R ADIOAKTIVITA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Radioaktivita Obecný úvod.
Advertisements

 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku Slouží k naučení nového učiva. Žák se seznámí se zdroji přírodního a umělého záření. Pozitiva a negativa.
ZDROJE ELEKTRICKÉHO NAPĚTÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
ELEKTRÁRNY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
M AGNETICKÉ POLE ELEKTRICKÉHO PROUDU Ing. Jan Havel.
V ÝŠKA TÓNU, REZONANCE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z DROJ A ŠÍŘENÍ ZVUKU Ing. Jan Havel Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_03 Název materiáluSložení.
T EPELNÁ VÝMĚNA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Ú STAVNÍ SOUD Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.20 2.Číslo.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
P RÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
H YDROSTATIKA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
MECHANICKÁ PRÁCE A MECHANICKÁ ENERGIE Mgr. Kamil Kučera.
S TRUKTURA LÁTKY Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
1. H ISTOLOGIE – PLETIVA ROSTLIN Mgr. Michal Střeštík.
R OVNOMĚRNÉ A NEROVNOMĚRNÉ POHYBY Mgr. Kamil Kučera.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_20_ Využití jaderného záření Číslo projektu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
V LASTNOSTI KAPALIN Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Jaderná fyzika - radioaktivita
zapojování kondenzátorů
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_18_F9_Hanak TÉMA: Jaderná energie
Deformace tělesa Mgr. Kamil Kučera.
Základní pojmy z optiky
Číselné množiny - přehled
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_12.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_23_FYZIKA
Zatmění měsíce Ing. Jan Havel.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_19.
Výkon, účinnost VY_32_INOVACE_11_218
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Radioaktivita.
Ohyb světla na optické mřížce
JÁDRO ATOMU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_32.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
Název: VY_32_INOVACE_F_9A_20H
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Coulombův zákon Tematická oblast FYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
VY_32_INOVACE_05-05 Radioaktivita – 2.část
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Radioaktivita.
Světlo a jeho šíření VY_32_INOVACE_12_240
Radioaktivita.
Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové
Kvantová fyzika: Vlny a částice Atomy Pevné látky Jaderná fyzika.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_05-05 Radioaktivita – 1.část
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_19 Fyzika,
Model atomu Atom Obal Jádro obal jádro Proton - kladný
VY_32_INOVACE_ZE6-06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Transkript prezentace:

R ADIOAKTIVITA Mgr. Kamil Kučera

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. ANOTACE 1.Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.32 2.Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/ Vytvořeno: únor Ročník: 4. ročník – čtyřleté gymnázium, 8. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), 5.Anotace: Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika Tematický okruhJaderná fyzika Materiál slouží k zopakování radioaktivity. Materiál je přehledem druhů radioaktivních záření, připomíná důležité pojmy – jaderná přeměna, přeměnové řady a uvádí využití radionuklidů v praxi. Učivo je ověřeno závěrečným testem. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Radioaktivita (radius = paprsek, activitas = činnost) vyzařování jaderného záření radionuklidy (nuklid nestabilního atomu) rozlišujeme: přirozená radioaktivita ( A. Becquerel) vyzařování jaderného záření radionuklidy, které se vyskytují v přírodě její vlastnosti zkoumali Curie- Skłodowská a P. Curie umělá radioaktivita ( I. Joliot - Curie, F. Joliot - Curie) vytvářena radionuklidy uměle připravenými pomocí jaderných reakcí [1] [2][2] [2][2] [3][3] [4][4]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Záření α svazek rychle letících helionů (jader atomu helia tj. 2 protony + 2 neutrony) značení kinetická energie záření 2 MeV – 8 MeV nejméně pronikavé z radioaktivních záření – pohlcuje ho list papíru, vzduch, kůže (nebezpečné při vdechnutí a požití) vychyluje se v elektrickém i magnetickém poli silné ionizační účinky [5][5]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Záření β rychle letící elektrony nebo pozitrony (pozitron – antičástice k elektronu) značení pronikavější než záření α – pronikají materiály s nízkou hustotou nebo malou tloušťkou pohlcuje ho tenký plech kovu např. hliník vychyluje se v elektrickém i magnetickém poli (e + ve stejném směru jako α, e - v opačném směru než α) [6][6]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Záření γ vysokoenergetické elektromagnetické vlnění o vlnové délce (vzniká společně se zářením α nebo β) pronikavější než záření α a β oslabuje ho (pohltí ho) materiály s vyšším protonovým číslem a s vysokou hustotou (olovo, beton) pro živé organismy nebezpečné (způsobuje popáleniny, rakovinu a genové mutace) neodchyluje v elektrickém ani magnetickém poli (fotony nemají elektrický náboj) silně ionizuje atomy uvolňuje z látky nabité částice [7][7]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Neutronové záření proud letících neutronů značení vzniká z neutronových zdrojů (směs Ra + Be, Am + Be) nebo jaderných reaktorech nenese elektrický náboj – velmi pronikavé reaguje pouze s atomovými jádry:  pružné srážky – předá jádru část své E K  nepružné srážky – z jader se uvolňují i nabité částice pro živé organismy nebezpečné (může způsobit neutronovou aktivaci nebo přímo působí na tkáně) radiační stínění - polyethylen, tuhý parafín, H 2 O, D 2 O, beton, bor [8][8]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy jaderná přeměna = trasmutace atomového jádra děj v jádře atomu, při němž se mění složení jádra nebo klidové energie jádra probíhá samovolně nebo vnějším zásahem zákon radioaktivní přeměny – umožňuje výpočet počtu jader N radionuklidu v čase t, je-li v čase t 0 =0 počet jader N 0 λ - přeměnová konstanta, charakteristická pro daný radionuklid - udává pravděpodobnost přeměny jádra radionuklidu za jednu sekundu poločas přeměny (poločas rozpadu) T - doba, za kterou se rozpadne právě polovina původního počtu jader (zlomek sekundy až miliardy let) Jaderná přeměna N 0 – počet nepřeměněných jader v čase t 0 N – počet nepřeměněných jader v čase t λ – přeměnová konstanta [9][9]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ŘADA PRVEK výchozíkonečný urano-radiová thoriová aktiniová neptuniová Přeměnová řada řada radionuklidů, ve které každý radionuklid (s výjimkou prvního) vzniká radioaktivní přeměnou předešlého radionuklidu v řadě řada končí vždy stabilním nuklidem, který se již dále nepřeměňuje radionuklidy se postupně přeměňují přeměnami α a β existují 4 řady (tři přirozené a jedna umělá) řada je pojmenovaná podle prvního radionuklidu v řadě

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Využití radionuklidů v praxi defektoskopie medicína  diagnostické účely (průtok krve, činnost štítné žlázy)  léčení zhoubných nádorů  lečení revmatických chorob vytváření tepla pro termočlánky kouřové detektory, hlásiče požáru zkoumání koloběhu látek v přírodě (metoda značených atomů) v archeologii – určování staří hornin, radiouhlíková metoda využití chemických vlastností radionuklidů – křehnutí materiálu, změna zbarvení, odstranění elektrostatického náboje, … [10] [11]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Trocha opakování 1.Vysvětlete pojem radioaktivita. 2.Popište jadernou přeměnu. 3.Uveďte příklady využití radionuklidů v praxi. 4.Popište a porovnejte druhy radioaktivních záření. 5.Vysvětlete, co to jsou radioaktivní přeměnové řady.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zdroje a použitá literatura [1] NEZNÁMÝ. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [2] SMITHSONIAN INSTITUTION. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ),_c._1903_( ).jpg?uselang=cs [3] NOBEL FOUNDATION. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [4] DEUTSCHE POST DER DDR. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [5] INDUCTIVELOAD. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [6] INDUCTIVELOAD. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [7] INDUCTIVELOAD. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [8] TOSAKA. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [9] KIERANMAHER. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [10] SETH ILYS. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: alarm.JPG?uselang=cs [11] BRENDAICM. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. Praha: SPN, 1990, ISBN