. KEY INVESTMENTS neboli SMLOUVA O OBHOSPODAŘOVÁNÍ FINANČNÍCH PROSTŘEDKŮ MČ PRAHA 10 A DIVERZIFIKACI RIZIK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Advertisements

Uzavírání veřejnoprávních smluv
Ochrana věřitelů v zákonu o obchodních korporacích
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
Prostředky občanskoprávní ochrany všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
… není správný čas se nad tím zamyslet ?. Připadá Vám, že platíte za pojištění moc peněz ? Pojistil Vás pojišťovací sjednatel špatně ? Vyplatila Vám pojišťovna.
Advokátní kancelář Černotová & Halšková
Jak si počínat při soudním jednání
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_06 Název materiálu: SPOŘENÍ – DĚTI, ZÁJMY Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace.
Činnost právní kanceláře ČLK
GRANTOVÝ SYSTÉM MČ Praha 21 ZMĚNY ŽÁDOST VYÚČTOVÁNÍ ÚJEZD NAD LESY 7. LEDNA 2012.
VY_62_INOVACE_1_2_14 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Přebytkový rozpočet spoření.
TRENDY A BUDOUCNOST FINANČNÍHO PORADENSTVÍ V EVROPĚ 9.ŘÍJEN 2013 Ing. Tomáš Síkora, MBA, výkonný ředitel VYBRANÉ DOPADY NOZ DO POJIŠŤOVNICTVÍ.
10 zemí. 1 společnost. Ing. Jana Skálová, Ph.D.
Řízení před Soudním dvorem EU
Pojem likvidace, její zahájení a ukončení
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Jak otvírat, aby nás nezavřeli?
Seminář SoMoPro II. Právní část – nezpůsobilé výdaje, porušení rozpočtové kázně a odvody, možnosti promíjení, nejčastější pochybení Mgr. Benišová/1258.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Správní řízení v oblasti veřejné podpory
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_05 Název materiálu: SPOŘENÍ NA STÁŘÍ Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje.
Aneb Jak (ne)prodat městský pozemek uvádějí Lidl Tábor &
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_14_GRAMOTNOST Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_POJISTOVNICTVI.
Zákon o obcích Zlín 2015 Mgr. Michal Abrahámek Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
Téma: Účtování v rámci účtové třídy 1
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
1 Exekuční právo-modelové řízení II. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
Popište, analyzujte a zhodnoťte dosavadní vývoj jednotek kolektivního investování, zásady jejich činnosti a ekonomiky Lukáš Baumruk Radka Hlavnová Markéta.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
OCHRANA INVESTIC A TRANSFERU KAPITÁLU systém garancí mezinárodně právního charakteru zaručujících investorům bezpečné a vhodné podmínky pro jejich investice.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 6. dubna 2016.
Pohledávky obcí 2015 Ing. Michal Obrusník. Pohledávka jako majetek obce § 38 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, uvádí základní povinnosti obcí při hospodaření.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
SPRÁVNÍ ŘÁD V PODMÍNKÁCH POŽÁRNÍ OCHRANY JUDr. Leona Ošlejšková Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje ČERVENÝ KOHOUT 2007, České Budějovice
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_20 Název materiáluKapitálový.
LIKVIDACE POJISTNÝCH UDÁLOSTÍ PROJEKT POJIŠTĚNÍ SČMBD Sloužíme Vám s radostí.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Placení daní a daňová exekuce Michal Radvan. Základní termíny Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Daňový dlužník.
Porušení rozpočtové kázně při čerpání dotací z rozpočtů územně samosprávných celku. Ing. Michal Obrusník.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) 10. dubna 2013 Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd.finan.nepř.nákladů
1 Důchodové pojištění. 2 Důchodové pojištění v roce 2012 Důchodové pojištění musí mít každý občan ČR Sociální pojištění se skládá ze tří složek: - důchodové.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Zákon o kolektivním investování 189/2004 Sb.. Základní ustanovení Kolektivní investování = podnikání, jehož předmětem je shromažďování peněžních prostředků.
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
Jednání řídícího výboru - Modernizace KNL
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Registr smluv v kontextu zákona o zadávání veřejných zakázek
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku.
Právní postavení společníků
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Náhrada nákladů řízení
Problematika MHD v městech SR Bojnice 30. září 2010
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

. KEY INVESTMENTS neboli SMLOUVA O OBHOSPODAŘOVÁNÍ FINANČNÍCH PROSTŘEDKŮ MČ PRAHA 10 A DIVERZIFIKACI RIZIK

Stručná rekapitulace: ◦ – písemné varování ČNB všem starostům před investováním obecních prostředků na kapitálový trh ◦ květen 2008 – společnost Key Investments dostává již třetí pokutu za porušení zákona o cenných papírech ◦ – RMČ schválila záměr uzavřít smlouvu se společností Key Investments ◦ – uzavřena smlouva. Za MČ Praha 10 podepisuje Mgr. Lipovský ◦ – ing. Richter podepisuje 5. prodloužení smlouvy o dalších 26 měsíců ◦ duben 2011 – zánik oprávnění obchodníka s cennými papíry Key Investments ◦ Celková investovaná částka z prostředků Prahy 10: Kč

Pojištění investice: ◦ V souvislosti s uzavřením smlouvy s Key Investments Rada MČ pověřila celkem 3x ( , a ) starostu Lipovského uzavřením pojistné smlouvy s pojišťovnou MAXIMA. ◦ Tato pojišťovna byla doporučena i AK Felix, stejně jako AK Felix doporučil uzavřít smlouvu s Key Investments. ◦ Smlouva s pojišťovnou MAXIMA nebyla nikdy uzavřena. ◦ Důvodem je snad to, že podle vyjádření ČNB investice územních samosprávných celků na finančním trhu nepodléhají žádnému zákonnému pojištění a investice do podílových fondů nejsou pojištěny vůbec.

Jaká je současná situace? ◦ AK Felix vymáhá zcela nedobytnou pohledávku z vytunelované společnosti. ◦ Dosavadní náklady na advokátní služby dosáhly do konce roku 2014 částky Kč bez DPH (uvedeno k na 4. jednání ZMČ – předkladatel tehdejší radní David). Aktuální stav není předložen. ◦ Aktuální částka nákladů k dnešnímu dni není komunikována. ◦ Konec sporu je v nedohlednu a naděje na kompenzaci ztrát se limitně blíží nule.

Ř EŠENÍ ? ◦ Zastupitel MČ je za svá rozhodnutí plně zodpovědný a za případnou škodu ručí CELÝM SVÝM MAJETKEM ◦ Dne byl Radou MČ schválen záměr uzavřít smlouvu se společností Key Investments - jednomyslně: Kdo je za uzavření této smlouvy odpovědný ?

Mgr. Vladislav Lipovský Bohumil Zoufalík Emil Dejmek Ing. Antonín Weinert Ing. Milan Richter Tomáš Hrdlička Mgr Tomáš Ján Roman Rogner

Na tuto možnost a povinnost jednat při správě majetku jsem upozornila tehdejší starostku MČ Praha 10, R. Kleslovou, a to písemně dne a JUDr. Kleslová mou výzvu prostřednictvím Mgr. Eksteina zamítla a k druhé se již nevyjádřila vůbec.

V následující komunikaci Mgr. Ekstein nečinnost Rady zdůvodňuje takto: -tehdejší představitelé MČ nic nespáchali -neexistují racionální podklady žaloby -náklady na soudní řízení by přesáhly 3,8 milionu Kč -trestní stíhání je pro tehdejší radní dehonestující -pro Prahu 10 jde o nepříjemnou publicitu A především „nároky MČ Praha 10 nejsou promlčeny a ani jejich promlčení nehrozí „

ŽÁDÁM: RMČ, aby podnikla nezbytné právní kroky k tomu, aby byla vymáhána škoda způsobená jmenovanými členy Rady, a to zcela evidentním a do očí bijícím porušením prevenční povinnosti dle § 415 zák. 40/1964 Sb. obč. zák., když bez jakékoliv racionální úvahy, analýzy a navzdory varování ČNB umožnila vznik tak enormní škody. RMČ má povinnost uplatnit práva na náhradu škod a zabezpečit, aby nedošlo k promlčení – viz § 35 odst. 3 a 4 zák. 131/2000 Sb.

Členové tehdejší Rady MČ, kteří jednomyslně hlasovali pro uzavření smlouvy, byli: Mgr. Vladislav Lipovský ing. Milan Richter Bohumil Zoufalík Tomáš Hrdlička Emil Dejmek Mgr. Tomáš Ján ing. Antonín Weinert Roman Rogner

Z ÁVĚREM …. ◦ Dovolím si zopakovat, že současná RMČ má povinnost vymáhat veškeré pohledávky MČ P10, tj. též uplatnit nároky na náhradu škod a zabezpečit, aby nedošlo k jejich promlčení – viz § 35 odst. 3 a 4 zák. 131/2000 Sb.