Svatopluk Čech 1 Hradec Králové 09. 05. 2012 CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, 500 03 Hradec Králové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Logaritmická funkce 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Advertisements

Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Ladislav Fuks Tematická oblast: Česky jazyk a.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
OTA PAVEL. Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Neruda Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.3 K. J. Erben Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Jakub Arbes 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Strategie cenové tvorby 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Administrativní členění ČR VY_32_Inovace_17KR-1 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Zajištění závazků 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Ruchovci Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Česká literatura 2. poloviny 19.století PŘEHLED.  50. léta 19.století: MÁJOVCI = DRUŽINA MÁJOVÁ:  uznávali K.H. Máchu, vydali almanach= sborník Máj.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_119 Téma hodiny: Michal Viewegh Doporučeno pro: 9. ročník.
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: Místo, kde žijeme Téma: Hlavní město Praha Jméno autora:
Znáš kraj, ve kterém žiješ? VY_32_Inovace_15KR-7
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_10 Název Jan Neruda Téma hodiny Skupina Májová.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
FRÁŇA ŠRÁMEK Čjlit − VIII. třída
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Pražské červnové povstání
Rukopisy Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 35 Autor:
Mimoevropské literatury
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vznik pracovního poměru
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Karel Jaromír Erben Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
FRÁŇA ŠRÁMEK Čjlit − VIII. třída
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Vznik česky psané literatury
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Česká poválečná literatura I.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Název projektu: Moderní škola
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Autor: Mgr. Nováková Jana
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ JAZYK
Májovci CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Jan Neruda Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŠABLONA III/2 Literární test 8. ročník Mgr
Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty. Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty.
RUMCAJS Autoři prezentace :
Téma (název prezentace)
Západní Evropa VY_32_Inovace_03KR-7
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Obchodní závazkové vztahy
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Vladislav Vančura životopis, dílo,
TÉMA: RUCHOVCI – SVATOPLUK ČECH AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ Pardubice - Spořilov
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 číslo projektu
ŠABLONA III/2 Literární test 7. ročník Mgr
Transkript prezentace:

Svatopluk Čech 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové

2 Tento učební materiál vznikl za podpory OPVK 1.5 Název školyCZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Číslo projektuCZ 1.07/1.5.00/ Název projektuModerní škola Číslo DUMCSA_OPVK15_007 PředmětČeský jazyk a literatura Tematický celekČeská literatura 2. poloviny 19. století Název materiáluSvatopluk Čech AutorMgr. Taťána Krčálová Datum ověření, třída , 2.A Časová dotace20 minut PomůckyProjektor, PC Vzdělávací cílSeznámit se s tvorbou Svatopluka Čecha, pochopit význam Broučkiád.

Svatopluk Čech 3

*21. února 1846 †Ostředek – 23. února 1908, Praha Český básník, prozaik, novinář a cestovatel Proslavil se fantastickými příběhy pana Broučka. 4

Život Narodil se v Ostředku u Benešova. V Praze vystudoval piaristické gymnázium a později práva. Přispíval do almanachu Ruch a časopisu Květy, od roku 1871 byl redaktorem Světozoru. V letech 1873–1876 působil jako redaktor Lumíru, krátce působil i v Národních listech. V roce 1873 byl členem advokátní kanceláře ve Slaném, V letech 1876–1879 byl členem advokátní kanceláře v Praze. 5

Život Je po něm pojmenován Čechův most v Praze. Sady s jeho sochou na pražských Vinohradech. Několik ulic v různých českých městech. Pohřben byl s velikou slávou na Vyšehradě. 6

Dílo Psal především eposy s mnoha přirovnáními a popisy, jimiž je přerušován děj, Alegorickou lyriku, satiry, povídky a romány. Svými Výlety pana Broučka se stal jedním z průkopníků science fiction v české literatuře. Napsal také velké množství humoristických povídek, črt a fejetonů, ke kterým čerpal často náměty z advokátního prostředí. 7

Dílo Husita na Baltu - historický epos, který srovnává dobu husitských válek s bouří v lidských vztazích. Adamité (1873 v časopise Lumír), epos s námětem zničení radikální husitské sekty adamitů Janem Žižkou Básně (1874), básnická sbírka, ve které autor shrnul všechny své významnější rané práce (mimo jiné obsahuje i první knižní vydání Adamitů). Povídky, arabesky a humoresky (1878), zde mimo jiné i první knižní vydání povídky Jestřáb kontra Hrdlička, Povídky, arabesky a humoresky II. (1879), 8

Dílo Pravý výlet pana Broučka do Měsíce (1888), satirická povídka s fantastickým námětem, jejímž hrdinou je pan domácí Brouček, který se (patrně ale ve snu) dostane na Měsíc, kde se setká s éterickými Měsíčňany. Je zde však zesměšňováno nejen měšťáctví pana Broučka, ale také prázdné intelektuálství a neplodné estétství reprezentované Měsíčňany, kteří nejsou schopni pochopit reálný život. 9

Dílo Nový epochální výlet pana Broučka, tentokráte do XV. století (1888), druhá satirická fantastická povídka s hlavním hrdinou měšťákem panem Broučkem, který se tentokrát dostane (opět zřejmě ve snu) do Prahy den před bitvou na Vítkově. Zajímá jej však jen vlastní prospěch, a podle toho, jak se mu to hodí, se vydává za tu husitu, tu za katolíka. V závěru příběhu Jan Žižka soudí, že není možné, abychom měli takové potomky. 10

Dílo Písně otroka (1895), alegorická lyrika pomocí které chtěl autor povzbudit národ v boji za jeho práva, protože měl pocit, že se národ cítí ponížený. Modlity k Neznámému (1896), básně obsahující filozofické a náboženské úvahy Roháč na Sioně a jiné zlomky (1909), posmrtné vydání autorových nedokončených prací, Poslední verše (1910), vydáno posmrtně, obsahuje mimo jiné básně Do světa širého a Step, Cestovní poznámky (1910), vydáno posmrtně, Poslední kniha povídek a črt (1918), vydáno posmrtně. 11

Nový epochální výlet pana Broučka, tentokráte do XV. Století - ukázka „A povězte – pověz mi ještě,“ ptal se dále zoufalý pan Brouček, „jsi opravdu, čím se zdáš, nejsi pouhý přelud?“ „Přelud? Nevím, co tím chceš řícti. Jsem Jan řečený Domšík a říkají mi Janek od Zvonu, toť od mého domu tuto, na němž vidíš vytesaný zvon.“ Pan Brouček si pomyslil, že se pramálo hodí pro domácího pána obláčet se po rytířsku a nosit po boku takový sáhodlouhý rožeň, ale útěchou mu bylo, že se tedy setkal aspoň s pořádným člověkem, s kolegou, a ne s ledajakou nájemnickou chamradí. Zato prohlížel si ho staročeský domácí s patrnou nedůvěrou. „Ale kdožpak jsi ty?“ pokračoval ostře. „Jistě cizozemec jakýs – a snad“ Oči Domšíkovy zableskly hrozivě. „E, žádný cizozemec!“ ohradil se pan Brouček. „Jsem Čech a Pražan k tomu.“ „Lžeš. Vždyť mluvíš česky, až ohavno poslouchati, a takové šeredné plandry a hadry by nevzal na sebe poctivý Pražan.“ 12

Otázky a úkoly k textu 1. Najít zastaralé výrazy, převést je do současné češtiny. 2. Proč nazývá pan Brouček Domšíka kolegou? 3. Proč si Domšík prohlížel s nedůvěrou pana Broučka? 4. Pokusit se vysvětlit rozdíly v dobách pana Domšíka a pana Broučka. 13

Odkazy, literatura Svatopluk Čech. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: ch SOCHROVÁ, Marie. Čítanka 2 k Literatuře v kostce: [pro střední školy]. Vyd. 1. Havlíčkův Brod: Fragment, 2007, 168 s. ISBN