POZNÁMKA: Pokud chcete změnit obrázek na tomto snímku, vyberte obrázek a odstraňte ho. Potom klikněte na ikonu Obrázek v zástupném textu a vložte vlastní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Advertisements

Novinky z fondu Sukovy studijní knihovny literatury pro mládež
Služby čtenářům a uživatelům Dětští čtenáři
Čítárny.cz – Web o dětských knížkách a čtenářství Veronika Peslerová Olomouc, červen 2007.
Etapy dětského čtenářství
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
FÁZE ŽIVOTA.
Kulturně-vzdělávací aktivity NPMK Ing. Eva Rezková, NPMK.
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
Jan Opatřil….
Science fiction & fantasy
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Výtvarné setkání v MŠ II.
Lustig – Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Celkový rozbor textu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. et Mgr. Gabriel Juchelka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,
Knížka, kterou mám rád: Bratři lví srdce vytvořil: Milan Urbánek.
Jak se vaří knížka Určeno pro 1.stupeň ZŠ (po úpravě možno i 2.stupeň ZŠ)
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
FANTASTICKÁ LITERATURA
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Člověk a dospívání Petr Machala.
Návrh předmětu a jeho inovací Obchodní podnikání PhDr.Iveta Šimberová, Ph.D.
Hodnoty a normy Svatava Navrátilová. Hodnoty – vědy technické, přírodní, ekonomické, humanitní, sociální v sociálních vědách: jedincem, skupinou, společností.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_2.3.7.
Čtenáři a čtení v ČR (2007) společný projekt Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., a Národní knihovny ČR s finanční podporou Ministerstva kultury.
John Ronald Reuel Tolkien
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Jak se dělá reportáž….
(inspiromat) Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm Pavel Zajíc
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Vývojová psychologie OP3BK_PSVP
Z historie výchovy čtenáře. Výchova čtenářů v 19. století Negativa:  Metodický schematismus, formalismus, minimální respektování individuality žáka 
Definice Funkce: Informační a orientační Propagační Regulační Obranná Autoreferenční Selektivní Typologie: mnohost kritérií Podle literárních druhů Podle.
ČÍST CIZOJAZYČNÉ KNÍŽKY ?.  Asi každý z nás někdy narazil na nějakou knížku, časopis nebo jakýkoliv jiný materiál, který sice obsahoval velice zajímavé.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
I VONA B ŘEZINOVÁ ( * ). S TRUČNÝ ŽIVOTOPIS Studium na PdF UJEP v Ústí nad Labem (čeština – dějepis; titul PaedDr.) 1987 – 1997 (odborná)
Specifika dětské literatury. Žánrová a tematická struktura LPDM
POZNÁMKA: Pokud chcete změnit obrázek na tomto snímku, vyberte obrázek a odstraňte ho. Potom klikněte na ikonu Obrázek v zástupném textu a vložte vlastní.
POZNÁMKA: Pokud chcete změnit obrázek na tomto snímku, vyberte obrázek a odstraňte ho. Potom klikněte na ikonu Obrázek v zástupném textu a vložte vlastní.
Městská knihovna Sezemice Sezemice. Nejžádanější žánry v knihovně Romány historické Romance Detektivky Thrillery,horory, sci-fi Naučná literatura Dětská.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
OBECNÁ CHARAKTERISTIKA LITERATURY Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
SEM VLOŽTE RAZÍTKO. Poznámka: Tato brožura je určená k tisku. Pokud chcete mít jistotu, že je umístění pro tisk správně nastavené, zkuste si ji nejdřív.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Čtenářsky podnětné prostředí
PRÓZA S DĚTSKÝM HRDINOU
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
Psychologie adolescentů
Psychologie adolescentů
Rozložení nadpisu Podnadpis.
Rozložení obrázku s titulkem
Současné trendy důraz na kontinuitu předškolního a počátečního školního rozvoje teorie emergentního rozvoje gramotnosti předškolní období – diskuse o systematické.
Helena Vrchotková VICEPREZIDENTKA Přední 1234 Znojmo , Česká republika
Škola základ občanského života
ČÍST JE STEJNĚ KRÁSNÉ A ZDRAVÉ JAKO BĚHAT...
České děti a mládež jako čtenáři 2017
Nabídka vzdělávacích lekcí pro školy
Transkript prezentace:

POZNÁMKA: Pokud chcete změnit obrázek na tomto snímku, vyberte obrázek a odstraňte ho. Potom klikněte na ikonu Obrázek v zástupném textu a vložte vlastní obrázek. VYBRANÉ TRENDY SOUČASNÉ LITERATURY PRO DOSPÍVAJÍCÍ

Etapizace dětského čtenářství Předčtenářská Předškolní- mladší (do 3 let) etapa věk- starší (3 – 6 let) Mladší školní věk- 1. fáze (6 – 8 let) (prepubescence)- 2. fáze (9 – 10 let) Čtenářská Starší školní věk- 1. fáze (11 – 12 let) etapa (pubescence)- 2. fáze (13 – 15 let) Adolescence (15 – 18/19/21) Dospělost

Adolescence  Odlišný přístup zahraniční a české literární vědy  Young Adult Literature  České prostředí – příčiny vnímání adolescentů jako dospělých:  Jejich postavení ve společnosti i v právním řádu  Tradice literární vědy  Inklinace adolescentů k četbě pro dospělé (z vlastní vůle X vlivem školních požadavků)  Minimální původní česká produkce

Základní charakteristika adolescentních čtenářů  Pokračuje proces utváření vlastní identity a osvojování si sociálních norem   význam noetické a didaktické funkce literatury  Dle průzkumů čtenářství – první kategorie řazená mezi fáze dospělého čtenářství  Mj. Jiří Trávníček: Čtenáři a internauti. Obyvatelé České republiky a jejich vztah ke čtení (2010)

Struktura čtenářů 15  24 let

Žánrová struktura četby  Knihy společné pubescentům a adolescentům  Knihy určené primárně dospělým  Díla intencionálně určená adolescentům

Výjimky v dějinách české LDM

Ota Hofman  Útěk (1966)  Zajímavá současná alternativa:  Wolfgang Herrndorf: Čik

Hermína Franková  Blázni a Pythagoras (1966)

Jana Červenková  Semestr života (vznik 1971, vyd. 1981)

Ivona Březinová  Madona v kabátě (1997)  Madona bez kabátu (1998)

Příklad: Tematika smrti  Detabuizace v 90. letech  Význam  Opožděné vydávání světových děl  Příklady:  Astrid Lingrenová: Bratři Lví srdce; Mio, můj Mio  Katherine Patersonová: Most do země Terabithia

Trend č. 1: Hledání nových a inovace ověřených témat

Patrick Ness: Volání netvora  Autor dystopické trilogie Chaos  Námět Siobhan Dowdové  Ilustrace Jima Kaye

Jostein Gaarder  Sofiin svět  Jako v zrcadle, jen v hádance  Dívka s pomeranči

John Green  Printz Award, NYT Best Seller List  Hvězdy nám nepřály  Hledání Aljašky  Papírová města

Jay Asher  Proč? 13x proto

Trend č. 2: Sociálně patologické jevy a deziluze mladých hrdinů

Ivona Březinová: Držkou na rohožce

Ivona Březinová: Holky na vodítku

Iva Procházková: Uzly a pomeranče  Nominace na Magnesia Litera

Trend č. 3: Hledání vlastní identity v podání zkušených autorů

Iva Procházková: Nazí „Mám pocit, že se na dospívající v beletrii trochu zapomíná. Je to skupina dobře sledovaná a respektovaná v časopisech, literatuře faktu, samozřejmě ve filmech, reklamě, v obchodních strategiích. Už dělají trh, v některých zemích jsou to už voliči, ale v beletrii – alespoň v některých zemích – zůstávají jakoby stranou. Snad je to proto, že jsou neuchopitelní. Už nepotřebují ‚roztomilé žvatlání‘, dokážou akceptovat jazyk dospělých a mnohá jejich témata, ale nejsou ještě za prahem dospělosti. Přešlapují na něm. Zažívají proces, který se odehrává v několika letech. Dospělost přece nepřichází v den osmnáctin, pro někoho ani v jedenadvaceti letech. Vývoj je doprovázen zraňujícími, ale i silně emotivními zážitky. Myslím, že této kategorii čtenářů se musíme víc a upřímněji věnovat. Brát je se vší vážností a důstojností. Jsou to oni, kdo mají za pár let číst literaturu pro dospělé. Kde jinde se to mají naučit než na kvalitních knížkách pro mládež?“ I. Procházková, Host, č. 10, 2009, s. 13.

Stephen Chbosky: Ten, kdo stojí v koutě

Trend č. 4: Intertextualita, intermedialita a kniha jako motivace k rozšíření kulturních obzorů

Ivona Březinová: tzv. B-série

Rachel Cohnová a David Levithan: Nick a Norah: Až do ochraptění

Morgan Matsonová  Amy a Rodger: Na cestě

Trend č. 5: Krize tzv. chlapecké prózy

Robert Williams: Luke a Jon  Britský autor, knihkupec z Manchesteru  Podtitul: Jakou cenu má opravdové přátelství?

Jiří Stránský: Perlorodky

Trend č. 6: Hledání možností inovace dívčího románu a prózy s dívčí hrdinkou

Realistická próza

Fantasy romance

Kerstin Gierová: série Drahokamy

Cassandra Clare: série Nástroje smrti

Trend č. 7: Dystopické vidění světa

Suzanne Collinsová: Hunger Games/Hry o život

Veronica Rothová: tzv. Povstalecká trilogie

Jean-Claude Mourlevat: Zimní bitva Když nezabiješ, budeš zabit?

Iva Procházková: Soví zpěv

DĚKUJI ZA POZORNOST