schematické znázornění normálního EKG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: bels.svg/608px-SinusRhythmLabels.svg.png bels.svg/608px-SinusRhythmLabels.svg.png  (7) Šíření depolarizace myokardem. In: WikiSkripta, projekt sítě lékařských fakult MEFANET ISSN [online] [cit ]. Dostupné z: Depolarizace.png Depolarizace.png  Animace normální EKG vlny. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: low.gif/525px-ECG_principle_slow.gif low.gif/525px-ECG_principle_slow.gif