VŠUDYPŘÍTOMNÉ ENDOKRINNÍ DISRUPTORY Jiří Patočka ZSF JU v Českých Budějovicích Hotel Chopok, Demänovská dolina, 18-20.10.2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Advertisements

Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Civilizační choroby a výživa
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Plíce po 20 letech kouření
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
PERSISTENTNÍ ORGANICKÉ POLUTANTY
Znečišťování ovzduší Karel Severa.
Biopotraviny ve školním stravování
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ.
Michaela Vlasáková Pesticidy.
IMUNITNÍ SYSTÉM IMUNITA = schopnost organismu chránit se před patogeny (bakterie,viry,houby,prvoci  onemocnění) Nespecifická : Fagocytóza granulocytů,monocytů.
Dioxiny SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
SAVCI Savci mají kostru. Řadíme je mezi obratlovce.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Žena a sport.
Lékařská toxikologie Lekce IX. Houbové jedy
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Energie Informace Energie Látky Informace Látky ROVNOVÁŽNÝ STAV.
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Název Tělní tekutiny, opakovací test Předmět, ročník
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
žlázy s vnitřní sekrecí
FN Olomouc, novorozenecké odd. JIP
Hormonální řízení.
Plísně a jejich jedy v potravinách
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
Obecná endokrinologie
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
Kumulativní jedy DDT a POPs.
Vypracoval : Marek Voštinka
Budoucnost retailu?. Žijeme v zajetí vlastního světa …
Cizorodé látky v potravinách
Matěj Stach.  Ochrana užitkových organismů, materiálů, potravin i lidského zdraví před organismy, které se přemnožily nebo se vyskytují v místech, kde.
JEDEN HORMON JEDNA CÍLOVÁ TKÁŇ JEDEN EFEKT (ÚČINEK) Toto je ideální situace, která ve skutečnosti existuje jenom zřídka (hypofyzární tropní hormony).
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
U jednobuněčných je tělo tvořeno jedinou buňkou  na změnu prostředí reaguje buňka.  tělo mnohobuněčných je tvořeno mnoha specializovanými skupinami.
E NDOKRINNÍ DISRUPTORY A ENVIRONMENTÁLNÍ ZDRAVÍ Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. Zdravotně sociální fakulta JU v Českých Budějovicích.
Základní charakteristika
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Fluor aneb všeho s mírou Bc. Tereza Černá 1. CNP - PS ZSF JČU.
Alena Soukalová 4.D Střední škola KNIH.  Obecné informace o vitamínech  Rozdělení vitamínů  Příjem vitamínů  Poruchy související s vitamíny  Minerály.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Inovace předmětu Gastronomické technologie III (FT6A/2014) Stanovení antioxidační aktivity a celkových polyfenolů v zeleninových salátech Institucionální.
Je celková antioxidační kapacita potravin kritériem jejich biologické hodnoty ? Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň.
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
TOXICKÉ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
CIZORODÉ LÁTKY TOXIKOLOGIE.
Vliv radiace na člověka
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Název prezentace (DUMu): Biologie člověka
seminář a praktika z chemie
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Testy pro 8. třídu ZŠ Hejnice M. Hradil.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Biopotraviny.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

VŠUDYPŘÍTOMNÉ ENDOKRINNÍ DISRUPTORY Jiří Patočka ZSF JU v Českých Budějovicích Hotel Chopok, Demänovská dolina,

Endokrinní disruptory (ED) Exogenní látky narušující endokrinní systém Endokrinní systém – chemický komun. systém, který jako posly využívá hormony Hormony kolují krevním řečištěm do vzdálených cílových orgánů Rychlost komunikace je pomalejší než u nervového systému, ale působení je dlouhodobé Specifické hormonální receptory

Chemizace životního prostředí Cizorodé chemické látky v ekosystémech Nový fenomén posledních let Narušení homeostázy (ekologické i biologické) Endokrinní disruptory (narušení endokrinní homeostázy) U člověka zejména alimentární příjem (cca 90 %)

Historie ED 1962 – Rachel Carson: Silent Spring (DDT) 1991 – Na konferenci ve Wingspreadu (Wisconsin) se objevil termín ED 1993 – První studie o ED (Colborn et al.) 1997 – Deklarace, vyzývající k mezinárodní spolupráci 2009 – Prohlášení Společnosti pro endokrinologii: ED se významně dotýkají lidského zdraví

Rachel Carson

Počty publikací o endokrinních disruptorech (PubMed)

Účinky ED Experimenty na buněčných a tkáňových kulturách Experimenty na zvířecích modelech Účinky na volně žijící faunu (narušení funkce gonád, poruchy reprodukce a imunity, snižování populací, maskulinizace) Účinky na lidské zdraví (poruchy imunity, reprodukce, nervové a psychické poruchy, zhoubné bujení).

Otrava methylrtutí mění sexuální preference u ptáků Ibis bílý (Eudocimus albus) – 160 samců 4 skupiny, methylrtuť, 3 roky 1 – 0,3 ppm (55 %) 2 – 0.1 ppm 3 – 0,05 ppm 4 – bez methylrtuti U všech pokusných skupin větší množství homosexuálních samců

Diethylstilbestrol (DES) Prevence spontánního potratu a podpora vývoje plodu, kontraceptivum Před jeho zákazem v sedmdesátých letech minulého století předepsán více než pěti milionům těhotných žen Až v období puberty bylo u dětí matek užívajících DES zjištěno narušení vývoje pohlavního systému a vyšší riziko vzniku nádorových onemocnění pohlavních orgánů

DES

Přehled ED Pesticidy (DDT) Polychlorované bifenyly, dibenzodioxiny a dibenzofurany Bisfenol A Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH) Ftaláty Alkylfenoly Zearalenony Fytoestrogeny

ED – pesticidy DDT Hexachlorcyklohexan (Lindan) 2,4-dichlorfenol, pentachlorfenol Alachlor, Atrazin (herbicidy) Captan, Chlordan, Chlorfenphos Permethrin, Propazin Simazin, Sumithrin Toxafen, Trichlorfon

ED – polychlorované dibenzodioxiny, dibenzofurany, bifenyly

Agent Orange

Viktor Juščenko – otrava dioxinem

Polybromované difenyly a difenylethery Zpomalovače hoření (elektroodpad) Zpomalovače myšlení Narušují vývoj mozku a kostry Jsou všudypřítomné V mateřském mléce (prof. Hajšlová) Ministr životního prostředí Libor Ambrozek (pesticidy, polybromované difenyly i DDT)

Likvidace elektroodpadu

ED – bisfenol A

Dětské polykarbonátové lahvičky Testy Greenpeace prokázaly, že z lahviček se uvolňuje bisfenol A

PAH

ED – PAH

ED – zearalenon Estrogenní mykotoxin Produkt plísní rodu Fusaria a Giberella

Zearalenon Nízký věk puberty dívek v některých rozvojových zemích může souviset s konzumem tohoto mykotoxinu v potravě V ČSSR bylo zachyceno několik případů hyperestrogenismu u dětí (maso kuřat, konzumované rodinami pracovníků drůbežáren v neobvyklém množství - režijní cena) Hyperestrogenismus u několika výzkumných pracovnic izolujících zearalenon Anabolické vlastnosti derivátů zearalenonu, zearalanů, jsou využívány v komerčních výkrmových preparátech

ED – fytoestrogeny Přírodní látky rostlinného původu Velmi diskutovaná skupina přírodních látek Mají estrogenní aktivitu Vícesytné fenoly (isoflavony, lignany, stilbeny, kumestany) Alternativa k syntetickým hormonům Riziko vzniku hormonálních poruch, lidské reprodukce a rakoviny

Jedy v našem těle Organizace US National Health and Nutrition Examination Survey testuje každoročně 5000 lidí na přítomnost 200 chemikálií v jejich tělech Analýza krve a moče jasně poukazuje na souvislost mezi množstvím a druhem škodlivin a výší příjmu testovaných osob

Analýza odhalí výši příjmu Bohatší lidé mají v těle vyšší obsah rtuti (konzumují více mořských živočichů) Mají v těle i více arzenu, cézia, thalia a kyseliny perfluoroktanové a perfluornonanové (goretexové oblečení) V jejich těle je zvýšený obsah oxybenzonu – látky pohlcující UV záření (více se sluní a používají dražší opalovací krémy) Chudší lidé s nízkými příjmy mají ve svých tělech více kadmia, olova, antimonu a bisfenolu A.

Děkuji za pozornost